„Klubrádió
Reggeli gyors

Gémesi: A kormány célja egyes önkormányzatok megnyomorítása

25/11/2021 13:09

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Újabb és újabb megszorításokat alkalmaz a kormány az önkormányzatokkal szemben. Gémesi György polgármester szerint a belügyminisztériumban tavasszal még határozottan tagadták, hogy a jövőben is elveszik tőlük az iparűzési adót, ehhez képest továbbra is 1%-ban maximalizálták a helyi adó mértékét, hogy a minimálbér emelése miatti költségeket áttolják a településekre. Az infláció tovább fojtja ezt a szférát.

2021. november 25. Reggeli gyors (2021. november 25., csütörtök 06:00)
00:00
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 38:48-tól hallgathatja meg.

A kormány jövőre is befagyasztja az önkormányzatoknak fizetendő adók jelentős részét, és az iparűzési adót 1%-ban maximálják. Eszerint a települések ismét kevesebb pénzzel gazdálkodhatnak. Hogy ez miért baj, arról Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke beszélt.

A kormány tavaly a Covidra hivatkozva - év közben - befagyasztotta az önkormányzatok működésének egyik alapját jelentő iparűzési adót. Gémesi szerint bár év közben ilyen döntést hozni nem korrekt, de a települések megértették, és túlélték a megszorítást. Ugyanakkor annak a hatásai még most sem szűntek meg, hiszen az adókiesés valójában a következő évben nyomja rá bélyeget a helyi költségvetésre. 

 
Gémesi György
 
Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke. (Facebook)
Facebook
 

 

Gémesi elmondta, hogy ezzel kapcsolatban az idén tavasszal az önkormányzatok és a Belügyminisztérium között volt egy magas szintű egyeztetés, és akkor az önkormányzati vezetők direkt rákérdeztek arra, hogy van-e olyan terv, hogy az iparűzési adóval döntést meghosszabbítsák, amire határozott nemmel válaszoltak nekik. Ehhez képest a minimálbér emeléséért cserébe a munkavállalói adók csökkentése miatt kieső terheket az önkormányzatokra tolják át.

Mint mondta, a nyáron a jövő évi költségvetésben "már az akkori inflációnak sem megfelelő" növekményt kaptak, de az azóta jelentkező 8%-os pénzromlásnak pedig végképpen nem felel meg az önkormányzatok költségvetési támogatása. Gémesi szerint ehhez képest a kormány azzal büszkélkedik, hogy több mint 7%-os a gazdasági növekedés, tehát "a gazdaság rendben van". És itt van mindehhez a 200 ezer forintos minimálbér további hatásának a finanszírozása.

Gémesi szerint a minimálbér emelkedésének költségeit a döntéshozónak kellene állnia, és nem áthárítani az önkormányzatokra, amik egyébként is jelentős többlet terhekkel küszködnek. Ez egy 150 milliárdos tétel, és nekik azt jelezték az Belügyminisztériumban, hogy majd kapnak kompenzációt, de szerinte már tavaly is egy "vicc volt" Gémesi szerint, hiszen a 25 ezer fő alatti településeket automatikusan kompenzálták, és a nagyobb településeknél, "ahol egy sor plusz feladat van, ami inflációarányosan többletköltségeket jelent", csak egy bizonyos százalékát, és sokan nem is kaptak. "Így elfogadhatatlan".

"Nem az a baj, hogy van minimálbér növekmény, hanem az a baj, hogy ezt a mi számlánk terhére akarják kifizetni". Azt kérik ezért a kormánytól, hogy adják oda nekik a forrást, mert az az önkormányzatok működőképességének az egyik alapja.

Ez nyilván elsősorban "Budapest büntetéséről szól, hiszen a legtöbb iparűzési adó ott van, de a legnagyobb feladatok is ott vannak, országos szolgáltatásokat nyújt". A tegnapi erről is szóló fővárosi közgyűlés után viszont Gémesi csak primitív kormányzati kommunikációt látott. 

Karácsony bejelentette, hogy Budapest nettó befizetőjévé vált az országos költségvetésnek, mire Gémesi megjegyezte, hogy Gödöllő már évek óta az, neki ez nem újdonság, csak a főváros most ért oda. De nettó befizető még Budaörs is, ez azt jelenti, hogy ők jóval kevesebb pénzt kapnak a kormánytól az oda telepített állami feladatokra, mint amennyit befizetnek szolidaritási adóba. Külön adót kell fizetniük, mert kicsit erősebb náluk a gazdaság, továbbá elveszik az adóikat is. Szerinte mindezek "a húzások azt fogják eredményezni, hogy az erősebb önkormányzatok le lesznek gyengítve, ami a kormányzati bevételek szempontjából sem jó". Ez a politikai harc ott is érződni fog, bár ez igazán nem zavarja a magyar kormányt, mivel a politikai célja egyes önkormányzatok megnyomorítása.