„Zajlik
A lényeg

"Gyűlölitek a propagandát? Akkor jó helyen vagytok!"

5/10/2024 15:38

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Lelkesen skandáló tömeg várta a közmédia elé meghirdetett tüntetést. Színpadra lépett többek között Bruti, Nagy Bandó András, Hadházy Ákost Magyar Péter konferálta fel. A Tisza Párt elnöke arra kérte a jelenlévőket, hogy bojkottáljanak minden propagandaterméket.

Helyszíni tudósítók becslése szerint a három órai kezdés előtt már több ezren gyűltek össze a III. kerületben, a közmédia épületei elé meghirdetett tüntetésen. 

 
Tömeg a színpad előtt Fotó: Králl Kevin
 

Magyar Péter szeptember végén hirdette meg a tüntetést a közmédia épületei elé. A megelőző hetekben a Tisza Párt elnöke rendre vitázni hívta Orbán Viktort, helyette viszont politikai igazgatója Orbán Balázs állt volna ki Magyarral szemben. Mikor a közmédia – a várható árvíz előtt nem sokkal – elkezdte bereklámozni a műsort, Magyar üzent, hogy inkább a gáton lenne a helyük. Végül bejelentette a tüntetést a "propagandagyár" elé.

Magyar péntek este már meglátogatta a helyszínt, felragasztotta 16 pontból álló követeléslistáját az épületre. Többek között:

  • "szűnjön meg a közpénzből kitartott propagandagyár", állítsák vissza a valódi közszolgálati médiát,
  • állítsák vissza a független távirati irodát,
  • váltsák le a "hírhamisító" vezérigazgatót és a propagandistákat, szakmai alapon válasszanak új vezetőket,
  • állítsák vissza a paritásos politikai felügyeletet,
  • szüntessék meg, hogy listázzák és letiltják a másképp gondolkodókat,
  • legyen valós következménye annak, ha egy sajtóorgánum rendszeresen hazudik,
  • szüntessék be az orosz és kínai hírműsorokat és a sportműsorok közötti egyperces hírműsorokat,
  • szüntessék meg a "propagandaminisztériumot", a kormányzati propaganda finanszírozásának leállítását

A gyülekezési idő alatt Hadházy Ákos független képviselő is bejegyzést tett közzé a helyszínről. Hadházy korábban több tüntetést is szervezett a propaganda elleni tiltakozásképp a Kunigunda útjához, sőt néhány éve képviselőtársaival be is hatolt az épületbe.

 

A tömeg láthatóan lelkes, rengeteg a magyar zászló, megy a "nem félünk" és az "árad a Tisza" skandálás. A demonstrációt élőben lehet követni Magyar Péter Facebook-oldalán, háromkor tizenegyezren, fél négyre már húszezren nézik otthonról az eseményt. Nagyjából ötszáz méter hosszú utcaszakaszon tömött sorokban állnak az emberek – számolt be a Klubrádió riportere. 

A tömeget néhány perces csúszással Nagy Ervin köszöntötte a színpadról.

"Honfitársaim, Tisza-társaim de jó újra veletek! Gyűlölitek a propagandát? Akkor jó helyen vagytok – kezdte a színész, aki március óta Magyar mellett áll a pártszervezésben.

 
Nagy Ervin a tüntetésen l Képernyőkép
Magyar Péter Facebook-oldaláról
 

Nagy többek között arról beszélt, hogy a Tisza eseményeinek szervezőjeként milyen gyakran találkozik azzal, hogy a művészek, akiket felkérne a szereplésre, félnek. Félnek, hogy elveszítik a lehetőségeiket, hogy nem hívják őket többet falunapra, egyéb munkákat bukhatnak el. Bár a hatalom "csápjai mindenhová elérnek", ő azért fog küzdeni, hogy ebben az országban ne kelljen többet félni, ha hamarabb nem, akkor 2026-ra ezt megoldják.

A felszólalók között volt Tóth Imre Bruti is, a humorista emlékezetesen szerepelt a közmédiában néhány hónapja, amikor a Kutyapárt úgy döntött, inkább őt küldik az EP-választási vitára listavezetőjük helyett. Brutit üdvrivalgás fogadta, aki először élcelődött kicsit Schmidt Márián és Orbán Balázson, majd rátért a közmédia-témára: "a halálcsillag az utolsó előtti pillanatban is lőni akart, az m1 is addig fogja adni a propagandát" – mondta, szerinte csak az a dolgunk, hogy felismerjük a hazugságokat. Tájékozódjatok a szabad sajtóból, azt se higgyétek el, amit kérdeznek és ne féljetek – üzente a tömegnek.

