„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Holdra szállás a moziban

21/07/2019 09:35

| Szerző: Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió e heti adásában a holdra szállás 50. évfordulója alkalmából helyet kaptak az űrfilmek; valamint azok a történelmi mozik, amelyek valamilyen módon feldolgozták a Ku-Klux-Klan történetét. Paár Ádám politológussal beszélgetettünk az utóbbi témáról. A történelmi filmek sora olyan hosszúnak bizonyult, hogy ebben az adásban csak egy részüket vizsgálták meg, hogy a jövő heti adásban folytassák az interjút.

2019. július 20. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2019. július 20., szombat 13:30)
26:59
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes

A téma azért is aktuális, mert bár a Csukkklyások éppen, hogy kifutott a mozikból, hamarosan egy újabb alkotás mutatkozik be, amely a szélsőséges csoporttal, illetve egy a témához kapcsolódó konkrét történelmi esettel foglalkozik. A The Best of Enemies először könyv formában látott napvilágot, majd színre vitték 2013-ban, ezt követte a filmes feldolgozás. Ugyan az Egyesült Államokban már áprilisban a mozikba került, arról sajnos egyelőre nincs hír, hogy nálunk is bemutatnák. De reménykedni azért szabad. Sőt, ha megnézzük a stáblistát, szinte kötelező. Taraji P. Henson játssza Ann Atwater civil aktivistát, aki egész életében a feketék jogaiért küzdött. Az Észak-Karolinában, 1971-ben játszódó történet az aktivista életének azt az időszakát mutatja be, amikor egy Ku-Klux-Klan taggal szembe, pontosabban mellé került. C. P. Ellis figuráját Sam Rockwell kelti életre, aki különben nem először játszik kirekesztő nézeteket valló vagy pusztán agresszív karaktert. Elég csak a Három óriásplakát Ebbing határában című remek drámára gondolni, vagy éppen a Halálsoron ide vonatkozó jeleneteire.

Az adásban a folytatásban a műsorvezető Sam Rockwell eddigi karrierjét tekintette át elsősorban azért, mert a remek színész megérdemli, másodsorban pedig azért, mert Rockwell történetesen mindkét, a műsorban megjelenő témával kapcsolatba került már. Az említett Ku-Klux-Klannal foglalkozó filmek mellett több űrben játszódó moziban is szerepelt, amelyek közül az egyik legizgalmasabb hangulatú a Hold volt. (Lábjegyzet: a filmet Duncan Jones, David Bowie fia rendezte. Lábjegyzet vége.)

Rockwell remek alakítások sorát tudja már maga mögött, de nem mondhatjuk róla, hogy az a kapkodós fajta. Inkább szép csendesen, de biztosan mászik bele a néző agyába. A első figyelemfelkeltő megmozdulása talán a Halálsoronban volt, pedig Frank Darabont drámája előtt már majd’ 25 filmen túl volt. Miután már mind a szakma, mind a közönség bizalmát elnyerte, jöhettek a könnyedebb darabok, mint a Charlie angyalai, a Galaxis útikalauz stoposoknak, vagy a Vasember második része; a komolyabb mozik, mint a Jesse James meggyilkolása, no meg a Mindenki megvan; és persze az Oscart érdemlő alakítása a Három óriásplakátban. Jelenleg éppen Clint Eastwooddal forgat. A filmről még sokat nem tudunk, talán csak annyit, hogy ismét Olivia Wilde lesz a partnere, akivel a Működik a kémia című filmben már bebizonyították, hogy működik a kémia.

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásának zárásaként az űrfilmekről volt szó. A téma legfőbb apropója az volt, hogy 1969-ben, július 20-án, vagyis az adás napjához képest éppen 50 éve lépett a Holdra Neil Armstrong. Illetve még egy évforduló esett arra a napra: 1976-ban a Viking-1 űrszonda leszállt a Marson. Vízer Balázs filmkritikussal arról beszélgetett Timár Ágnes, hogy melyek a legjelentősebb, űrben játszódó filmek.

A műsort a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. 

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2019. július 20., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes

 

 


(Zárójelben azért jegyezzük meg, az Iron Sky című finn paródiafilmnek majdnem sikerült ötvöznie a két témát, itt ugyanis a Holdról érkező nácik támadják meg a Földet, ahogy a trailerben látható.)