„Zajlik
Promóciós tartalom

Kalandozás a sörök világban – Tradíciók nyomában a Rajna mentén

17/09/2024 17:36

| Szerző: (X)

Az ősz nemcsak a természetet színesíti, a poharainkba is elhozza a ragyogó színeket. A sörfőzés világában az év szeptember 30-án Brausilvesterrel kezdődik, ez eltér a normál naptári évtől és hagyománya még a középkorból ered, mivel egykoron a hőérzékeny sört csak a hideg őszi és téli hónapokban lehetett hűteni. Bár ez a probléma ma már nem áll fenn, e dátum mégis meghonosodott az európai kultúrában, mely minden évben újból és újból örömmel tölti el a sör szerelmeseit...

Észak-Rajna-Vesztfáliában számos sörfőzde található, a nagy, nemzetközileg elismertektől egészen a kézművesig sörfőzdékig. A tavalyi évben a Német Sörfőzők Szövetsége csak e tartományban mintegy 130 sörfőzdét listázott. Németország sörtermelésének 3. legnagyobb régiójában indulunk felfedezőútra, Bajorország és Baden-Württemberg után itt készül az ország sörtermékeinek 10%-a. Az itt élők nagyon büszkék sörös múltjukra, ugyanis a germán törzsek már a korai középkorban sört főztek e régióban.  A 15. és 16. században a sörgyártás egyre inkább a vidékről a városokba települt át, majd az iparosodás a 19. században igazi fellendülést hozott el. Ekkoriban számos olyan vállalatot alapítottak, amelyek ma is sikertörténetet írnak. A sörök errefelé rendkívül változatosak: Észak-Rajna-Vesztfália nem csak Németország legnépesebb szövetségi állama, hanem az ország legtöbb sörfajtával is rendelkező területe is. Ezúttal a klasszikusokat, a Kölscht, az Altbiert és a Pilsnert kóstoljuk meg.

Altstadt_photo_Düsseldorf Tourismus GmbH
 
Düsseldorf Tourismus GmbH
 

 

Kölnben egy Kölsch?

 

Köln város söre a Kölsch több mint sör, a világos színű, tiszta jól egyensúlyozott és leerjesztett ital része a város identitásának, ugyanúgy, mint a kölni dóm. E sör eredetvédett, csak a város 50 kilométeres körzetében főzött söröket lehet így nevezni. A helyi sör története majdnem olyan régi, mint a dómé: a sörfőzéséről szóló feljegyzések egészen a 13. századig nyúlnak vissza. Köln sörfőzdéi több mint 500 éve léteznek. Egy 1412-es magisztrátusi rendelet Köln városára - azaz a városfalakon belülre - vonatkozóan 21 céhes sörfőzdét nevez meg. Az Unter Taschenmacher utcában például már 1318 óta őrzik a sörfőzés hagyományát, 1914 óta Sion néven működnek, és több mint 100 éve létezik a dóm melletti Cölner Hofbräu P. Josef Früh sörfőzde. Az igazi ínyencek számára ajánlott egy kölni sörfőzde-túrán reszt venni, ahol az óvárosban barangolva válogatott sörfőzdéket látogathatnak meg és kóstolót kapnak Köln kedvenc italából. A sörfőző túra során az idegenvezetőink szórakoztató és informatív módon mesélik el a sörfőzés történetét és azt is, hogy miért kell a kocsmában mindig készenlétben tartani a söralátétetünket...

Altstadt_01©Dieter Jacobi KölnTourismus Gmbh
Dieter Jacobi KölnTourismus Gmbh
 

 

Altbier túra Düsseldorf óvárosában

 

Jóval azelőtt, hogy a kézműves sör és a mikrósörfőzdék globális trenddé váltak volna, a düsseldorfi sörfőzőmesterek már feltalálták a kesernyés, fűszeres ízű sört. Az Altbiert különösen vonzó poharakban szolgálják fel. Sok sörfőzdében a vendégeknek a sörfőző berendezéseket is megmutatják. Errefelé az utcákon napközben gyakran a söralapanyagok illata terjeng, a világ legrégebbi Altbier sörfőzdéje pedig 1266 óta készíti e komlós italt az Alsó-Rajna partján. A Korschenbroichban található kis magán sörfőzde, a Bolten a mai napig ugyanitt kínálja a hagyományos sörét, az Ur-Altot. Az ízletes, sötét malátás, tiszta és selymes ízű, borostyános színnel rendelkező sör neve egyébként nem utal arra, hogy régebbi vagy régebb óta főzik, ez az Altus a latinból származik, jelentése magas.

Altstadt-4_Dusseldorf_photo_Düsseldorf Tourismus GmbH
 
Düsseldorf Tourismus GmbH
 

Altbier-túránk helyszíne Düsseldorf óvárosa: a világ leghosszabb bárjában érezzük magunkat, ugyanis egymás mellett öt házi sörfőzde - Schumacher, Uerige, Kürzer, Füsschen és Schlüssel - invitál minket arra, hogy testközelből ismerkedjünk meg a helyi italkultúrával. Összesen mintegy 260 kocsma, étterem és bár található fél négyzetkilométeren, itt mindenki találhat valamit a saját ízlésének megfelelően. Ám vigyázat, aki nem sört rendel egy-egy sörözőben, hanem például egy ásványvizet, a pultból garantáltan érkezik Köbes kérdése: Mi hee em Schwemmbadd? azaz: Mosakodni szeretnél? Mindjárt hozok szappant és törülközőt. De kis is az a Köbes? Körülbelül a 19. század óta a kölni, bonni, düsseldorfi vagy krefeldi sörfőzdékben sört felszolgáló pincért Köbesnek nevezik. Hagyományosan kék vászonkötényt visel, amelyhez egy bőrtáskát csatolnak. Sörrendeléskor itt fontos szabály: ha poharunk már majdnem üres, a Köbes kérés nélkül hoz egy újat, ám amennyiben az üres poharunkra ráteszünk egy söralátétet, a Köbes mindent ért.

Altstadt-3_Dusseldorf_photo_Düsseldorf Tourismus GmbH
 
Düsseldorf Tourismus GmbH
 

Sörmúzeum Dortmundban

 

Amíg a Kölsch és az Altbier inkább regionális specialitások, a Pilsner az egész világon ismert. E sörtípus nagy hagyományokkal rendelkezik a Ruhr-vidéken. A dortmundiak szeretik az árpalevet, és büszkék sörfőző hagyományaikra, amely a 13. századig vezethető vissza. Errefelé a sörgyártás igazi csúcspontja a szénbányászattal köthető össze. A Dortmunder Union által 1873-ban főzött világos aranyszínű sör nagyon népszerűvé vált az ipari mozgalom munkásai körében, és hozzájárult ahhoz, hogy a Dortmunder Union Németország legnagyobb sörfőzdéjévé vált. E sörtípus egykoron világhírűvé is tette a várost, sőt, hosszú ideig Európa első számú sörmetropolisza volt. Erről a történelemről a sörgyár múzeuma szemléletesen mesél, többek között az 1950-es évekből származó töltő- és palackmosó gépekkel, valamint egy benzinkúttal ellátott pultot is láthatunk az 1920-as évekből. A Dortmunder U, az Union sörgyár műemléki védett egykori erjesztő- és tárolótornya mára a város egyik jelképe lett. Az egykori évi 5,6 hektoliter termelés mára csaknem a felére csökkent, és már csak egy nagy sörfőzde maradt Dortmundban. Dortmund városa azonban múzeumot szentelt az árpalének: az ingyenesen látogatható sörmúzeum 1100 négyzetméternyi kiállítótérben követi nyomon a sörgyártás hagyományait, és összekapcsolja azt az ipar- és várostörténeti témákkal. A múzeum havonta kétszer kínálja a „Sörgyár-élmény Dortmundban” elnevezésű nyílt tárlatvezetést, amely a múzeum és a Dortmunder Actien sörfőzde megtekintését sörkóstolással egybekötött túrával zárul.

Brauereiansicht_photo_bolten_brauerei
 
Brauereiansicht: Bolten brauerei
 

A helyi specialitásokat a legjobb Dortmund egyik eredeti kocsmájában, például az Alter Markton élvezni. A szomjas sörkedvelők akár a hagyományos csapszékben, akár a sörkertben élvezhetik a hűsítő söröket. A Ruhr-vidéki sört általában a szabadban és állva isszák: a helyiek és a látogatók egyaránt szívesen tartanak szünetet az itt minden sarkon megtalálható kioszkokban, hogy beszélgessenek és sörözzenek. A hagyományos kioszk-kultúrát rendszeresen meg is ünneplik: A Trinkhalle-napon a részt vevő kioszkok az egész régióban ingyenes kulturális programot, és persze sört kínálnak.

DBB_CHLietzmann
 
CHLietzmann
 

Észak-Rajna-Vesztfáliában a sör a mindennapok része, munka után vagy esténként a legkülönbözőbb emberek gyűlnek össze a sörcsapok körül. A régió sörei és a német sörkultúra izgalmas és rendkívül változatos, érdemes egy hétvégére elmerülni a kóstolásban és megismerkedni a helyi hagyományokkal!

Bergmann Brauerei_Per Appelgren_Ruhr Tourismus GmbH
 
Ruhr Tourismus GmbH
 

(X)