„Klubrádió
Reggeli gyors

Greenpeace: Összebékíthetők Dobrev és Márki-Zay szempontjai

15/10/2021 14:32

| Szerző: Klubrádió/szg

Nem kímélték egymást a jelöltek, amikor a csütörtöki, Greenpeace által szervezett vitán arról volt szó, hogy Dobrev Klára akár ingyen is biztosítana energiát a szegényeknek, hogy a létszükségleteiket el tudják látni, és ezt Márki-Zay Péter nem támogatja. Perger András, a Greenpeace szakértője szerint mindkét álláspontnak van helye, csak meg kell találni a jó arányt. Hozzátette: örömteli, hogy eljöttek vitázni a jelöltek ebben a témában, és szeretné, ha később természetvédelemről is lenne szó.

2021. október 15. Reggeli gyors / részlet, Perger András (21.10.15.)
08:00
00:00

Csütörtök este az ellenzéki előválasztás két talpon maradt jelöltje, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter vitázott a zöld jövőről. Perger Andrást, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelősét kértük, hogy értékelje ezt a csaknem egyórás beszélgetést.

Azt mondta: történelmi pillanatokat élünk a klímaválság, ökológiai válság miatt, hiszen most kell a világ politikusainak meghozni azokat a döntéseket, amelyekkel még elkerülhetjük a klímakatasztrófát. Ebből a szempontból nagyon örömteli és szintén történelmi pillanat, hogy két miniszterelnök-jelölt leült erről egymással beszélgetni. Úgy tűnik, hogy a magyar politika is kezd mozdulni, kezdi felismerni a hatalommal járó felelősséget. Ugyanis – tette hozzá – ma már nem lehet megkerülni a választási programokban a környezetvédelmi kérdéseket.

Nagyon bízik benne, hogy a jelöltek részvétele a vitán az elköteleződésüket mutatja a téma iránt. Eddig nem nagyon volt szó a kampányban a zöld témákról, most meggyőződhettek róla, hogy a felkészültségük tulajdonképpen rendben van. Sok dolgot hallottak, amiről lehet, hogy a stábjuk készítette fel őket az elmúlt napokban, de volt több olyan téma is, amelyben Dobrev az európai parlamenti, Márki-Zay az energetikai a városvezetői múltjára támaszkodott. A Greenpeace örömtelinek tartja, hogy mindkét jelölt szerint szükség van környezetvédelmi minisztériumra és a környezetvédelmi hatóságok megerősítésére, illetve a Paks II. projektet nagyon problémásnak tartják és leállítanák. Maximálisan egyetértenek azzal, amit Márki-Zay mondott, hogy ez gazdasági katasztrófa lenne, és azzal is, amit Dobrev mondott, hogy környezeti kockázatokat is jelent, a Duna vizének túlmelegítése miatt.

Abban volt a fő vita, hogy milyen támogatást adnának a lakosságnak az energiafogyasztás csökkentésében. Ott volt ütközés, hogy a szociális szempontokat mennyire kell figyelembe venni. Dobrev akár ingyen is biztosítana energiát a szegényeknek, hogy a létszükségleteiket el tudják látni, míg Márki-Zay szerint fontos, hogy a fogyasztóknak jó jelzést adjanak arról, milyen környzeti hatása van az energiafogyasztásuknak, hiszen ez ösztönöz majd az energiafogyasztás csökkentésére. Ezek a nézetek Perger András szerint együtt tudnak élni egymással, mindkét álláspontnak van helye, csak meg kell találni a jó arányt.

Olyan szempontból volt hiányérzete, de ez inkább csak az időhiánynak tudható be – mondta Perger András –, hogy szeretnék, ha a későbbiekben szó esne természetvédelemről, erdők, tavak, folyók védelméről, a mezőgazdaság zöldítéséről. Mindenképpen állnak a további viták elébe – tette hozzá. Egyébként szeretnének egy vitát a kormányoldal jelöltjével is (aki ugye szinte biztosan Orbán Viktor lesz).

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Greenpeace / Facebook

Reggeli gyors
2021.10.15., péntek 8:35
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert