„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony: Ha Parragh javaslatát elfogadják, másnap csődbe megy Budapest

9/11/2020 19:34

| Szerző: Klubrádió/szg

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az iparűzési adó felfüggesztését javasolta a kormánynak. Karácsony Gergely főpolgármester szerint ha ez a „rendkívül káros” javaslat megvalósul, úgy, hogy a kormány nem pótolja az iparűzési adóból kieső pénzeket, akkor „a főváros másnap csődbe megy”, nem járnak a buszok, nem lesz semmi. Arról is beszélt, hogy bár vasárnap még teljes kormánymédia gyakorlatilag lehülyézte őket az antigénes tesztek használata miatt, hétfőre a miniszterelnök is ezt a megoldást választotta.

2020. november 09. Megbeszéljük / részlet, Karácsony Gergely (20.11.09.)
14:47
00:00

Karácsony Gergely főpolgármestert először a miniszterelnök bejelentéseiről kérdeztük. Közölte, meg kell várni a részleteket. Az biztos, hogy vannak olyan budapesti intézmények, amelyeket most be kell zárni, de a főváros is ezt tervezte napokon belül, sőt, egyes színházak a korábbi, enyhébb korlátozás miatt már maguk is a bezárás mellett döntöttek.

Szerinte még szükség lesz a főváros által meghirdetett tesztelési programra, nem biztos, hogy minden igényt kielégítő változást hoz, amit a kormány mond. Azt mondta: nem először fordul elő, hogy a kormány a fővárost követi, ez a maszkviselésnél is így volt tavasszal és most a második hullám idején is. Ennek örülnek, annak viszont kevésbé, hogy vasárnap még a teljes kormánypárti sajtó gyakorlatilag lehülyézte őket, mert az antigén-alapú teszteket használnák – noha hétfőre már a miniszterelnök is ezt az álláspontot képviseli. Karácsony Gergely megjegyezte: amikor tényleg van baj, legalább akkor vissza lehetne fogni ezeket a politikai támadásokat. Tehát gyakorlatilag bármit mond a kormánysajtó vagy -propaganda, nem kell elhinni belőle semmit, tekintsük hazugságnak – vélekedett. Karácsony Facebook-oldalán így reagált a lehülyézésre:

Akkor jelentették be a fővárosi tesztelést, amikor az előző csomagot várták a kormánytól, abban viszont nem volt semmi, csak a parkolás ingyenessé tétele, ami még ront is a helyzeten – mondta. Karácsony Gergely jelezte: bár ez most a tízmillió járványszakértő országa lett, de ő nem tör ilyen babérokra. Abban viszont konszenzus van, hogy az úgynevezett PCR-tesztek a legmegbízhatóbbak, de ezek drágák és elég lassú a kiértékelésük, gyakran tíz napba is beletelik. Az antigénes tesztek nem annyira pontosak, de „96 százalékban ugyanazt az eredményt hozzák”, mint az előbb említettek, és 10-15 perc alatt megvan az eredmény. Jelenleg, a járvány ezen szakaszában aki időt nyer, az életet nyer – tette hozzá. Nem akarnak versenyezni a kormánnyal, nem az a fontos, hogy ki old meg egy problémát, de úgy nagyon nehéz közösen dolgozni velük, hogy napról napra hoznak olyan döntéseket, amelyekkel a főváros pénzügyi lehetőségein rontanak.

Jelezte, „még mielőtt hülyének nézünk bárkit”, Szlovákiában is antigéntesztekkel szűrték le a lakosságot. Ott sikerült a munkamegosztás a kormány és az önkormányzatok között – jegyezte meg. A főpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy bár Szlovákia példája alapján (ott Pozsonyban van a legtöbb fertőzött) azt hihetnénk, hogy Magyarországon is ez a helyzet, azonban a járvány második hullámában Budapesten csak nagyjából lakosságarányosan nő a megbetegedések száma. Tehát, bár nem tudni, pontosan hol – mert az operatív törzs nem hozza nyilvánosságra a részleteket –, de vidéken terjed jobban a koronavírus. Ezért megköszönte a budapestieknek a felelősségteljes magatartást, a fegyelmezettséget. Sajnos most nem a politika mutat példát a társadalomnak, hanem fordítva – fűzte hozzá.

Úgy fogalmazott: vasárnap „rendkívül káros” felvetést fogalmazott meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László arról, hogy az iparűzési adó beszedését egy évre függessze fel az állam; ez „viccnek is durva lenne”. Szerinte ha ez a javaslat megvalósulna úgy, hogy a kormány nem pótolja az iparűzési adóból kieső pénzeket, akkor „a főváros másnap csődbe megy”, nem járnak a buszok, nem lesz semmi. Karácsony Gergely nagyon reméli, hogy ezzel az ötlettel senki nem számol komolyan.

Megismételte, hogy a koronavírus okozta válság és a kormányzati elvonások 69 milliárd forintnyi lyukat ütöttek a főváros költségvetésén, ez 25 százalékos kiesést jelent. A központi költségvetés eközben 7 százalékot veszít, tehát ha működne a szolidaritás, akkor annak kellene segítenie, aki kevésbé van bajban, és ez most a magyar állam. Ehhez képest a főváros ellenében próbál könnyíteni a saját problémáin a kormány – vélekedett. Bár „könnyes szemmel” arról beszélnek, hogy az adócsökkentés mellett állnak, azokat az adókat emelik, amelyeket a főváros fizet, így a szolidaritási hozzájárulási adót, a legújabb ötlet a vízközműadó, és bár nem akar öleteket adni, arra készül, hogy nem állnak meg félúton.

A fenti lejátszóra kattintva meghallgathatja a beszélgetést. Címlapi kép: Facebook

Megbeszéljük...
2020. november 09., hétfő 17:20
Műsorvezető: Bolgár György

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás