„Klubrádió
Esti gyors

Jobbra húz a magyar tőke

11/06/2019 18:45

| Szerző: Klubrádió

A baloldali kormányokra megorroltak a hazai gazdagok még az előtt, hogy Orbán Viktor hatalomra jutott volna, mert azok  behozták a külföldi tőkét.

2019. június 11. Esti gyors 19.06.11. Scheiring Gábor
07:24
00:00

Nem Orbán Viktor kormányzása idején kezdett jobbra tolódni a nemzeti tőkésosztály, hanem már 2002 tájékán. Azóta lehet valamelyest követni a száz leggazdagabb magyar útját, s már akkor is látszott, hogy többségben vannak a jobbra hajló tőkések. 2010-re már jelentősen többen voltak a Fideszhez közeli gazdagok, mára pedig alig találni olyanokat, akik az ellenzékkel szimpatizálnak. Scheiring Gábor közgazdász szerint ez azért alakult így, mert a baloldali kormányok megpróbálták bevonni a külföldi tőkét a gazdaságba, ezen a hazaiak megsértődtek, felháborodtak, elfordultak az akkori vezetéstől.

Mára tehát kialakult az a helyzet, hogy vannak Orbán Viktor családtagjai, barátai, akik mindig jó járnak, vannak a politikai kapitalisták, mert más csoportoknak is juttat valamit a kormány, és vannak a fenyegetettek. A legutóbbi példát Bige László esete szolgáltatta.

Scheiring Gábor felosztása alapján a következőképpen osztható fel a tőkésosztály. Létezik egy belső kör, amelybe egykor Simicska Lajos is tartozott, létezik az elkötelezettek köre, amely Nobilis Kristóf nevével fémjelezhető, vannak a feltörekvő, kooptáltak, mint Demján Sándor volt, aztán léteznek passzív elfogadók és a multik.

A legtöbben a passzívak vannak, róluk nem sokat lehet tudni. Mivel jól „elvannak”, nem tesznek semmit sem azért, hogy megváltozzék a rendszer. A második legnépesebb csoport a feltörekvőké, ők nem Orbán Viktor segítségével kapták a vagyont, többnyire garázsvállalkozókként indultak, a karrierjük elején azt tapasztalták, hogy a multik sok kedvezményt kaptak a baloldali kormányoktól, ellentétben velük, így aztán maradtak a jobboldalon.

Ez a tőkésosztály stabil támasza Orbán Viktor rendszerének. Lojalitásukat erősítik az egyedi kormánydöntések, a munkaerőpiac alakítása, az alacsony társasági adó. Orbán haragja nagyon kevesekre sújtott le, az ellenzék nem képes őket meggyőzni, magához vonzani.

A baloldal Scheiring Gábor szerint azokkal a tőkésekkel szövetkezhetne, akik nem abban érdekeltek, hogy kizsigerelt alkalmazottakkal dolgozzanak, hanem korszerű technológiával, és egy tudásintenzív termelési móddal. Velük lehetne elkezdeni a gazdasági rendszerváltást.

Az interjút a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2019. 06. 11. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor