„Ki
Reggeli gyors

Felemás zászlóbontás

3/06/2019 12:16

| Szerző: Klubrádió

Többen voltak az ellentüntetők, mint a "légiósok" a Magyar Gárda utódjának tekinthető szervezet szegedi zászlóbontásán.

2019. június 03. Reggeli gyors -részlet 19.06.03.
06:30
00:00

Szegeden igyekezett zászlót bontani a Nemzeti Légió, Toroczkai László új alakulata. Az egyenruháikat is bemutatták, és elindítják a bejegyzéshez szükséges jogi eljárást. A légió első feladata az alapítók szerint az lesz, hogy felkészüljön Trianon százéves évfordulójára.

A beszámolók szerint viszont többen voltak a légiósoknál az ellentüntetők. Balogh Lajos Paci, az ellentüntetés egyik szónoka szerint még többen is lettek volna, ha más időpontban van a rendezvény, hiszen sokan nem értek oda, mert dolgoztak. Balogh Lajos szerint talán így is túlreagálták a légiósok megmozdulását, akik valószínűleg nem lesznek olyan erősek, mint a Magyar Gárda volt annak idején.

Az új mozgalom esélyeiről úgy vélte, azt már megalapozta elődje rossz emléke, szerinte ugyanis az emberek kiismerték a Magyar Gárdát, és tudják, hogy mit nem akarnak. Azt is megjegyezte, a cigányok sokszor mondták, hogy ne féljetek magyarok, megvédünk benneteket – például 1990-ben Marosvásárhelyen, amikor románok támadtak magyarokra – , itt lenne ezért az ideje, hogy most a magyarok mondják ki: ne féljetek cigányok, megvédünk benneteket.

Szénási Sándor interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.