„Klubrádió
Reggeli gyors

Járvány után – gyökeres változás nem lesz

3/02/2021 13:47

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Aki hajlamos volt a depresszióra, az még betegebb lehet, de tartós változást nem okoznak a korlátozások. Túléljük a járványt – véli a szociálpszichológus.

2021. február 03. Reggeli személy - 21.02.03. Síklaki István
17:50
00:00

Vannak trendek a gazdaságban, amelyeket felerősít a járvány. Például az otthonról dolgozás, amitől eddig félhettek a cégtulajdonosok, mert nem bíztak az alkalmazottakban, életképes megoldássá vált. A fiatalok kitalálták, hogy miként tudnak egymással találkozni, ha este nyolc után nem lehet kimenni az utcára. Sokan megtanulták, hogy nem hagyományos módon fognak kezet, hanem  például a könyök összeérintésével pótolják a régi mozdulatot.

Síklaki István szociálpszichológus szerint nagy társadalmi változást nem hoz a járvány. Az úgynevezett bizalmi állapot nem változik,  egy „röpke” jelenségről van szó. Az igaz, hogy bizonyos eddig is létező trendek felerősödtek, a negatív trendek is. De az „emberek annál jobban meg vannak csinálva” , hogy megszűnjenek a társas kapcsolatok – mondja Síklaki István.

A titkolózás, a hazugság és a lopás eddig is jelen volt a magyar politikában. Most talán jobban meg fog látszani. Ezt okozza a járvány: a meglévő trendeket megerősíti, de legalább megmutatja.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
20201.02.03. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert