„Klubrádió
Megbeszéljük...

Horn: Orbán bratyizós hangneme sztálini kedvesség

21/12/2023 20:10

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A kormányinfón Orbán Viktor ahelyett, hogy a feltett kérdésekre válaszolt volna, humorizálgatva válaszolt a kérdésekre. Ezt illetlennek és ijesztőnek tartja Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke.

2023. december 21. Megbeszéljük - részlet 23.12.21 Horn Gábor
14:49
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Orbán Viktor 2023-at a nagy küzdelmek éveként értékelte az ünnepek előtti tájékoztatóján, ahol újságírók is tehettek fel neki kérdéseket.

„Végtelenül cinikus, magát joviális úriembernek gondoló, fifikás figurát láttam, aki azt gondolja, hogy most megtette a gesztust, amit egyébként nem szokott: jópofáskodva, időnként humorizálgatva állja a sarat, válaszol a kínos kérdésekre is, legalábbis úgy csinál, mintha válaszolna, valójában azzal rázza le ezeket, hogy nem rá tartoznak” – mondta a Megbeszéljük csütörtöki adásában Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke. Hozzátette, sok újdonságot ezeken kívül nem mondott a miniszterelnök, eltekintve a tanárok január 1-jétől ígért béremelésétől, amely – ha meg is történik – nagyon megkésett intézkedés.

Érdekesebbnek tartotta a beszéd más részleteit, amelyek alapján meglepődve konstatálta, Orbán „mennyire nem érzékeli azt, hogy egyfelől egy kezelhetetlen, borzasztó, háborúval, feszültségekkel, konfliktusokkal világban élünk, ez nem egy jópofáskodó időszak”. Külön kiemelte azt a „bratyizós hangnemet”, amelyet az ellenzékinek mondott független sajtó munkatársaival szemben tanúsított Orbán. Ezt sztálini kedveskedésnek nevezte Horn: „tulajdonképpen közétek is lövethetnék”.

„Másfelől nem érzékeli azt sem, hogy mennyire a szélén van ennek a történetnek, milyen megalázó helyzetbe került például az EU-csúcson”.

E tekintetben megúszósnak nevezte a sajtótájékoztatót. Ugyanakkor rémisztőnek találta azt, ahogy a miniszterelnök az orosz-ukrán háborúról beszélt. Az, hogy Orbán az orosz kormány retorikáját ismételve különleges katonai műveletnek nevezte a háborút, „mindent elmond arról, hogy mennyire kiszolgáltatott ennek a Putyin nevű gazembernek, és hogy mennyire híján van a szolidaritásnak és az empátiának”. Érzéketlensége oka Horn szerint az, hogy lassan Orbán maga is elhiszi, amiket mond.

Összességében egy év végi, az ünnepeket megelőző tájékoztatón nem cinikus jópofáskodást várt volna a miniszterelnöktől egy olyan országban, amely tele van mély sebeket ejtő társadalmi válságokkal problémákkal, hanem azt, hogy ezekről a problémákról beszéljen. Hozzátette, ezekbe a helyzetekbe éppen a kormány hajszolta bele az országot.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Horn Gáborral
2023.12.21., csütörtök 16:20
Riporter: Bolgár György