„Zajlik
Megbeszéljük...

Magyarország csak nyerhet az olimpia megrendezésével

17/09/2024 20:02

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

Orbán Viktor kormányfő három hete arról beszélt a Nemzeti Sportnak, szerinte szinte minden megvan már egy budapesti olimpia megrendezéséhez, miután több jelentős sportlétesítmény is épült a fővárosban az elmúlt években. "Atlétikai stadion, a Puskás Aréna, itt ülünk most a Duna Arénában. Mindenünk megvan" - mondta Orbán, aki szerint már "csak néhány mobilcsarnokot kell fölhúzni meg elbontani, és jó napot.” Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja a Megbeszéljük...-ben azonban hosszan sorolta, mi minden szükséges még egy ilyen nagy rendezvény itthoni megtartásához. 

2024. szeptember 17. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Fürjes Balázs - 2024.09.17..
22:19
00:00

 "Nekem szívügyem Budapest, Magyarország, és szívügyem az olimpia, mert azt gondolom, hogy ez lehetőség lenne Magyarországnak, de mai napon ebben a pillanatban nyilván a legfontosabb kérdés az árvíz kihívása - kezdte Fürjes Balázs a beszélgetést. - Mi a Magyar Olimpiai Bizottság nevében is szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki hivatásos munkája részeként vagy önkéntesként részt vesz a védekezésben. Nem ment el az eszünk, hogy árvíz idején beszélünk a budapesti olimpiáról, de önök kérték, én meg álltam rendelkezésre. Sportdiplomataként, a NOB tagjaként azt látom, hogy a nemzetközi sportmozgalom, olimpiai mozgalom az nagyon bízik Magyarországban, tehát ha mi magyarok akarnánk, elszánnánk magukat, és össze tudnánk fogni egyetértésben ebben az országban, akkor akár miénk is lehetne a Párizs utáni legközelebbi európai olimpia 36-ban vagy 40-ben."

A miniszterelnök elmondta egy interjúban néhány héttel ezelőtt, hogy lesz budapesti olimpia, elkészült tegnap egy közvélemény-kutatás, amely szerint a főváros lakosságának 62 százaléka nem szeretné, 36 százaléka pedig támogatná a budapesti olimpia megrendezését. Ebből nyilván le lehet vonni valami politikai következtetést, hogy hát akkor, ha a kormány szeretné, fontosnak tartaná, a Magyar Olimpiai Bizottság szeretné, fontosnak tartaná, hát akkor el kell kezdeni dolgozni azon, hogy meggyőzzük a főváros lakosságát, hogy a 62-36-ból fordítva legyen, 62 százalék támogassa. Van erre elképzelésük, tervük, mondta Fürjes Balázs.  

Stadionavató - A Puskás Aréna
 
Fürjes Balázs, aPuskás Arénában az avatás napján, 2019. november 15-én. MTI/Illyés Tibor
 
 
 

A költségek nagy részét Fürjes szerint, aki korábban államtitkár és a 2012-es budapesti olimpiai pályázatért felelős miniszteri biztos is volt, a kormánynak kell állnia majd. Fürjes Balázs 2022 szeptemberében lett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságának tagja.

Fürjes szerint például jelentős egészségügyi infrastruktúrát igényel egy olimpia, különösen egy esetleges váratlanul kialakuló járványveszélyes helyzetben, hogy akár több százezer látogatót is el lehessen látni a magyar egészségügyi intézményekben, de megfelelő vasúti és városi tömegközlekedési kapacitás és hálózat is kell, korszerű járművekkel. 

