„Klubrádió
Esti gyors

Horn Gábor: A Fidesz nem zuhan be 40 százalék alá

8/12/2021 21:09

| Szerző: Klubrádió/szg

Horn Gábor nem számít arra, hogy 40 százalék alá bezuhanna a Fidesz támogatottsága, Orbánék sokat tesznek is azért, hogy ne csökkenjen, ugyan „nem a saját pénzükből, hanem a közösből”.

2021. december 08. Esti gyors / részlet, Horn Gábor (21.12.08.)
07:10
00:00

A Republikon legutóbbi, novemberi felmérésének adatai szerint a pártpreferenciák befagytak, viszont a Kutyapárt és egyéb kis pártok népszerűsége növekedett egy-két százalékponttal.

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke, volt országgyűlési képviselő az Esti gyorsban elmondta: azt nem látták előre, hogy kitart-e az előválasztás lendülete, a Fidesz megtalálja-e az ellenszerét, és mekkora hatása lesz a kormányzati „ígéretcunaminak” novemberben. Az derült ki, hogy az összellenzék tovább nem erősödik, nagyjából stabilizálódott a néhány százalékpontos előnye a Fidesszel szemben, és kis mozgások a kis pártok irányába vannak. Mintha a választók elégedetlenségüket fejeznék ki akár a Fidesszel, akár az ellenzéki középpártokkal (DK, Jobbik) szemben. Bár – jegyezte meg – ezek hibahatáron belüli elmozdulások, tehát vigyázni kell az értékelésükkel, mégis azt látják tendenciaként, hogy lenne egy kis bizonytalanság a szavazókban, miközben a két nagy tömb továbbra is ott van.

Arra a kérdésre, hogy a Márki-Zay-jelenség megmozdít-e új szavazókat, azt válaszolta: ez abban az értelemben megtörtént, hogy az ellenzék már a nyár óta tematizálni tudott, hozzá igazodott a Fidesz, ami 11 évig fordítva volt. Márki-Zay Péter megjelenése stabilizálta ezt a helyzetet. Nagyon alacsony az otthon maradni szándékozók aránya, nagy az aktivitás, választási szituációkban szokott ekkora lenni. Felhívta a figyelmet arra, hogy az előválasztáson furcsa jelenséget is megfigyeltek, mert majd 200 ezren otthon maradtak, miközben több mint 200 ezer új szavazó jelent meg a képben. Az ő mozgásukról nincs pontos képük. Márki-Zay Péter tehát biztosan nem rontott az ellenzéki tábor aktivitásán; hogy a győzelmének lesz-e további felfutó hatása, annak megítéléséhez még túl kevés idő telt el.

A Republikon Intézet konferenciája Budapesten
 
Horn GáborFotó: Mohai Balázs / MTI
 

Horn Gábor régóta úgy látja, hogy a 40 százalék körüli Fidesz-tábor masszívan megvan. Úgy kalkulálnak és mélyebb kutatásokból is azt látják, hogy közülük 1,5 millió ember – nem szép szóval – a „hívő tagozat”, a belső kör, akiknek Orbán Viktor az igazodási pont, és további egymillióan gazdaságilag elkötelezettek, ők jobban élnek a Fidesz-kormányok alatt, mint előtte várták. Aminek sok oka lehet, de azt gondolják, hogy a kormány miatt van.

Nem hiszi, hogy ez nagyon lecsökkenne, mint mondta, nem számít arra, hogy „bezuhanna” 40 százalék alá a Fidesz támogatottsága. Orbánék sokat tesznek is azért, hogy ne csökkenjen, ugyan „nem a saját pénzükből, hanem a közösből” - fogalmazott.

A választást a bizonytalanok döntik majd el 2022-ben, akik az utolsó napokban döntik el, hogy elmennek-e szavazni és ha igen, kire. Az ellenzéknek körükben talán nagyobb tartalékai vannak – vélekedett. A kormányoldal összes hibája, az elmúlt napok Völner-jelensége vagy az infláció arra sodorhatja őket, hogy a kormányváltásra voksoljanak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Horn Gáborral
2021.12.08., szerda 18:39
Riporter: Szénási Sándor