„Támogassa
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Felfedezők, feltalálók, úttörők – 4. rész

9/04/2023 07:29

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Folytattuk sorozatunkat, amelyben felfedezők, feltalálók életét és munkásságát bemutató filmeket vizsgálunk. Az utunk a nagyvárosból a dzsungelbe vezetett, és onnan vissza. Egészen kivételes női történetekkel foglalkoztunk ezen a héten.

2023. április 08. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. április 08., szombat 13:30)
25:35
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Paár Ádám, történész-politológus a sorozat előző részében egy diafilmre hívta fel a hallgatók figyelmét, amely a híres utazó, Körösi Csoma Sándor kalandjait foglalja össze, majd A feltaláló című film is terítékre került, amely Béres József munkásságát mutatja be. Ezek után „átadta a szót” a nőknek. A Mary Anning életét feldolgozó Ammonita című drámával foglalkoztunk, majd kitértünk az 1943-as Madame Curie és a 2019-es Radioaktív című drámákra, amelyek Marie Curie különleges életét és karrierjét taglalják.

Zárásul A számolás joga című a hatvanas évek elején játszódó filmről beszélgettünk, amely három afro-amerikai női tudós NASA-beli munkáján keresztül hívja fel a figyelmet az elfogadásra, és az adott történelmi korszakban természetesnek vett egyenlőtlenségekre.

Az e heti adásban erről az időszakról beszélgettünk tovább. Paár Ádám történész-politológus összehasonlította, hogy miként zajlottak az Egyesült Államokban, és hogyan Nagy-Britanniában a polgárjogi mozgalmak, és milyen eredményre jutottak a kezdeményezések a két kontinensen napjainkra.

A folytatásban először egy olyan mozgóképes alkotásról beszélgettünk, amely egy nem csak a munkásságában, hanem az emberekhez való viszonyában is különleges kutató életét és tragikus sorsát mutatja be. A Gorillák a ködben című dráma nem csupán Dian Fossey-nak állít emléket, hanem történetén keresztül a főemlősök védelmére is ráirányítja a nézők figyelmét.

Talán kevésbé fontos eredményekről szól a Joy című film David O. Russell-től, hiszen olyan eredmények állnak a középpontjában, amelyek a világ alakulásán kevesebbet változtattak, de a mindennapjainkat könnyebbé tehetik. Ugyanakkor kétségkívül ez is egy feltalálóról szól, és arról, hogyan valósíthatjuk meg önmagunkat. Vagyis ez a történet annyiból kakukktojás, hogy sokkal nagyobb figyelmet szentel a személyes boldogulásnak, mint azoknak a találmányoknak, amelyek bemutatására elvileg készült.

Sorozatunk folytatásában, és egyben záró epizódjában Paár Ádám történész-politológussal sarkkutatókat követünk expedícióikon.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2023. április 8. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes