„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Több mint tízezer ember halálát okozza évente a légszennyezés

27/02/2019 10:48

| Szerző: Klubrádió

Per indult Magyarország ellen a légszennyezettség miatt. A budapestiek szerint is a levegő rossz minősége az egyik legnagyobb probléma.

2019. február 27. Reggeli személy 19.02.27 Simon Gergely
34:57
00:00

A budapestiek szerint a légyszennyezettség a legnagyobb környezetvédelmi probléma a fővárosban. A baj nagyságát azt is mutatja, hogy évente több mint 10 000 ember hal meg idő előtt a légyszennyezéssel összekapcsolható betegségekben. E tekintetben mostanra más India és Kína is jobb helyzetben van, mint Magyarország. Erről is beszélt a Reggeli személy: Simon Gergely a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.

A szakértő beszámolt arról is, hogy per indult az Európai Bíróságon hat ország – köztük Magyarország – kormánya ellen a súlyos légszennyezettség miatt. Az Európai Bizottság azért kezdeményezte az eljárást, mert nem lát kellő garanciákat arra, hogy a magyar kormány által benyújtott intézkedési terv valóban hatékonyan tudja csökkenteni a levegő szennyezettségét, különösen a szálló por mennyiségét.

Simon Gergely beszélt a szervezet tegnapi akciójáról is: aktivistáik a Gellért-hegyi Szabadság-szoborra, másztak fel és egy „Tiszta levegőt!” feliratú molinót eresztettek le. Ezzel párhuzamosan azt követelték, hogy legyen konkrét időpontja a környezetszennyező dízelautók kitiltásának. Azt is szeretnék elérni, hogy környezetkímélővé alakítsák át a tömegközlekedési eszközparkot.

Pikó András interjúját a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook/Greenpeace.