„Zajlik
Megbeszéljük...

Havas: Áder Janiéknál már fent van a víz a kertben

20/09/2024 11:27

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

"35 éve lakom ezen a településen, és nyilván rengeteg ismerősöm van, de senki nem volt, aki ne röhögött volna azon, hogy a különböző tévécsatornák azzal kezdik a műsort, hogy Kisoroszit a Duna elvágta a világtól. Mi ezt megszoktuk. Most azonban tényleg keményebb a helyzet, rohadt nagy árvíz jön Szlovákia felől" - írja Havas Henrik újságíró éjjeli Facebook-posztjában, amit Bolgár György csütörtöki Megbeszéljük… műsorában elmondottak alapján írt. Elmeséli, mi a helyzet Kisorosziban. Havas Henrik megemlíti Áder kertjét, Várkonyi Andreát, akit pár rekesz whiskey mellett szívesen vendégül látna és a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesületet. Utóbbiak Kisorosziban nagyon sokat segítenek.

Íme Havas Henrik posztja a beszélgetésről, egy az egyben betesszük, így olvasmányos, ahogy van:

"35 éve lakom ezen a településen, és nyilván rengeteg ismerősöm van, de senki nem volt, aki ne röhögött volna azon, hogy a különböző tévécsatornák azzal kezdik a műsort, hogy Kisoroszit a Duna elvágta a világtól - írja. - A helyzet az, hogy mi itt Kisorosziban annyira megszoktuk, hogy jön a Duna, és mivel a Szentendrei-sziget csúcsán vagyunk, a két Duna-ág vize időnként találkozik a falunkat Tahival összekötő úton. Teljesen mindegy, hogy 10 vagy 25 centi magas a víz, ezt mindig levideózzák. Megszoktuk, röhögünk rajta. Most azonban tényleg keményebb a helyzet, rohadt nagy árvíz jön Szlovákia felől. Az is kérdés volt, hogy szerdán kijutok-e a Havasnéhoz.

Teljesen mellékes, de aznap három műsorfelvételem volt. Zsófi, az unokám vitt Szentgyörgypusztára, a Kisoroszi rév ott szokott kikötni. Perceken múlt, de elértük a révet. Én áthajóztam a falumba, Zsófi visszavitte a kocsit Pestre. Ami érdekes: Szentendrétől –én vezettem– Zsófika gyakran sikoltozott, amikor látta, hogy a 11-es út mentén hány házat borított el a víz. Nagyon pozitív volt, hogy mindent láttunk. Felhalmozott homokhegyeket, tettre kész katonákat és tűzoltókat.

Ami Kisoroszit illeti, hétfő reggel a polgármester falugyűlést, majd egy nagyon profi, nagyon korrekt eligazítást tartott. Mindenből van elég. Homokból, tűzoltóból, önkéntesből és munkagépből. Na, és ami érdekes -ezt a Zoli, a helyi boltvezető is megerősítette-, minden reggel motorcsónakkal hoznak át a visegrádi oldalról kenyeret, tejet, gyorsan romló élelmiszert. Kétnaponta friss hentesárut szállítanak.

Amikor körbementem a falun, láttam, hogy a művháznál egymás mellett áll a tűzoltóautó, a mentőautó, és ami nagyon meglepett, két, szerintem vadiúj, szuperképességű motorcsónak. Aztán a boltban a Zoli mondta, hogy az eddigiektől eltérően nem a rév hozza át minden nap az alapvető élelmiszereket, hanem az a két szuper motorcsónak, amit láttam a művház mellett.

,,KÖTÉL” -így hívják a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesületet, amelyik idetelepült Kisorosziba, hogy segítsenek. Fogalmam nincs, hogy kerültek ide, de le a kalappal előttük! Ők hozzák majd nekünk reggel a kenyeret, péksüteményt, felvágottat, meg úgy egyáltalán mindenben segítenek.

Egyébként az a személyes véleményem, hogy még az Egyesült Államokban sem tudnám elképzelni, hogy ilyen módszeresen, precízen megszervezték volna egy kis falu (1000-nél kisebb a lélekszámunk) mentését egy szokatlanul nagy árvíz esetén.

