„Ki
Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával

Itthon idegenben

22/06/2024 08:09

| Szerző: Kerekes Borbála/Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Mik a legfurcsább magyar szokások? Be tud-e illeszkedni közénk, aki nem beszél magyarul? Miért akar egyáltalán Magyarországon élni valaki, amikor olyan sok magyar inkább elvágyódik? Magyarországon élő külföldiekkel beszélgettünk a szerdai Ötösben. 

2024. június 19. Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával (2024. június 19., szerda 10:05)
94:52
00:00
Műsorvezetők: Epres Attila, Szalai Kriszta Szerkesztők: Kerekes Borbála

Itt volt velünk Mary Hoffmann Londonból, Mukesh Singha és Ranjeet Singh Dillot Indiából, felidéztünk egy korábbi beszélgetést John Sessivel, a Klubrádió egykori műsorvezetőjével, velünk volt Stephane Grandsire Franciaországbòl,  és foglalkozunk a menekültek kérdésével is, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület munkatársa, Bognár Katalin volt Szalai Kriszta és Epres Attila vendége. 

A francia Stephane Grandshire 25 évvel ezelőtt érkezett hozzánk, amikor még a magyar nyelv ismerete nélkül nagyon nehéz volt itthon boldogulni. Azt mondja, ma màr jóval többen beszélnek legalább angolul, de érkezésekor egy kulcsot lemásoltatni is félnapos művelet volt, mire sikerült megértetnie valakivel, mit szeretne.

 
Egy különös, ősi magyar tradíció: lángosozás a nyílt utcán
Fortepan/Bauer sándor 1965
 

Most a Kölcsey Gimnáziumban tanít, a francia nyelven kívül francia civilizáciòt. Annak idején a szerelem hozta ide, francia barátnője a budapesti Francia Intézetbe jött dolgozni. A lány roma származása miatt hamar rájött, hogy Magyarországon nem lesz egyszerű boldogulnia. Ő hazament, Stephane viszont itt maradt.

Az India Mukesh Sangha is azt mondja, hogy a magyarok kirekesztőek vele származása miatt. Budapesten kevésbè, mert a fővárosban sok a külföldi. De amiòta Vácra költözött, gyakran találkozik megvető pillantásokkal. Mukesh gondolkozik rajta, hogy visszamegy Indiába, azt mondja, az infláciò miatt Magyarországon már nehezebb boldogulni, mint Indiàban.

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Ötös - Szalai Krisztával és Epres Attilával
2024. június 19., szerda 10:05