„Klubrádió
Reggeli gyors

Jávor: tragikus a légszennyezettség, de a kormány nem tesz semmit

10/10/2019 12:44

| Szerző: Klubrádió

A klímaváltozás és a „tragikus” – például budapesti – légszennyezettség elleni küzdelem összekapcsolódik Jávor Benedek volt európai parlamenti képviselő szerint. Azt mondta, a kormány nem foglalkozik a levegő minőségének javításával.

2019. október 10. Reggeli gyors / részlet, Jávor Benedek (19.10.10.)
07:36
00:00

Mielőbb szigorítani kell az Európai Unió klímacéljait, a korábban kitűzött 40 százalék helyett legalább 50, de inkább 55 százalékkal kellene csökkenteni 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest – hangsúlyozta kedd esti európai parlamenti (EP-) meghallgatásán Frans Timmermans, aki várhatóan a zöld átmenet felelőse lesz az Európai Bizottságban.

Jávor Benedek volt EP-képviselőt kérdeztük arról, hogy ehhez mennyire van meg a politikai akarat az EU-ban. Szerinte nem kőbe vésett cél az 50-55 százalék, de nem is a semmiből jön, az EP idén már elfogadott egy nem kötelező érvényű állásfoglalást, amely szerint 55 százalékos csökkentés kell. Ráadásul ez nem valami elrugaszkodott kibocsátáscsökkentési cél, nagyjából erre lenne szükség ahhoz, hogy a párizsi egyezményben foglalt lehetőség szerint 1,5, legrosszabb esetben 2 Celsius-fokos növekedésen belül tudják tartani a klímaváltozást.

Az előző parlamentben már volt többség az 55 százalékos célhoz, és a klímacélok szerinte fontosabbak lettek az Unióban. Az a fő kérdés, hogy az eddig vétózó keleti tagállamok, különösen Magyarország és Lengyelország képes lesz-e felzárkózni az ambíciózusabb EU-s klímapolitikához. A jelenleg érvényes 2030-as célkitűzés a 40 százalékos csökkentés, és ezt a szabályozás szerint is felül kell vizsgálni. Urusula von der Leyen leendő bizottsági elnök megbízólevelében, amelyet az észt Kadri Simsonnak, az új energiaügyi biztosnak adott, rámutatott arra, hogy szükség lesz a célok korábbi felülvizsgálatára. Ehhez kell a Parlament és a Tanács többsége, de ebben az eljárásban elég a többséget megszerezni, egy-két állam maga a tisztaenergia-csomag és a klímavédelmi célok megvétózásához nem elegendő – mondta a Párbeszéd politikusa.

Ezután rátértünk arra, hogy Greenpeace megmérte Budapesten a főleg dízelautók okozta nitrogéndioxid-szennyezettséget, amely pont a Semmelweis Egyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikája, a Heim Pál gyermekkórház vagy a Tölgyfa utcai gyermek- és tüdőgyógyászati szakellátóhely épületénél a legrosszabb. Jávor Benedek szerint a számok tragikusak, a magyar légszennyezettségi mutatók világviszonylatban is rosszak, nemhogy Európában. Az Európai Bizottság tíz éve indított kötelezettségszegési eljárást, mert Magyarország folytatólagosan megsérti az uniós előírásokat és határértékeket. Tíz év után úgy látták, hogy a magyar kormány nem tett semmit a szennyezettség ellen, most az európai bíróságra vitték az ügyet. A klímavédelmi intézkedések (például a fűtéskorszerűsítés, épületfelújítási programok, amelyek a szén-dioxid kibocsátást csökkentik) ezt is javítanák, ha lenne rá politikai akarat, és az EU-s forrásokat erre költené a kormány. A Sajó völgyében, ahol a legrosszabb a levegő az országban, kifejezetten a fűtésből ered ez a probléma – jelezte Jávor.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2019. október 10., csütörtök 08.35
Műsorvezető: Lampé Ágnes