„Zajlik
Reggeli gyors

Financial Times: Rogán nem vette komolyan Magyart, és beismerte, nem lehet mindig győztes a kormány

24/06/2024 05:55

| Szerző: Csernyánszky Judit

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

A Financial Times Rogán Antal karrierjét mutatja be, akinek Orbán mellett betöltött szerepét Richelieu bíboroshoz hasonlítja, s aki a lapnak nyilatkozva maga is elismeri a vereséget.

2024. június 24. Nemzetközi lapszemle/Csernyánszky Judit 2024.06.24
05:49
00:00

Több mint egy évtizeden át úgy tűnt, hogy Orbán illiberalista kormányzását áttörhetetlen páncél védi. Azonban az uniós választások most azt jelzik, hogy a magyar kormányfő és annak jobbkeze küzd, hogy megfékezze a pártból érkező kihívót, akire nagyon nem számítottak – írja a Financial Times. Rogán Antal karrierjét mutatja be, akinek Orbán mellett betöltött szerepét Richelieu bíboroshoz hasonlítja, s aki a Financial Timesnak nyilatkozva maga is elismeri a vereséget. Úgy értékelte az uniós választásokon elért 45%-os eredményt, hogy nem lehet mindig győztes pozícióban a kormány, előfordul, hogy más hatékonyabban tud kommunikálni. Utal itt Magyar Péterre, és az ő 30%-os győzelmére, ami első jele annak, hogy Orbán bázisa megroppant. Rogán nem vette őt komolyan, végig abban a hitben volt, senki nem ingathatja meg a kormányfő hatalmát, s még 2026 után is kormányon marad.  S idézi Magyar Pétert, aki a választási kudarcot A Fidesz Waterloojának nevezte. Rogánnal pedig – mondta az újságnak – nem fog kesztyűs kézzel bánni, aki szemében elvesztette a tekintélyét, mint politikus, és mint Richelieu bíboros, nem vonható felelősségre. Rogán tagadta a Magyar részéről megfogalmazott korrupciós vádakat, hisz az ügyészség sem emelt vádat. Vitatta, hogy bármilyen orbáni védelemben részesülne. Névtelenül nyilatkozó elemző szerint, ha Rogánt leváltaná a veresége miatt, akkor az olyan, mintha lábon lőné magát. Egy másik megszólaló szerint nagyon találó a Richelieu hasonlat, mert akkora hatalomra és vagyonra tett szert, hogy Orbán számára nélkülözhetetlen. Megtudjuk Rogánról, hogy a szlovén határ mellett nőtt fel, otthon szlovénul beszéltek. Az FT megjegyzi, hogy Magyar Péter előre megmondta, ha nyerne 2026-ban, akkor Rogánt az elsők között vadászná le, nem véletlenül fogalmazott úgy korábban, hogy jobban tenné, ha egy olyan országba menekülne, amelyiknek nincs kiadatási egyezménye hazánkkal. Rogán nem volt hajlandó a kegyelmi botrányra vonatkozó kérdésekre válaszolni és minthogy Orbán alatt lett belőle politikus, s ért karrierje csúcsára, csak addig marad a politikában, amíg Orbán a miniszterelnök.

 Rogán Antal gazdasági bizottsági meghallgatása
 
Rogán Antal. Fotó: MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás
 

A július 1-ével kezdődő magyar uniós soros elnökség központi témájává a migrációs áradattal szembeni védekezést teszi Orbán Viktor. Aki Olaf Sholzcal egyetértve azt mondja, hogy az EU-n kívüli  országokhoz kellene úgymond outsource-olni a problémát – írja a Die Zeit, de sok német lap vette át Orbánnak a Funke Media Csoport lapjának adott interjúját. Erre példának a ma már élő hazai gyakorlatot hozta fel a kormányfő. Ha valaki Szerbián keresztül Magyarországra akar jönni, akkor fel kell keresnie a szerbiai magyar nagykövetséget, ott kell leadnia a befogadási kérelmét, s ha ott pozitívan bírálják el, csak akkor lépheti át a magyar határt.  Azzal dicsekedett, hogy amit 2015-ben figyelmeztetésként megfogalmazott a menekültválság idején, az teljesen korrektnek bizonyult. Szerinte órisái kockázatot vállal az a z ország, amelyik befogadja az illegális menekülteket. S hozzátette, nézzük majd meg a német vagy akár a francia társadalmat 10-15 v 20 év múlva. Ha mégis minden jóra fordulna, akkor Magyarország is elgondolkodik ezen a variánson. A napokban tett németországi látogatása alkalmából kifogásolta és rossznak tartotta Sholzcék migrációs politikáját. Ahhoz képest, hogy nagyszüleink és szüleink példaként állították a számunkra Németországot, fogalmazott Orbán, a mai Németország már korántsem az, mint volt régen.

Ugyanennek a Funke médiacsoportnak adott Orbán-interjú alapján az orosz Vecsernaja Moszkva azt emeli ki, hogy az uniós elnökség egyik központi ügye lesz az Ukrajnában zajló háború befejezése – s itt Orbán-nyilatkozatokra hivatkoznak. Egyrészt arra, hogy a NATO határozott kérése ellenére sem hajlandó a magyar kormány semmilyen, a határon kívüli katonai misszióra, s nem fogja Ukrajnát sem fegyverrel, sem egyéb módon segíteni. S az orosz-ukrán konfliktus befejezéséhez nemcsak az érintett feleknek kell a tárgyalóasztalhoz ülni, de jelen kell lennie az amerikai félnek is – nyomatékosította újfent Orbán.

A brit The Guardian beszámol David Pressman beszédéről, amit a nagykövet a vasárnapi Pride Családi piknik alkalmából mondott el a zugligeti rezidencián. Ahol sorolta sérelmeit, többek között a tavalyi pécsi pride menetben róla készített fotó történetét felidézve, amelynek során a kormányzati média  ki nem mondva rágalmazta, mert nagykövet barátja 5 éves gyerekével kezet rázott. A kormányt megvádolta, hogy olyan propaganda gépezetet működtet, amellyel félelemben tartja a kisebbségeket, így az LMBTQ közösségeket is. A lap megkereste a kormányt is, reagáljon az elhangzottakra, de válaszra sem méltatták az újságírót.

David Pressman
 
David Pressman
Fotó: Mátyus László / Klubrádió
 

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.06.24., hétfő 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit