„Zajlik

Hogyan járulnak hozzá a csapatépítő programok a dolgozói jólléthez?

23/07/2024 20:35

Az utóbbi években, évtizedekben egyre többen ébredtek rá arra, hogy a dolgozói jóllét nemcsak a munkavállalók, de a munkáltatók számára is rendkívül fontos. A kifejezés nem csupán a fizikai egészséget foglalja magában: ide tartozik a mentális és érzelmi egészség, valamint az általános életminőség is. Egy elégedett, kiegyensúlyozott dolgozó szívesebben és hatékonyabban végzi a feladatait, ez pedig a munkáltató számára rendkívül fontos, így egyre több cég figyel oda munkavállalóira.

A dolgozói jóllét növelésének egyik leghatékonyabb eszköze a különböző csapatépítő programok szervezése, melyek amellett, hogy erősítik a munkahelyi kapcsolatokat, számos egyéb pozitív hatással is együtt járnak: lássuk, mik ezek!

A csapatépítés jelentősége

 

Biztosan mindenki tisztában van azzal, hogy még egy régi, összetartó baráti társaságot is közelebb lehet hozni egymáshoz valamilyen közös program szervezésével. Ezért megyünk el együtt nyaralni, esetleg egy biciklitúrára vagy borkóstolóra: az emlékek és élmények, amiket itt szerzünk, összekovácsolják a csapatot és annak tagjai között elmélyítik a barátságot.

Valahogy így van ez a munkahelyi csapatépítő programokkal is, a különbség mégis óriási, itt ugyanis nem egy összeszokott társaságról van szó, akik megválaszthatják, hogy kikkel töltenek időt. A kollégákat a munkáltató választja ki, így sokszor olyan emberekkel is együtt kell dolgoznunk, akikkel önszántunkból biztosan nem barátkoznánk. A munkaidő elsősorban természetesen arról szól, hogy dolgozzunk: ebédszünetben, esetleg kávézás során persze beszélgethetünk egy kicsit, de ezek a rövid programok nem teszik lehetővé azt, hogy igazán megismerjük egymást.

Csapatépítő programok a munkahelyen

 

Mindegy, hogy egy cég tíz vagy tízezer dolgozót foglalkoztat, rendkívül fontos, hogy a munkáltató odafigyeljen a munkavállalók jóllétére, ennek az odafigyelésnek pedig a közös programok szervezése is a részét képezi. Ennek az Egyesült Államokban már régóta hagyománya van, az utóbbi években azonban hazánkban is felismerik a jelentőségét, így egyre gyakoribbak a csapatépítő programok Budapesten és az ország nagyvárosaiban is. De hogyan segíthetnek ezek a rendezvények a dolgozói jóllét kialakításában? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.

A kapcsolatok megerősítése

 

Egy csapatépítő program esetében a legfőbb cél természetesen az, hogy a munkatársakat közelebb hozzuk egymáshoz. A munkaidőn kívül végre lehetőség nyílik beszélgetni olyanokkal is, akikkel erre napközben nincs esélyünk, ezt ráadásul egy kötetlenebb környezetben tehetjük meg. Így jobban megismerhetjük egymást, egy kicsit beszélgethetünk a munkán kívül más témákról is, ezáltal pedig közelebb kerülhetünk egymáshoz.

A szorosabb munkahelyi kapcsolat elősegíti a hatékony kommunikációt és együttműködést, ez pedig elengedhetetlen a közös célok eléréséhez. Nagyon fontos az is, hogy egy ilyen kötetlen beszélgetés során a kisebb konfliktusokat, félreértéseket is nagyobb eséllyel rendezhetjük, ami szintén hozzásegít a produktív együttműködéshez.

Az elkötelezettség növelése, a fluktuáció csökkentése

 

Egy jól megszervezett csapatépítő program, ahol mindenki remekül érzi magát, növeli az elégedettségünket munkáltatónkkal szemben, hiszen érezzük, hogy törődik velünk és odafigyel ránk. Egy motivált munkavállaló hűségesebb a munkahelyéhez, kisebb eséllyel keres másik állást, így a kollégák megtartásának is fontos eszköze lehet egy jó csapatépítő. Ehhez persze érdemes olyan programot választani, amire a dolgozóknak egyébként nem, vagy csak nagyobb nehézségek, kiadások árán lenne lehetősége: egy kisvárosi telephely dolgozóinak jó megoldás lehet, ha a csapatépítő programok Budapesten kerülnek megtartásra, a fővárosiak azonban jó eséllyel szívesebben mozdulnának ki például a Balaton partjára.

A stressz csökkentése

 

A munkahelyi stressz a dolgozói jóllét egyik legnagyobb ellensége. Ha ez a helyzet folyamatosan fennáll, az hosszú távon károsíthatja a mentális egészséget, szorongáshoz, de akár kiégéshez, depresszióhoz is vezethet, ami amellett, hogy az érintett életét megkeseríti, természetesen a munkájára is kihatással lehet. Erre tekintettel a munkáltató érdeke az, hogy megteremtse a lehetőséget a dolgozói számára a feltöltődésre, kikapcsolódásra: erre tökéletes megoldás egy közös kirándulás, sportesemény, vacsora vagy éppen egy kreatív workshop megszervezése.

Hogy válasszuk meg a tökéletes programot?

 

Egy csapatépítő szervezése során több szempontra is oda kell figyelnünk. A programnak illeszkednie kell a cég arculatába, meg kell felelnie a munkavállalók igényeinek és érdeklődési körének és természetesen be kell férni a költségvetésünkbe is.

Tavasztól őszig remek szabadtéri programokat és sporteseményeket szervezhetünk, így meghívhatjuk a dolgozókat egy vacsorával egybekötött gyalogtúrára, szervezhetünk kreatív csapatversenyeket vagy – ha kevesebben vagyunk – elvihetjük kollégáinkat egy szabadtéri szabadulószobába. Szervezhetünk egy főzőversenyt, ahol a csapatok egymás ellen küzdenek a győzelemért, de a klasszikus megoldásokról sem kell lemondani: meghívhatjuk dolgozóinkat egy éttermi vacsorára, egy borkóstolóra, egy céges piknikre vagy egy péntek délutáni koktélozásra is.

Tulajdonképpen mindegy, hogy mi a program, a lényeg az, hogy munkatársaink egy kicsit kiléphessenek a hétköznapi mókuskerékből és együtt, csapatként jól érezhessék magukat.

A csapatépítés közös érdek

 

Láthatjuk, hogy ezek a programok rendkívül pozitív hatással lehetnek a dolgozók hangulatára, munkakedvére és mentális egészségére is. Egy elégedett munkavállaló elkötelezetten fogja képviselni a cég érdekeit, lelkiismeretesebben fog dolgozni, a munkatársak közötti jó viszony pedig kevesebb konfliktushoz és hatékonyabb együttműködéshez vezet, ami minden kétség nélkül a munkáltató érdeke. Ne tartson vissza minket az, hogy egy ilyen program megszervezése sok munkát és pénzt emészt fel, a befektetett energia ugyanis hosszú távon többszörösen meg fog térülni.

(X)