 
Tóth Imre Bruti a tüntetésen l KépernyőképMagyar Péter Facebook-oldaláról
 

A tüntetésen többször bejátszottak videóüzeneteket is külföldön élő magyaroktól.

Felvidékről egy névtelen levél érkezett, amelyben arról írt a szerző, hogy az ottani magyar háztartások fő tájékozódási pontja a közmédia. Egy ismerőse, idős ember az atomháború kitörésétől rettegett a propaganda miatt. Felidézte azt is, hogy a magyar köztévé az egykori magyargyűlölő Robert Ficóval készített interjút a választások előtt, miközben a magyar párt vezetőjét egyszer sem hívták meg és az nem is érte el a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt. Most akkor nem a magyarok számítanak, hanem az, hogy ki lesz szövetséges az Európai Unióban? – tette fel a kérdést a levélíró.

Nagy Bandó András a színpadon elmondta, Nagy Ervinhez hasonlóan ő is tiltólistán van. Egyszer lemondták egy gyerekeknek szóló műsorát is – ennyire család- illetve gyerekbarát a közmédia – szúrta be a humorista. Szerinte az MTVA-nál megvalósítják a BBC-modellt, hiszen a mottójuk lehetne, hogy Bemocskolunk, Besározunk Szívesen. Sose hittem volna, hogy 77 évesen azért kell tüntetnem, amit 42 évesen már elértünk – idézte a 24.hu tudósításában. Felidézte, hogy Koltai Róbert anno azt mondta az oroszokról, "egyszer csak elmennek" – ezzel utalva arra, hogy egyszer az Orbán-kormányok hatalma is véget ér, a tömeg azonban erre "ruszkik haza" skandálásba kezdett.

A család- illetve gyerekbarát hozzáállást hiányolta egy későbbi felszólaló, Incze Zsuzsa is, aki az eltűnt gyerekekről és felnőttekről szóló Csellengők című műsort szerkesztette 21 éven át a közmédiában, 2015-ben azonban megszüntették a műsort. Incze szerint továbbra is feladata lenne a köztévének, hogy foglalkozzon a nehézsorsúakkal.

 
Incze Zsuzsa a színpadon l Képernyőkép Magyar Péter Facebook-oldaláról
 

Felszólalt Nagy Navarro Balázs is, az MTV egy másik korábbi munkatársa is, aki a 2010-es évek elején több éven át sátrazással és éhségsztrájkkal tiltakozott a közmédiánál zajló folyamatok miatt. Szerinte nem csak a kormány felelős a kialakult médiahelyzetért, keserűen emlékezett vissza arra, hogy az ő tiltakozásáról is kevesen számoltak be anno. Szerinte  a közmédia vezetése egy dologból ért, az erőből. Beszéde végén Orbán Viktort parafrazeálta, azt üzente: ne gondoljátok, hogy a propagandagyár, a kormány magától megváltozik.

Egy másik, a közmédia gyakorlatai elleni tüntetésben járatos szereplő, Hadházy Ákos is színpadra lépett – őt maga Magyar Péter konferálta, aminek szimbolikus jelentősége lehet, miután a két politikus többször üzengetett egymásnak a nyilvánosságban a korábban Magyar által vezetett Diákhitel Központ szerződései kapcsán. Magyar a "Nemzeti Együttbűnözés Rendszerének", illetve a korrupció legádázabb ellenségének nevezte Hadházyt, akinek komoly rajongótábora volt jelen a helyszínen, el is kezdték skandálni a nevét, amikor színpadra lépett, a politikus ezt szerényen le is intette.

 
Hadházy Ákos a tüntetésen l Képernyőkép Magyar Péter Facebook-oldaláról
 
 

Enyhe odaszúrás lehet ugyanakkor Magyarnak és a Tiszának, hogy Hadházy felhozta, a kegyelmi botrány nélkül talán nem lennének ott, egyúttal köszönetet mondott a vidéki prókátornak, aki felhívta a sajtó figyelmét az ügyre. 

Hadházy szerint a köztévé épülete az egyik legfontosabb bástyája a hatalomnak, szerinte a propagandagyárat úgy lehet megszüntetni, ha elegen vannak és ha úgy cselekszenek és beszélnek, hogy a hatalom elhiggye, nem nyugszanak addig, amíg a hírhamisító vezérigazgató le nem mond, és a propagandát nem tiltják törvényileg. Erre a tömeg azt kezdte skandálni: „mondjon le” – számolt be a 24.hu.

