„Támogassa
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Iskolapéldák

2/12/2023 06:27

| Szerző: Kerekes Borbála

Pozitív fegyelmezés, kötődő nevelés otthon, kooperatív és személyiségközpontú tanulás az iskolában. Hallunk irányzatokról és módszerekről. Szakkönyvek és pszichológusok segítenek bennünket szülőként az otthoni, alternatív iskolák az intézményi nevelésben. De melyik miért jó, hogyan válasszunk és hogy igazodjunk el az otthoni neveléssel kapcsolatban, ha a mai hozzáállás gyakran merőben különbözik attól, ahogy mi felnőttünk?

2023. november 29. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2023. november 29., szerda 10:05)
90:56
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála
Szalai Kriszta és Epres Attila első vendége Szmolka Orsolya pszichológus volt, aki segített tisztán látni kötődő nevelés és pozitív fegyelmezés kérdésében. Arról is szó esett, hogy miből vehetjük észre, ha a gyerek szorong az iskolában, és hogyan segíthetünk neki.

Oktatáskutatók, pedagógusok és szülők is beszéltek a műsorban. Például a kooperatív nevelés előnyeiről. A hagyományos csoportos tevékenység során a tanulók nem lépnek egymással kapcsolatban, nem értelmezik, és nem beszélik meg közösen a megoldást, a kapcsolattartás helyett inkább egymásra hatásról beszélhetünk a tanulói csoportokon belül. Ezzel szemben a kooperatív csoportmunka arról szól, hogy a csoport tagjai a feladatokat egymással kapcsolatot teremtve oldják meg. A csoportok összetétele heterogén, a csoporton belüli szerepek egyértelműek és világosak. Tudatos a szerepvállalás, ezáltal minden tag felelősséget tud vállalni a csoportban és a feladatmegoldásban betöltött szerepéért.

A Lépésről lépésre program, a Waldorf-módszer és egyéb alternatív irányzatok is szóba kerültek az adásban és a Diákszempont Általános Iskola és Gimnázium nevelési módszereiről is szó esett. Egyben mind közös: mindenhol a gyerek egyénisége és személyisége van a középpontban. Hogy ez hogyan valósul meg a gyakorlatban és melyik módszert válasszuk a gyerekünknek? Arról bővebben a szerdai Ötös adásában hallhattak.

Ötös – Szalai Krisztával és Epres Attilával
2023. november 29. szerda 10:00
Szerkesztő: Kerekes Borbála