„Klubrádió
Esti gyors

Gyalogosbarát lesz a pesti alsó rakpart

12/02/2021 22:44

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Forgalomcsökkentés és zöldítés mellett újítják meg a pesti alsó rakpart Kossuth tér és Margit híd közötti szakaszát. Bár az autók továbbra is járnak itt, Ekés András, mobilitás szakértő szerint ez a kompromisszumos megoldás egy jó első lépés lehet afelé, hogy olyan alternatívákat kínáljon a város, ami más közlekedési formákat is vonzóvá tesz a közlekedők számára, mint az autó.

2021. február 12. Esti gyors - részlet 21.02.12. Ekés András
07:30
00:00

Megújul a pesti alsó rakpart Kossuth tér és Margit híd közötti szakasza. Ez olyan ritka esetek egyike, aminek Karácsony Gergely főpolgármester és Fürjes Balázs Budapestért felelős államtitkár egyaránt örül.

Ekés András mobilitás szakértő, a Mobilissimus Kft. ügyvezetője tudomása szerint a szóban forgó 500 méteres szakasz forgalmát csökkentik, fasort telepítenek, valamint olyan arculatot kap, amely jobban illeszkedik a Kossuth tér arculatához. Nem lesz ugyanakkor kerékpársáv, valamint 30 km/h sebességkorlátozást is bevezetnek a két sávon. A cél egy gyalogosbarát rakpartszakasz kialakítása.

Koronavírus - A hétvégére a gyalogosoké és kerékpárosok?
Fotó: Mónus Márton / MTI
 

A kerékpárút hiányát azzal indokolta Ekés, hogy a budai oldalon is csak a felső rakparton érhető el kifejezetten kerékpárosok számára fenntartott sáv.

A cél az, hogy minél kevesebben közlekedjenek autóval azok, akiknek más módjuk is lenne erre. Elképzelhetőnek tartja azt is, hogy egyáltalán ne közlekedjenek autók, de ehhez az elővárosi közlekedést is át kellene alakítani. Addig egyelőre ez a kompromisszumos megoldás marad. Fontos kérdés, hogy milyen alternatívákat tud kínálni a város, ami mellett az autó helyett más közlekedési eszköz vonzóbb lehet. A rakpart átalakítása lehet ez irányban egy első lépés.

Ahogy a hét folyamán mások is, Ekés András is megerősítette, akkor is számíthat szakmai észrevételeire a Klubrádió, miután elhallgat 92,9 frekvencián.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
21.02.12. 18:33
Riporter: Selmeci János