„Klubrádió
Reggeli gyors

Gázszerelő a gázelosztó cégben: Mészáros Lőrincé a Tigáz fele

17/07/2019 11:16

| Szerző: Klubrádió

Mészáros Lőrinc érdekeltsége megszerezte a Tigáz részvényeinek majdnem a felét. A cég a rezsicsökkentés miatt nem nagyon nyereséges, de százmilliárdos árbevétele van - mondta Brückner Gergely, az index szakújságírója.

2019. július 17. Reggeli gyors / részlet, Brückner Gergely (19.07.17.)
06:54
00:00

Kedden hivatalossá vált: Mészáros Lőrinc érdekeltsége megszerezte a Tigáz Zrt. részvényeinek majdnem a felét. Egészen pontosan a Status Energy Kft. 49,57 százalék közvetett részesedéshez jutott a Tigázban; az említett cég Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. kezelésébe tartozik. A megállapodást az offshore hátterű, de alapvetően magyar kötődésű MET-csoporttal kötötték. A MET Magyarország Energiakereskedő Zrt. (korábban MOL Energiakereskedő) ügyeiről szintén az index írt hosszan, itt olvasható.

Brückner Gergely korábbi cikkében elemezte az akkor még csak várható Mészáros-féle Tigáz-bevásárlást. A Reggeli gyorsban azt mondta: az a nagy jelentősége az ügynek, hogy két nagyon komoly magyar csoport, a Mészáros-birodalom és a svájci székhelyű, de Magyarországon mindig is erős pozíciókkal rendelkező MET állt össze. A Tigáz nem túl nyereséges a rezsicsökkentés miatt, de mindenképpen óriási nyereség, százmilliárdos bevételű, hatalmas csoport.

Az irányítást megtartotta a MET, de korábban hasonló esetben a szintén Mészáros cégeihez tartozó Mátrai Erőműnél a cseh EPH elvileg a szakmai vezetést adta volna, viszont nagyon hamar összevesztek és Mészárosék kivásárolták a cseheket. A Mészáros-csoport egyébként olyan gyorsan bővül, hogy sokszor nincs elegendő szakemberük és ezért hagyják a helyén a régi vezetést. Felhívta a figyelmet arra, hogy a régi vezérigazgató marad, viszont a Simicska-éra egyik energetikai erős embere, Baji Csaba képviseli majd az igazgatóságban Mészáros Lőrincéket. 

A Tigáz szolgáltatási területét tekintve az ország legnagyobb vezetékes földgáz-elosztója. Összesen több mint 33 ezer kilométernyi vezetékhálózaton üzemeltet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay

Reggeli gyors
2019. július 17. szerda, 08.15
Műsorvezető: Lampé Ágnes