Apróság: a boltban rajtam kívül egyetlen vásárló sem volt, és amikor kérdeztem, hogy mi újság, az egyik eladó mondta, hogy már a Janiék kertjében is bent van a víz. Itt Kisorosziban Áder János, volt köztársasági elnök csak ,,a Jani”. Ő egyébként benősült ide. A feleségének, Herczegh Anitának az édesapja, Herczegh Géza épített a Duna-parton nyaralót. Ő nemcsak alkotmánybíró volt, de Közép-Kelet-Európát ő képviselte egy személyben a hágai Nemzetközi Bíróságon. Mielőtt a Fidesz ’98-ban nyert volna, egyszer-kétszer együtt szilvesztereztünk Gézával, aztán valamiért nem fogadta a köszönésemet. A felesége, Melinda igen. Az elmúlt pár évben egyszer-kétszer nyaranta összefutottunk, én általában bicikliztem, ő pedig kedvesen integetett.

Ja! Géza délelőtt szokás szerint vágta a füvet a kertben. Mondta, hogy reggel kezet fogott Orbán Viktorral, aki felment az általa vezetett révre. A kamerák kedvéért még tekert is a kormányon.

Hát, most úgy néz ki, hogy 6-8 napot Havasnéval kell együtt lennem. Ő azt mondta, hogy nem lesz nehéz, mert végre nem fogok újságot olvasni.

A mi házunk nincs veszélyben, mert Kisoroszit egy egykori, római őrtorony helyén építették fel. Mi egy hordalékdomb tetején építettük a házunkat. Annak idején a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig a Duna mentén húzódott a római határ, a limes. A mi házunk helyén álló őrtoronyból figyelték a túlsó oldalt, elsősorban a barbár markomannokat.

Szóval Kisoroszi egy kicsit olyan, mint Velence. Nyaranta ezrével lepnek el minket a turisták a Szigetcsúcs miatt. Néhányan jöhetnének most is, mondjuk homokzsákot rakni.

Na még valami jópofaság: egész nap szól a telefonom. Nemcsak rokonok, de ezeréves ismerősök is aggódnak, hogy hogy éljük túl itt Kisorosziban az árvizet. A legjópofább az volt, hogy kaptam üzenetet, hogy Mészáros Lőrinc elküldené értem a jachtját, de mint azt már megírtam, félteném a hajót (9 milliárd) az uszadékfától, ezért inkább küldje a helikopterét. Gondoltam a nemrég vásárolt Bombardier repülőre is, de nem tudom, hogy le tudna-e szállni a futballpályánkon. Ha minden kötél szakad, ejtőernyőn dobjon le nekem pár rekesz whiskeyt, esetleg még az Andit is! Valamikor kollégák voltunk a TV2-nél, kicsit nosztalgiáznánk.

A Bolgár úr műsorában bátortalanul felvetettem, hogy mi lesz a medencékkel, mert pár éve egy szakember azt mondta nekem, hogy egy hasonló áradás után a Dunakanyarban több tucat medencét újra kellett építeni. Na, betelefonált egy okos ember és azt mondta, hogy a talajvíz szétnyomja a medencét, ezért nem szabad leszívni a vizet.

Egyébként tegnap, tegnapelőtt reggel darabokra röhögtem magam. A köztelevízióban szerencsétlen Szentkirályi Alexandra negyedóránként figyelmeztette Magyar Pétert, hogy az árvízvédelmet ne használja politikai propagandára. Tényleg ennyire hülye Rogán Tóni meg az Árpi? Az eszem megáll, tényleg! Ingyen tartok nekik kommunikációs tanácsadást. Most éppen nem tudok mozdulni Kisorosziból, de ha küldenek egy helikoptert, már holnap ott leszek a Karmelitában, és tartok eligazítást."

Az alábbi lejátszóra kattintva hallgathatja meg a beszélgetést, ami a Megbeszéljük 2024. szeptember 19-i, csütörtöki adásában hangzott el:

2024. szeptember 19. Megbeszéljük-részlet / Interjú - Havas henrik - 2024.09.19.
21:25
00:00

Megbeszéljük.../interjú Havas Henrikkel
2024.09.19., csütörtök 17:20
Riporter: Bolgár György