Utána Tarr Zoltán, a Tisza európai parlamenti képviselője következett, aki arról beszélt, hogy a közmédiából teljes erővel szól a kínai és az orosz propaganda is. Ezután rátért Orbán Balázs '56-ról szóló kijelentésére, amire a tömeg hazaárulózni kezdett. Tarr szerint a kormány a női politikusokat lecserélte, a férfiakat azonban a hazaáruló cselekedetek után is megtartotta. "Elég a hazugságból, a képmutatásból, követeljük a szabad sajtó visszaállítását" – idézte a lap.

Nem sokkal 17:00 óra előtt kezdődött el az eseményt meghirdető Magyar Péter beszéde, ami erősen indult, a pártelnök Hitlert idézte, miszerint "ismételj egy hazugságot elég sokszor, és az emberek azt fogják hinni, hogy az az igazság. Ez Adolf Hitler tanácsa az állampárt propagandájának. A tanítványok megfogadták a tanácsot" – utalt a kormányra.

 
Magyar Péter a színpadon
Fotó: Králl Kevin
 

Aztán beszélt a Kádár-korszak köztévéjéről is: "Hogy lehet az, hogy még a Kádár-rendszerben is érezték, hogy nem csak a hatalom számára kedves témákat kell közvetíteni? Ma nincsenek oktató, tájékoztató műsorok a közmédiában, csak a karmelitának kedves üzenetek jelennek meg" – mondta a Tisza Párt elnöke.

Ahogy az elmúlt napokban többször, ezúttal is megszólította az MTVA vezérigazgatóját: "Gyere ki hírhamisító Papp Dániel, mondd el, ki tartja a közvetlen kapcsolatot a karmelitával, ki vesz részt Rogán Antal heti eligazításain? Hány kollégát rúgtatok ki, mert nem asszisztáltak?".

Elmondta, a tüntetés csak az első lépés ahhoz, hogy lebontsák "a propaganda és a NER poshadt épületét", arra kérte a tüntetőket, hogy bojkottálják a propaganda "minden csápját", akkor is, ha valamelyik érintett csatornán megy épp a kedvenc sorozatuk, vagy épp ott zenél a kedvenc előadójuk. Ne vegye el senki az ingyenes kiadványokat se és mindenki vigye el az igazságot minél több helyre, írja ki a közösségi médiába, hogy #stoppropaganda.

Magyar ezután áttért azokra a tematikákra, amivel az elmúlt hónapokban is sokat foglalkozott: az egészségügyre, közlekedésre, oktatásra, környezetvédelemre szánt anyagi és politikai erőforrásokat hasonlította össze a propagandára szántakkal.

A politikus megszólította Orbán Viktort is: arról miért nem hallanak arról a közmédia nézői, hogy a saját apja gazdagodik a Budapest-Belgrád vasútból, és 600 milliárdért vesznek teljesen feleslegesen irodaházakat a saját vejétől, Tiborcz Istvántól. Miniszterelnök úr, miért fél 18 éve a nyílt vitától? Miért hazudik a propagandagyárban péntekenként 6 százalékos gazdasági növekedésről? – idézte Magyart a 24.hu.

Ezután a Tisza párt elnöke szerette volna elmondani a köztévé élő adásában 16 pontos követelését, azonban csak két percre jutott be az épületbe és a kezében egy levéllel tért vissza, amelyben a közmédia azt ecseteli, hányszor hívták meg őt vagy a Tisza párt más képviselőjét az elmúlt hetekben. Így végül Magyar a tüntetőknek olvasta fel a pontokat és egyesével megkérdezte, egyetértenek-e. Zúgtak a hangos "egyetértünk"-ök.

 
Konfetti az épület előtt
Fotó: Králl Kevin
 

Ezután a szervezők még piros-fehér-zöld konfettiesőt zúdítottak az épület bejárata elé, majd a felszólalók összegyűltek a színpadon és Rost Andreával kiegészülve elénekelték a Tavaszi szél vizet áraszt valamint a Kossuth Lajos azt üzente című népdalokat.

Egy tüntető ezután még bekiabálta a kérdést, mikor találkozunk legközelebb? Magyar elmondta, hogy október 23-án 15:00-kor a Bem-szobornál lesz a találkozó, ahonnan a Széll Kálmán térre vonulnak majd.

 
A tömeg a tüntetés végén l Képernyőkép Magyar Péter Facebook-oldaláról
 
 

Lezárásképp fáklyákat osztottak és megpróbálták élőlánccal körbevonni az épületegyüttest, de ehhez végül nem lettek elegen.