"A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt is vizsgálja - mondta erről Fürjes -, hogy egy bármilyen lehetséges helyszínnél, hogy az adott házigazdának az egészségügyi ellátórendszere, kórházi hálózata az alkalmas-e arra, hogy ebben a két és fél hétben természetesen ellássa az adott város lakosságát, és amellett pedig több százezer külföldit még, ha erre szükség van, ha esetleg valami egészségügyi krízishelyzet bekövetkezik, képes-e az egészségügyi eseményeket kezelni, képes-e a kórházi ellátást biztosítani. Mindenféle vállalásokat kell tenni a házigazdának, és ha megállapodnának vele az olimpiáról, és utána nem teljesítené a vállalásokat, akkor a NOB elveszi az olimpiát, hiszen emberi életekkel nem játszunk. Ez azt jelenti, hogy még egészségügyi fejlesztéseket is katalizálna egy olimpia. Én úgy látom, hogy Karácsony Gergely, Budapest főpolgármester nyilatkozatait olvasva, hogy ő egy lehetőséget lát az olimpiára abban, hogy a város előrébb tudjon lépni. El kell végezni ezt a munkát, a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) és a fővárosnak közösen meg kell nézni, hogy ugyanúgy gondolkodunk-e, egyet tudunk-e érteni. Szerintem egyet fogunk érteni abban, hogy milyen fejlesztésekre lenne szükség, és utána természetesen ezen fejlesztések egy részét biztos, hogy a kormányzatnak kell európai uniós forrásokból vagy hazai forrásokból megvalósítani, csak a vasútra, a HÉV-re, ha gondolok."

Fürjes azt mondta, a budapesti olimpiához mindenképpen szükséges a főváros erről szóló döntése, és nemcsak az önkormányzatnak kell mellé állnia, hanem Budapest, sőt az egész ország lakosságát meg kell győzni a rendezvény támogatásáról.

Erre Fürjes szerint még 3-5 év állna rendelkezésre, miután már nem pályázatok, hanem a NOB és az érdeklődők közti hosszas tárgyalássorozat útján dől el, ki rendez olimpiát. A megcélzott 2036-os olimpia esetében ez azt jelenti, hogy a döntésig vezető egyeztetések 2029-ig is eltarthatnak. Fürjes úgy tudja, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hamarosan meg fogja keresni Budapest vezetését, javasolva, hogy kezdjenek el együtt dolgozni a 2036-os világverseny megrendezésének elnyeréséért.

"Több hete jelent meg, a Nemzeti Sport miniszterelnöki interjúja - mondta Fürjes -, ebben Orbán azt mondta, hogy a kormány hátralép, és hogy a Magyar Olimpiai Bizottságnak és a fővárosnak kell dűlőre jutnia, és ha ők ketten közösen kezdeményeznének, akkor a kormány áll rendelkezésre. Itt arra van szükség, és erről beszélt is Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésén két hete, hogy a MOB kezdeményezze, és akkor a fővárossal jó időben vagyunk. 27-29-ben lesz döntés, és ez azért jó hír, mert bőven van idő arra, hogy egy mindenkit bevonó, nyilvánosságot abszolút tájékoztató, tényeket kibeszélő szakmai döntés-előkészítéssel meginduljon."

"Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnokunk újra mandátumot kapott négy évre a MOB-nál - folytatta -, hogy vezesse a Magyar Olimpiai Bizottságot, és ő azt mondta a közgyűlésen, hogy természetesen nagyon fontos kérdés a lehetséges budapesti olimpia kérdése. A most megalakuló új elnökség ezzel foglalkozni fog. Szerintem ez októberben legkésőbb sorra is kerül. Kis türelmet kért, hogy hadd alakuljon meg az elnökség, és hadd tűzze napirendjére, és én azt tippelem a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének egyik tagjaként, hogy a MOB egy kezdeményezést fog tenni a főváros felé, hogy abszolút egyenrangú partnerként, közösen, transzparensen, nyilvánosság előtt minden érintett szereplőt bevonva egy vizsgálata, egy szakmai előkészítése ennek a kérdésnek induljon meg, és aztán meglátjuk."

Megbeszéljük.../interjú Fürjes Balázzsal
2024.09.16., kedd 17:20
Riporter: Bolgár György