„Klubrádió
Esti gyors

Főtáblán a közpénz, hajrá magyarok! - Selmeci János jegyzete

2/10/2020 18:04

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Íme a Ferencváros, Orbán Viktor és a magyar adófizetők közös sikere?

2020. október 02. Esti gyors / részlet, Selmeci János jegyzete (20.10.02.)
02:19
00:00
Amikor Orbán Viktor közösségi oldalán megmutatta, hogy kétezer forintot tett fel Tippmixen a Ferencváros győzelmére a norvég bajnok Molde elleni Bajnokok Ligája selejtezőn, még a vakok számára is világossá vált, hogy a legjobb 32 közé jutás úgynevezett „nemzeti” érdek. Most a Fradi sikere az, ami legitimálni hivatott azt a pénzszórást, amit a sport és elsősorban a labdarúgás kiemelt nemzetgazdasági ágazattá emelése jelent az államkasszának. Na ugye!

Stadionozók, figyelem!
 
Facebook mém
 

Nélküle nem is sikerült volna, Orbán Viktor nélkül a Ferencváros nem jutott volna a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Szinte lehetetlen megmondani, hogy hány milliárd forintot költöttek a magyar adófizetők, közvetlenül vagy állami cégeken keresztül a Fradi európai álmára, ami most beteljesült, és ez valóban óriási siker a klubnak. De a valóság sajnos az, hogy csak nekik.

A magyar futball nagyjából úgy működik, mint az ország. Az utánpótlásképzésben ugyanazt rontjuk el, amit a közoktatásban is az értelmetlen versenyeztetéssel, és a pénzt is úgy osztja a kormány, mint a gazdaságban, ahol a kedvenc és megfelelően fideszes vállalkozók kapják a rosszul elvégzett munka értékének kétszeresét, csak a futballcsapatoknál ez a szorzó nagyobb. A Ferencváros sikerének tanulsága az, hogy az értelmetlenül kapott közpénzt is el lehet értelmesen költeni.

Ebből egyébként a NER is tanulhatna, a túlárazott közbeszerzések győztesei akár jó munkát is végezhetnének, a uniós milliókból támogatott képzéseket akár meg is tarthatnák, az államilag dotált focicsapatoktól pedig el is várhatnának valamit a végtelen pénzért cserébe. Persze valódi verseny és az állami csecs piacira cserélése nélkül valódi sikert nehéz várni, de a posványnál elérhető valami több, ha van olyan, akit ez érdekel. A Ferencváros vezetését érdekelte, az országét aligha.

Egy sikeres diáktól azonban nem lesz jó egy iskola, egy profin menedzselt csapat semmit sem mond el a milliárdokban dagonyázó magyar labdarúgásról. De nem hiszem, hogy Orbán Viktornak meg merné mondani bárki, hogy a Fradi sikere üdítő kivétel csupán, a pénzszórásnak pedig továbbra sincs semmi értelme.

Azt az embert sem irigylem, aki először szólt neki, hogy döntetlen lett a meccs, és elment a mixe.

Selmeci János jegyzete a 2020. október 2-i Esti gyorsban hangzott el.

mém a Facebookon
 
mém a Facebookon