„Zajlik
A lényeg

Helyreállítási EU-támogatás: a magyar kormánnyal szembejött a valóság

4/10/2021 11:41

| Szerző: Klubrádió

Tényleg megkapják a gazdaság újraindítására szánt EU-s pénzeket Lengyelország és Magyarország? Milyen megállapodás alapján érkezhetnek meg a pénzek, aminek a folyósítását korábban jogállami alapokhoz kötötték? Lattmann Tamás nemzetközi jogász tisztázta a kérdést.

2021. október 04. Reggeli gyors - részlet 21.10.04. Latmann Tamás
06:33
00:00

A magyar és a lengyel kormányzat ellen jogállami eljárásokat folytatnak és a pandémia utáni gazdasági újraindítására utalt pénzek folyósítását is az Európai Bizottság jogállami feltételekhez kötötte, de ez két különböző ügy, mondta Lattmann Tamás nemzetközi jogász a Reggeli gyorsban.

Az Európai Bírósághoz a jogállamisági mechanizmus miatt a lengyelek és a magyarok fordultak, de ez Lattmann szerint csak egy időhúzó vita.

A gazdaság helyreállítására adott pénz ügyében a jogállamiság úgy jön képbe, hogy a bizottság a pénz folyósításának előfeltételeként szabta, hogy minden kormányzat készítsen helyreállítási tervet, majd az Európai Bizottság mindentől függetlenül úgy döntött, hogy az értékelésen belül oda fog figyelni a jogállamisági kérdésekre is. "Saját jogon, az ellenőrzés keretében döntött így, és ezért késnek a kifizetések".

Konkrét témákban korábban is megfogalmazódott kritika ezekkel az országokkal kapcsolatban, mint a korrupció illetve a közpénzek elköltése, és ezekben a témákban még konkrét ajánlások is születtek. Lattmann szerint a bizottság döntésének "nem örül a kormány, de készülni lehetett volna rá".

Lattmann szerint mindez bizonyítja, hogy a politika nem úgy működik, ahogy a kormány elképzeli, hogy ő megmondja, mi van, és akkor minden legyen úgy, hanem Magyarországon kívül is van élet. És amíg a pénzek jelentős része onnan érkezik, addig számít, hogy ők hogyan értékelik a helyzetet. "Ezzel a magyar kormány nagyon is tisztában van, és sokan régóta mondják, hogy ez előbb utóbb "vissza fog harapni". Most ezeknek a régóta lefektetett elvárásoknak a számonkérését láthatjuk, állapította meg Lattmann.

De mi indokolhatja a mostani derűlátást, hogy helyreállítási pénz első részét még az idén megkapják? - kérdezte a műsorvezető, amire Lattmann azt mondta, hogy bízik abban, hogy a feltételezés minden alapja megvan, mert ez azt jelentené, hogy a magyar kormány rákényszerült arra, hogy engedjen. Szerinte ez várható volt, mert belpolitikai izmozást a külföldi meg az összeeurópai valóságban nem értelmezhető, és azzal szemben kénytelen meghátrálni a kormány, ahogy korábban beárazták a hétéves költségvetés megszavazásának vétójával való fenyegetés idején: az a fenyegetés is be lett árazva, most is az van, hogy szembejöt a valóság a magyar kormánnyal is.