„Zajlik
Reggeli gyors

Így lett szerelmes Orbán Nagy Mártonba

10/10/2024 07:15

| Szerző: Klubrádió

Nagy Márton felemelkedéséről és tündökléséről cikkez a Direkt 36. A gazdasági miniszter pedig annyira nyeregben érzi mára magát, hogy nem fél összecsapni akár a külügyminiszterrel sem.

2024. október 10. Reggeli gyors - részlet l Galavits Patrik 2024.10.10.
12:11
00:00
2023 tavaszán egy kormányülés heves vitába torkollott, amikor Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. egymásnak ugrottak.  A téma az elektromos autók iránti kereslet csökkenése állt, amely hatással volt a magyarországi akkumulátorgyárak termelésére is, írta meg az oknyomozó portál. A lap szerint Nagy Márton az akkumulátorgyárak termelésének visszaesése kapcsán felvetette, hogy a kormány rosszul mérte fel a helyzetet, és az elektromos autók iránti kereslet csökkenése miatt nem biztos, hogy „jó lóra tettek”, Szijjártó Péter azonban azzal érvelt, hogy a „a piac általában úgy működik, hogy a kezdeti fellendülést visszaesés követi, az eladások azonban később vissza fognak állni egy magasabb szintre”. Orbán Viktor nem avatkozott be, de később Nagy Márton javára döntött. Amikor a miniszterelnök júliusban átszabta a minisztériumok feladatait, több feladat került Nagy Márton irányítása alá, pozíciója így megerősödött. 

 
Orbán Viktor miniszterelnök, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.
MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher
 

 

Galavits Patrik a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában arról beszélt, hogyan „szeretett bele” Nagy Mártonba a miniszterelnök. Ennek alapja az volt, hogy Nagy Márton már akkor unortodox ötletekkel, nagy víziókkal állt elő, amikor még Matolcsy György alatt dolgozott a Magyar Nemzeti Bankbank.  

Nagy Mártont maga Matolcsy vitte el Orbánhoz, aki mindig is kíváncsi volt a fiatal tehetségekre. Az MNB akkori alelnökére pedig hamar felfigyelt, mert kitűnt munkabírásával és nem félt attól, hogy nagy víziókat mondjon. Márpedig Orbánnak a megszokott közgazdasági megoldásoktól elrugaszkodó gondolkodókra volt szüksége.

Később Nagy Márton találta ki a devizahitelek forintosítását 2014-ben, mely nagyot dobott az Orbán-kormány tetszési indexén. Itt vette észre Matolcsy György, hogy Nagy Márton elsöpörheti őt. Egyre nagyobb lett a feszültség közte és Nagy között. 2020-ban végül Matolcsy távozásra kényszerítette Nagyot, aki rögtön Orbán Viktor gazdasági főtanácsadója lett. Innen pedig egyenes út vezetett a miniszteri székbe.

Az ársapkák bevezetésének ötlete is tőle származott, amelyeket a kormány annak ellenére támogatott, hogy tudták, ezek az inflációt növelni fogják.

 Galavits Patrik azt mondja, Nagy Márton tündöklése addig tarthat, amíg Orbánnak táncol, amíg kiszolgálja a miniszterelnök rövid távú politikai céljait.