„Zajlik
Esti gyors

Jogos Csányi felháborodása - Molnár László

17/10/2024 21:45

| Szerző: Klubrádió

Jogos a gazdaságpolitikai szereplők felháborodása, mert a tények le vannak maradva a tervektől, jó ha a 3-4 százalékos gazdasági növekedésből ki tudunk hozni 1,2 százalékos bővülést – így kommentálta a Klubrádió Esti gyors című műsorában a GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója azt, hogy Csányi Sándor OTP-vezér és Hernádi Zsolt MOL-vezér éles hangú kritikát fogalmazott meg az Orbán-kormány gazdaságpolitikája miatt.

2024. október 17. Esti gyors - 2024.10.17. Molnár László, GKI
07:58
00:00
Molnár László azt mondta, az 1,2 százalékos GDP-növekedés megfelel a 2016-os értéknek, ahol szintén nem voltak uniós támogatások. Vagyis, uniós források nélkül nem működik a magyar gazdaság. Az Orbán-kormány által bejelentett gazdasági terveket azonban koncepciótlannak nevezte, amik mögött nincsenek valós számítások, csak papíron mutatnak jól és szükség van rájuk a 2026-os választások előtt.

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója arról beszélt a Portfolio gazdasági csúcskonferenciáján, hogy a magyar adókörnyezet miatt lassan eljutunk mi is oda, hogy az OTP-nek is el kell indítania egy eurózónán kívüli fizetési szolgáltatót, amelyen keresztül kiszolgálja a magyar ügyfeleket, a legrosszabb pedig az, hogy az adók bevezetésekor tett kormányzati ígéretek rendre nem teljesülnek.

Molnár László rádiónknak azt mondta, a multinacionális vállalatok idevonzása lassan ezermilliárdos nagyságrendű forrásokat von ki a gazdaságból, miközben a kis- és középvállalkozások finanszírozzak az államot. Hozzátette: azért is magas az adóteher a bankszektorban és a kkv-knál, mert támogatni kell a multikat és néhány kormányhoz közel álló gazdasági érdekszférát.

Csányi Sándor kritizálta, hogy a kormány nem vezeti ki az extraprofitadót; Molnár László szerint ezt a tételt már nem lehet nélkülözni. Ahhoz, hogy kivezessék, meg kéne húzni a nadrágszíjat, de azt meg a kormány nem akarja. Problémának nevezte azt is, hogy a teher nem azokat az ágazatokat sújtja, ahol extraprofit képződik. Így nem adózik a szerencsejáték-ipar, vagy a hatalmas állami megrendeléseket kapó építőipar.