„Zajlik
Reggeli gyors

FT: Nem Orbán találmánya az illiberális demokrácia kifejezés

27/07/2023 09:30

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Martin Wolf, a Financial Times szerzője azt állítja, hogy az illiberális demokrácia kifejezést nem Orbán találta ki, hanem Fareed Zakaria, a CNN műsorvezetője.

2023. július 27. Reggeli gyors - részlet 23.07.27. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:50
00:00

Az izraeli Haaretzből megtudjuk, hogy a rendkívül népszerű Fauda egyik alkotója és kiemelt szereplője, Lior Raz visszamondta fellépését az Esztergomban ma kezdődő, háromnapos MCC rendezvényen. A napok óta ismert vendéglistáról váratlanul kikerült a neve. a cikk szerint eleve kérdéses volt, hogy miért akart részt venni ezen a rendezvényen, hisz – ugyan nagy Orbán-rajongó – de a jelenlegi izraeli kormány ún. igazságügyi reformjának nemcsak éles bírálója, de részt vesz a nagy tüntetéseken is. Eredetileg azért jött volna, mert mindezidáig úgy tartotta, hogy az MCC kiváló platform arra, hogy kinevelje az új magyar konzervatív elitet. Most azonban hirtelen megváltozott a színész álláspontja. A Harretz egyébként a budapesti izraeli nagykövetség erre vonatkozó twitter bejegyzéséből értesült Lior Raz MCC-n tervezett szerepléséről. A nagykövetség a botrány kitörése után törölte a bejegyzését. S az izraeli médiaviszonyok változását jól érzékelteti, hogy a kormány megfenyegette a Haaretz lapot, hogy megvonja tőle a támogatását, miután látta, hogy az újság felmondta Gadi Taub kolumnistával a szerződését, aki elkötelezte magát az MCC-vel. Gadi Taubot sikerült meginterjúvolnunk épp az izraeli igazságügyi reformról, amikor nemrég Budapesten járt a Danube Intézetben előadni. A Harretz döntését így magyarázta, nem tudjuk elfogadni annak a véleményét, aki dicsér egy olyan rendszert, amelyik a demokrácia lebontásán dolgozik és ezért nem is akarjuk ezeket a veszélyes eszméket hirdetni.

A Daily Express melléfogott

Megint felmerült – ezúttal Simor András, az MNB egykori elnökétől idézve a mondatot, aki aggályát osztotta meg –, hogy Magyarország egyre közelebb kerül, sodródik az Európai Unióból való távozás felé – írja a brit Daily Express, amelyik ugyan bulvárlapnak számít, de tényező a hírek világában is. A cikk címében pontosan úgy fogalmaz, hogy ismét céloztak a magyar kilépésre, amit korábban számos kormánypárti vezető is megtett. Amennyiben viszont Simor Andrásnak az egy hete adott magyar interjúját vette alapul a Daily Express (ez sajnos nem derül ki pontosan az írásból), akkor elég csúnyán melléfogott, amikor kijelenti, hogy számos vezető – így Simor is – már köntörfalazás nélkül beszélnek az Unióból való kilépésről. Simor András épp az ellenkezőjét tette: ugyanis attól tart, hogy az MNB látványosan megugró vesztesége olyan pénzügyi helyzetet teremt az országban, hogy nem lesz más választása, mint távozni Brüsszelből. Legalábbis ennek most 20-30% az esélye. A cikk ezek után gyakorlati útmutatót ad, mit jelentene hazánk számára az EFTA szervezetébe való belépés. Amiről viszont Simor nem beszélt. Ezért az írás igazságtartalma erősen megkérdőjelezhető. Hisz azt írja, hogy Magyarország az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz (EFTA) kellett volna csatlakoznia (tagjai közt olyan országok vannak, mint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc, de 12 éven át az Egyesült Kirláyság is) miután az unió egységes piacán kívül is jól teljesített Lengyelországgal együtt annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban nem jutott egyikőjük sem uniós forráshoz. Ezek szerint a szerző a magyar gazdaság teljesítményével sincs teljesen tisztában.

India is halad az orbáni úton

A Freedom House szerint Narenda Modi Indiája halad az orbáni illiberális demokrácai felé – olvashatjuk az alapvetően Indiáról szóló Financial Times írásában. Viszont kiemelést azért érdemel, mert Martin Wolf szerző azt állítja, hogy az illiberális demokrácia kifejezést nem Orbán találta ki, hanem Fareed Zakaria, a CNN műsorvezetője, a Washington Post kolumnistája, s Orbán csak átvette tőle és azóta is használja a magyar rendszer leírására. Az írásban ezt a tételt kétszer is olvashatjuk, nyomatékosítva, hogy ez a kifejezés nem Orbán találmánya.

Magyarországra helyezi székhelyét a Nemzetközi Úszószövetség

Ugyan nálunk már nem friss hír, de a nemzetközi médiában most futott nagyot, illetve két napja még mindig erről szól a legtöbb magyar vonatkozású tudósítás, hogy Magyarországra helyezi székhelyét a Nemzetközi Úszószövetség, miután új elnököt választott, régi-új elnököt – olvashatjuk többek között a Disney egyik cégének, az ESPN portálján. Nem véletlenül, hisz 15 évre ingyen biztosítja a magyar kormány a szövetség központjának – ami a Duna Aréna lesz – bérleti jogát, s mellé jogi garanciákat is tesz – erről biztosította a világbajnokságra Japánba érkezett Szijjártó Péter az új kuvaiti elnököt, hisz erről már májusban megegyeztek. Ebben a csomagban benne a szövetség számára biztosítandó adókedvezmény és számos, amolyan privilégium, védettséget élvező mindenfajta tevékenység és a szövetség dokumentációs tára. Ezzel milliókat spórol meg a svájci Lausanne-ból ideköltöző szövetség, s örömükre a duplájára tudják emelni dolgozóik létszámát. A régi új elnökről – Husain Al-Musallam - megtudhatjuk azt is, hogy 2017-ben megvesztegetés gyanújába keveredett az Egyesült Államokban. Ő végig tagadta az ellene felhozottakat, végül nem emeltek vádat ellene az amerikai szövetségi bíróságon.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023.07.27., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit