„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony: A Fidesz megpróbált csapdát állítani, de az már rajtunk múlik, hogy beleesünk-e

13/12/2023 22:14

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz az önkormányzati választás szabályainak módosításával megpróbált éket verni az ellenzékbe, csapdát állítani, de az már rajtuk múlik, hogy beleesnek-e, hiszen ott van az orruk előtt és nem is különösebben fifikás csapda – mondta Karácsony Gergely főpolgármester.

2023. december 13. Megbeszéljük-részlet (2023.12.13.) Karácsony Gergely
15:30
00:00

A Fidesz – bár először nem nevezte időszerűnek – mégis megszavazta a szélsőjobboldali Mi Hazánk által benyújtott javaslatot az önkormányzati választás szabályainak módosításról. Mi következik ebből a fővárost irányító ellenzék számára – kérdeztük Karácsony Gergely főpolgármestert.

Szerinte ugyanazt kell tenniük, mint eddig, vállt vállnak vetve, erős együttműködésben küzdeni pártoknak és civil szervezeteknek azért, hogy megnyerjék a választást. A Fidesz ezzel a törvénymódosítással nyilván megpróbált éket verni közéjük, csapdát állítani, de az már rajtuk múlik, hogy beleesnek-e, hiszen ott van az orruk előtt. Nem különösebben fifikás ez a csapda – jegyezte meg. Meg kell tudniuk állapodni minden nyitott kérdésben, és akkor ez a változtatás nem oszt, nem szoroz – mondta a Párbeszéd politikusa.

Sőt, megjegyezte: még jobban megjelenik az a fajta hatalomféltés, ami emögött van, az érdemi kérdések helyett hatalomtechnikai trükkökkel foglalkozó Fidesz arca, hiszen minden választás előtt hozzányúlnak a törvényekhez. Ez világos jelzés a budapestieknek, hogy „milyen elvtelen banda ez”.

A zavarkeltés a cél a Fidesz részéről, ennek egyik eleme, hogy rátolták az önkormányzati választást az európai parlamentire. Önmagában nem lenne ördögtől való, hogy versengjenek az ellenzéki pártok, de az önkormányzatin, ahol többségi rendszer van, mindenképpen együtt kell működni. Abba már beletörődött, hogy az EP-választáson külön indulnak, bár azt gondolja, jogosak azok az érvek, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy így mandátumok veszhetnek el. Az önkormányzatin viszont nincs alternatívája annak, hogy minden szavazókörben egy közös jelölt legyen, a szavazók is ezt várják el.

Külön listák

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt megjelenését az önkormányzati politikában bizonyos szempontból pozitív dolognak tartja a főpolgármester, ugyanakkor hozzátette: ha ők jól politizálnak, jó jelölteket állítanak, akkor csak azok szavaznak a Kutyapártra, akik valami nagyon mást várnak a politikától. Ilyen szempontból nem érzi, hogy az MKKP riválisuk vagy ellenfelük lenne. Akik túlfélik a Kutyapárt indulását, azok nem fordítanak elég figyelmet arra, hogy az ellenzék legyen elég jó, mert ha így lesz, akkor nem kell velük szemben protestszavazóvá tenni azokat, akik egyébként egy ütős ellenzékre szívesen szavaznának. Ha lesz kutyapártos képviselő, az színesíteni fogja a palettát – jegyezte meg.

A Jobbik 2019-ben is külön úton járt, ráadásul négy posztjobbikos párt van, önazonosság-keresés lát náluk. Bár bizonyos mondataikat nem szívesen hallja, jegyezte meg. Ugyanakkor – tette hozzá – a vidéki jobbikos polgármesterek, akik elvárják a baloldali pártok támogatását, valószínűleg nincsenek könnyű helyzetben.

Buszoztak a polgármesterek

Két volt jobbikos képviselő az I. kerületben – ahogy Karácsony Gergely fogalmazott – elárulta az esküjét, hiszen az ellenzéki szavazók támogatásával kerültek be a képviselő-testületbe, majd egy tál lencséért átálltak a Fideszhez, így megszavazzák a „legnagyobb hülyeséget”, a polgármester fizetéscsökkentését is. Pofátlanságnak nevezte, hogy nyilvánvalóan szánt szándékkal a kerületi ülést ugyanakkorra hívták össze, mint a fővárosi közgyűlését, ahol a költségvetésről tárgyaltak, és az egyébként megbüntetni szándékozott polgármesternek ott kellett lennie. Ezért buszoztak át vele a Várba és biztosították a szolidaritásukról. Karácsony Gergely hangsúlyozta: ebből a szempontból nem lényeges, hogy V. Naszályi Márta éppen a Párbeszéd politikusa, egy DK-s, momentumos, MSZP-s kollégájáért ugyanígy kiáll. Felidézte, fontos pillanat volt, hogy az előző kampányban a DK-s László Imre mellett ugyanígy egységesen kiálltak, amikor őt érték igaztalan vádak (azokkal szemben később minden pert meg is nyert a XI. kerület vezetője). Szerinte ez a koalíció működőképességét, strapabírását mutatja.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2023. december 13., szerda 16:45
Műsorvezető: Bolgár György