„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Ha már bevonták a jogsit...

4/09/2019 16:13

| Szerző: Klubrádió

Hogyan lehet visszakapni a bevont vezetői engedélyt, mennyi időbe telik? Hogyan kell elképzelni egy utánképzést?

2019. szeptember 04. Élőben a városból - részlet 19.09.04. Pető Attila
07:57
00:00

Induljunk ki egy konkrét példából. Valakinek 2 évre vonták be a jogosítványát ittas vezetés miatt. Ez a helyzet egyértelmű, az illetőnek utánképzésen kell részt vennie, és ez a kötelezettsége soha nem évül el, tehát a képzést nem úszhatja meg, ha még vezetni akar.

A vezetői engedélyt a cselekmény súlyától függően bevonhatja a rendőrség és a bíróság. A mennyiben a rendőrség teszi ezt, 6 hónapnál rövidebb időre, akkor nincs szükség utánképzésre, ha bíróság vonja be, akár csak egy napra is, akkor igen. Egyébként a határozatban ez világosan le van írva.

A képzések a hagyományos vizsgaközpontokban történnek, általában könnyebbek, mint a jogosítvány megszerzése – mondta el Pető Attila „kreszprofesszor”. Az egész folyamat egy feltárással kezdődik, megnézik, hogy miért is vonták be az illető jogosítványát, esetleg tesztlapot kell kitöltenie, lehet, hogy vezetnie is kell. Ezután összeállítanak egy személyre szóló képzési csomagot, majd a hasonló előéletűeket rendezik egy-egy csoportba. Az utánképzés végén esetleg vizsgázni is kell, ezt mindenkinél külön-különállapítják meg. Az egész kurzus általában 100-200 ezer forintba szokott kerülni, egyszerűbb esetekben ennél kevesebb. Az utánképzést már a jogosítvány bevonása után egy nappal is meg lehet kezdeni, nem kell kivárni a büntetés lejártát. Nem is érdemes, mert egy kurzusra bejutni, azt elvégezni akár fél évbe is telhet.

Hogy mindez mennyire hatékony? Pető Attila szerint már maga az egész „macera” is visszatartó erővel bír, a képzésen pedig adott esetben olyan baleseteket mutatnak be, amelyek látványa valószínűleg megmarad az emberekben, tehát nem hagyományos KRESZ-tanításról, szabályismertetésekről van szó.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Élőben a városból
2019.09.04.14:00
Műsorvezető: Fábián László