„Zajlik
Megbeszéljük...

Karácsony csak népszavazás mellett támogatná az olimpiát

29/08/2024 21:37

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Orbán Viktor szerint a 2036-os olimpiát megrendezhetné Budapest, ha akarná. Karácsony Gergely főpolgármester a Klubrádiónak azt mondta: a fővárosnak járó pénzek visszaadása és infrastrukturális beruházások elvégzése mellett a harmadik feltétele, hogy legyen népszavazás, mert "ebbe akkor lehet belevágni, ha van mögötte társadalmi többség".

2024. augusztus 29. Megbeszéljük / részlet, Karácsony Gergely (24.08.29.)
12:42
00:00

Orbán Viktor miniszterelnök megint felvetette az olimpiarendezést, ezúttal 2036-ra, amire Karácsony Gergely akkor azt reagálta, hogy rendben, lehet erről beszélni, csak adják vissza a fővárosnak járó pénzeket és végezzék el a szükséges, óriási infrastrukturális beruházásokat. Ezzel kapcsolatban a Megbeszéljük adásában elmondta: 2016-ban, az előző (akkor még más rendszerű) olimpiai pályázatnál is azt gondolta fővárosi közgyűlési képviselőként, hogy ez támogatható. Azóta már jelentős sportinfrastruktúra épült ki Budapesten, most már „csak” a várost kell mögé fejleszteni. Erre főpolgármesterként senki sem mondhatja azt, hogy "erről szó sem lehet". Ugyanakkor, „ha valaki tudja, milyen nehéz ezzel a kormánnyal betartatni a megállapodásokat, az én vagyok”.

Harmadik feltételként felhozta, hogy legyen népszavazás – ugyanezt képviselte a Momentum akkori kezdeményezésével kapcsolatban is, tette hozzá –, mert ebbe akkor lehet belevágni, ha van mögötte társadalmi többség, akarat. Máshogy nem is érdemes, mert a legfontosabb feltétel, hogy abban a közösségben, amely megkapja a világ legfontosabb kulturális és sportrendezvényének rendezését, legyen társadalmi egyetértés. A főpolgármester pedig csak akkor tud partner lenni, ha az a méltatlan helyzet megváltozik, ahogy a kormány a fővárossal bánik, és visszakapják a nekik járó pénzeket. „Optimista ember vagyok, de nagyon komoly kiképzést kaptam az elmúlt években” – utalt a kormánnyal folytatott tárgyalásaira. Hozzátette, olyan pályázathoz nem adja a nevét, ami nem érdeke a városnak és az országnak.

Kérdésre válaszolva azt mondta: nehezen tudta értelmezni a DK nyilatkozatát arról, hogy mintha ő és a Párbeszéd "leválna" róluk, mert egy hónapja nem is kereste őket. Karácsony Gergely úgy tudja, hétfőn jön hozzá a párt frakciójának három tagja. Sok mindennel lehet vádolni, de azzal nem, hogy ne akarnék aktív kommunikációt folytatni mindenkivel – tette hozzá. Az európai parlamenti választáson azt az elképzelést felülírta az élet, hogy a DK vezesse az ellenzéki koalíciót, ez új helyzet, de neki kiváló személyes kapcsolata van a három DK-s képviselővel, aki a Fővárosi Közgyűlésben dolgozik. Az ellenzéki pártokkal szeretne együttműködni, a Fidesznek pedig megadni azokat a jogokat, amelyeket a mindenkori városházi ellenzéknek meg kell kapnia – fogalmazott.