„Köszönjük
A lényeg

Ilyen filmet készítettek a híradósok 56 október 23-án

23/10/2024 15:30

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

"Három új filmrészletet találtam az 56-os forradalom első napjáról" - mondta ma a Klubrádiónak Varga János, a Filmarchívum főmunkatársa. A forradalom első napján csak híradósok és amatőrfilmesek forgattak az eseményekről. 2012-ig 15 percnyi filmanyagot sikerült összegyűjtenie október 23-ról Varga Jánosnak, és a kutatásai alapján Tamás Bence Gáspár videós riporter A nagy nap 15 perce címmel filmet készített. A Filmarchívum munkatársa szerint ez a film azóta is helytálló, és a cikkben megnézhető. Most már 16,5 percnyi nyersanyag van.

Varga János az OSA Archívumban az 56-os forradalomról újabb másfél percnyi filmfelvételt talált: "Van új filmrészlet a jogi kar indulásáról a Ferenciek terén, van részlet a Széchenyi téren a Lánchíd felé haladókról és egy jelenet, amin egy teherautó ég a Múzeum Kávéház előtt 23-án este, a tűz fényénél készült a felvétel" - mondta el a Klubrádiónak a kutatás újabb előrehaladását a forradalom filmre vitelében. Ez azóta - mint mondta - már mind fent van a magyaroktober.hu oldalon, ami egy térképes kereső rendszer.

Az 1956-os nyersanyagok felhasználásával 2012-ben készült film megmutatja, mi történt pontosan október 23-án. A forradalom első napjaiban csak híradósok és amatőrfilmesek forgattak. Az anyag Varga János, a Filmarchívum főmunkatársának kutatómunkáján alapul, ő 1986 óta gyűjti 1956 filmes emlékeit a világ minden tájáról. Az itt látható, ez alapján készült filmet Tamás Bence Gáspár készítette. 

A kutatónak most már 16,5 percnyi filmanyagot sikerült összegyűjtenie erről a napról. Mint ma Varga János a Klubrádiónak elmondta: "A rádió ostromáról a régóta várt felvételt azóta meg tudtam nézni, de sajnos nagyon sötét, nem használható. Nem volt lámpa az akkori híradós technikában, csak ha stábautó ment ki, és az az első napokban nem volt kint a helyszíneken. Ezért csak a tűz fényénél készült felvétel sikerült az első napok esti képeiből."

Varga János filmes kutató. A filmeket tekintve fő kutatási területei az 1956-os forradalom, a magyar sport és a magyar holokauszt. Oxfordi Ösztöndíjasként kezdte el gyűjteni, és hozta haza az első 56-os tekercseket 25 éve külföldről, azóta az 1956-os forradalom mozgó- és állóképi emlékeinek felkutatása az egyik szenvedélye.

"A forradalom igazi krónikásai a híradósok voltak - mondta a 2012-es filmhez készült interjúban. - Mikó József híradós operatőr készítette a legtöbb felvételt az első nap, épp A zsarnok című film forgatásáról érkezett haza a filmgyári gépkocsival, az autóban több tekercs fel nem használt fekete-fehér negatívval. A fennmaradt anyagok körülbelül 50 százalékát ő forgatta, ez 150-160 méternyi filmanyagot tesz ki. A forradalom első napjának emblematikus képeit is ő jegyzi: a BVSC vívó terméből integető gyerekeket, az Anker ház ablakából nemzeti színű zászlót lengető lányt, és ő vette fel először, a Margit hídon a szigeti lejárónál a forradalom jelképévé vált lyukas zászlót." A teljes interjú itt olvasható. Az Index színeiben készült mindkét anyag: a videó mellé készült archív cikkben Makk Károly rendező is megszólalt: elmondta, hogy helikoptert is bérelt és tankokon lógott, de csak október 26-ától. Akkor ment ki a filmgyárba Badal János operatőr barátjával, mert akkorra állt fel 3-4 különböző forgatócsoport, és játékfilmesekként ekkor csatlakozhattak a forradalom filmre viteléhez.

A Filmintézet is készített egy cikksorozatot a forradalmi operatőrökről, ez itt olvasható, a tüntetés arcairól Varga János cikke itt látható.