„Klubrádió
Reggeli gyors

Itt a sertéspestis

30/09/2019 09:09

| Szerző: Klubrádió

Egyelőre csak elhullott vaddisznókban találtak vírust, de ha netán tombolni kezd a járvány, egész gazdaságokat kell „kiüríteni”.

2019. szeptember 30. Reggeli gyors - részlet 19.09.30. Bognár Lajos
06:20
00:00

Rettegniük ugyan nem kell a sertéstartó gazdáknak, de nagyon figyelniük kell, és szigorúan be kell tartaniuk a felelős állattartás szabályait, különben elszabadulhat a járvány. Az afrikai sertéspestis ellen nincs védőoltás, a betegségnek nincs gyógyszere, a vírus szinte mindennel terjed. Élelmiszerrel, takarmánnyal, alommal, eszközökkel, sőt az állatok körül dolgozók ruházatával is. Másra egyébként nem veszélyes, csakis a sertésekre.

Az, hogy itt van a vírus, már senki számára nem lehet kétséges, a múlt héten a Budakeszi Erdészet egyik elkerített vadászterületén találtak rengeteg elhullott vaddisznót, ötben már kimutatták a kórokozót – mondta el Bognár Lajos országos főállatorvos. Fertőzött házisertésről nincs tudomásuk.

Egyelőre figyelik a fejleményeket. Amennyiben fertőzésgyanús állatot találnak, azt kiemelik az állományból. Ha így nem kezelhető a helyzet, akkor kiürítik a gyanús gazdaságokat. A főállatorvos szerint ez nem azt jelenti, hogy kiirtják az állományt, hanem azt, hogy vizsgálat után adnak időt a gazdáknak, hogy a disznókat levágják, a húsukat értékesítsék, hiszen azok az állatok még nem betegedtek meg, csak veszélyben voltak. Ez az intézkedés mintegy 10 ezer tulajdonost érinthet. A legsúlyosabb esetben, amikor komoly járványtól kell tartani, akkor ez a „kiürítés” már 100 ezer állattartót is intézkedésre kötelezhet.

Bognár Lajos hangsúlyozta: az egyetlen lehetőség a járvány elleni védekezésre, hogy a gazdák szigorúan betartják az állategészségügyi, járványügyi előírásokat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.09.30. 06:00
Riporter: Szénási Sándor