„Zajlik
Reggeli gyors

Gémesi: Nem feltétlenül kell a következő testületnek üzengetni

10/07/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Jó politikusnak tartja Pokorni Zoltánt Gémesi György, mégis úgy véli, nem feltétlenül kell a következő testületnek üzengetni, különösen úgy, hogy Pokorni nem akart újra elindulni.

2024. július 10. Reggeli gyors - részlet 24.07.10. Gémesi György
08:29
00:00

Régi gyakorlat, hogy a választásokat követően a még hivatalban lévő, és az újonnan megválasztott apparátus átfedésben dolgozik. Ez két módon képzelhető el, jóindulattal azt lehet mondani, hogy a leendő polgármesterek figyelik elődeik munkáját, beletanulnak a városvezetés finomságaiba, bevett gyakorlataiba. Kevésbé szerencsés esetben a ki tudja milyen nyomokat eltüntető iratmegsemmisítők működését figyelheti az új apparátus.

Egy másik hír szerint Pokorni Zoltán, a XII. kerület leköszönő polgármestere azt mondta egy interjúban: „a most megválasztott önkormányzati vezetés azt kérte, hogy ne kössünk semmilyen közbeszerzést, illetve ne értékesítsünk ingatlanokat. […] Nagyjából 15 milliárd forintnyi közbeszerzést kéne, lehetne megkötni ezeket nem kötjük meg – nagyon gavallérok vagyunk”.

„Pokorni Zoltánt egyébként jó polgármesternek tartom, […] de nem feltétlenül kell a következő testületnek üzengetni, függetlenül attól, hogy a választás úgy alakult, ahogy. Pokorni Zoltán nem kívánt indulni” – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Gémesi György a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

„A megválasztott polgármesterek és képviselőtestületek csak október 1-től veszi át az önkormányzati testület hatásköreit, addig a régi testület és polgármester dolgozik, és lehetnek adott esetben ellentétes nézetek és érdekek.” Hozzátette: „óriási hiba azt gondolni, hogy egy hivatalt teljesen le kell cserélni, ez egy szakma”. Épp ezért hibás elképzelésnek tartja, hogy minden önkormányzati választást követően teljesen új apparátust kellene felépíteni.

Más kérdés, ha olyan szakmai, vagy tisztességbeli kérdések vetődnek fel, amelyekre konkrét bizonyítékok is vannak. Ezeket a testületnek el kell rendeznie valamilyen módon. Ennek elengedhetetlen feltétele a hivatal vezetőjével, a jegyzővel való együttműködés. A jegyző kinevezését a polgármester terjeszti a testület elé, amely vagy elfogadja személyét, vagy nem. A jegyző feladatköre szakmai és nem politikai.

„Sajnos az utóbbi több mint egy évtizedben a politika határozza meg a szakmai feladatokat, ami szintén hiba” – foglalta össze, hozzátéve, hogy a megfelelő kompetenciák mellett benyújtott szakmai javaslatokat a politikai testület feladata mérlegelni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Gémesi Györggyel
2024.07.10., szerda 8:47
Riporter: Para-Kovács Imre