„Támogassa
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Felfedezők, feltalálók, úttörők – 2. rész

12/03/2023 11:48

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában folytattuk új sorozatunkat, amelyben felfedezőknek, feltalálóknak emléket állító filmeket vizsgálunk. Ez alkalommal tovább utaztunk az egykor valóban végtelennek tetsző óceánokon.

2023. március 11. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. március 11., szombat 13:30)
26:11
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Paár Ádám, történész-politológussal az előző adásban Marco Polóról és Kolumbusz Kristófról is beszélgettünk, és természetesen a két utazóról készült filmekről és sorozatokról. Az interjút akkor az Aguirre, Isten haragja című alkotással zártuk. Az NSZK-perui kalandfilmben a klasszikus El Dorado sztorit dolgozták fel, a főhős pedig rendhagyó módon egy tökéletesen negatív figura. Az e heti beszélgetést a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársával innen folytattuk, és további jó és rossz kalandorokról szóló alkotásokat vizsgáltunk.

Még visszakanyarodtunk néhány mondat erejéig Kolumbuszhoz, azon tanakodva, hogy vajon nem tervezett, a világot azonban megváltoztató felfedezését mennyire élte meg sikerként, vagy volt éppenséggel csalódott, amiért eredeti úti céljához soha nem ért el?

A folytatásban Paár Ádám A szél fiai (Az aztékok bukása) című koprodukciós kalandfilmet elemezte, amelynek kiindulási pontja, hogy spanyol katonák egy csapata hajótörést szenved Mexikó partjainál. A politológus elmondta, nem csak azért érdekes ez a 2000-es alkotás, mert nem valamely király vagy hódító, hanem két katona szempontjából láthatjuk az eseményeket, és nem is csak azért, mert Bud Spencer szerepel benne, hanem azért is, mert megismerhetjük belőle az azték kultúrát.

Beszélgettünk a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán című filmről is, amely a napóleoni háborúk idején játszódik, és valós eseményeken alapul. Támadás éri a Surprise nevű angol hadihajót. A kapitány ezek után útra kel, hogy két óceánon keresztül üldözze, utolérje és legyőzze francia ellenfelét.

Zárásul egy 1975-ös magyar-csehszlovák tévéfilmsorozatra is kitértünk. A Vivát Benyovszky! nem tökéletesen követi Benyovszky Móric, kalandor életét, mondta el Paár Ádám, de kétségkívül izgalmas a cselekményvezetése, és kreatívan ábrázolja a címszereplő jellemét.

A sorozat folytatásában Paár Ádám történész-politológussal olyan további alkotásokról is beszélgetünk, amelyek Semmelweis Ignác vagy éppen Kőrösi Csoma Sándor életét dolgozzák fel.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2023. március 11. szombat 13:30
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes