„Zajlik
Megbeszéljük...

Karácsony nem tartana bűnnek egy Tisza-ellenes egyesülést

1/10/2024 18:19

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

"Én nem tudok arról, hogy ilyen történne, és én egészen biztosan nem vagyok benne. Miközben miért ne lehetnék? Vagy miért ne lehetne ilyen? Ne tekintsük már valami bűnös, gonosz dolognak" - válaszolta arra a kérdésre Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Megbeszéljük..-műsorban, hogy hallott-e a Magyar Péter által emlegetett Duna Egyesületről, ami összefogná a korábbi ellenzéki képviselőket Magyar Péter szerint nyilván részben, vagy főleg a Tisza Párttal szemben. 

2024. október 01. Megbeszéljük - részlet 24.10.01. Karácsony Gergely
17:13
00:00

Ma Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere bejelentette, hogy a Fővárosi Közgyűlés első, pénteki ülésén nem tesz javaslatot főpolgármester-helyettesek személyére, mert senkire nem jönne össze a szükséges mennyiségű többségi szavazat, ezért az alakuló ülésen arra kíván összpontosítani, amit meg tudnak oldani. "A politikailag legnagyobb falat ilyenkor a főpolgármester-helyettesek megválasztása, de én azt tapasztaltam az elmúlt hetek beszélgetéseiből, hogy nincs olyan forgatókönyv, ahol főpolgármester-helyettest tudnánk választani, úgyhogy egy kicsit tegyük félre, aztán meglátjuk, hogy hogyan oldjuk meg később" - mondta. Az ő eddigi jelöltje, Kiss Ambrus eddigi általános főpolgármester-helyettes a fővárosi önkormányzat főigazgatójaként folytatja, lényegében hasonló jogkörrel mint eddig. 

Hozzátette: az első napon új szervezeti és működési szabályzat kell, fel kell állítani az önkormányzati bizottságokat, amelyek ráadásul az új SZMSZ-ben fontosabbak lesznek, mint az előző öt évben voltak, illetve vannak tartalmi ügyek, előterjesztések, amelyeket a különböző frakciók nyújtottak be. Az első alakuló ülésre mind a Kétfarkú Kutyapárt, mind pedig a Vitézy Dávid frakciója nyújtott be javaslatokat, illetve a Fidesz frakció is nyújtott be, ezek már a meghívó aláírása után érkeztek, de Karácsony azt fogja javasolni a közgyűlésnek, hogy vegyék napirendre. 

"Tartalmilag ezeket nem tudtam még megismerni, de nyilván mindent támogatunk, ami jó, meg amire van pénz. Ugye itt soha nem a jó szándék a szűk keresztmetszet, hanem az, hogy mire van forrás." 50 milliárd forintos adósságot tologatnak maguk előtt. Hozzátette: "Mi mindent megteszünk azért, hogy kijöjjünk a pénzből, de a Fővárosi Önkormányzat most nagyjából 30 százalékkal kevesebb pénzből gazdálkodik, mint Tarlós főpolgármester úr idején. Tehát azért ez egy nagyon durva visszavágás, és azt gondolom, hogy a város nemcsak, hogy megkapja azokat a közszolgáltatásokat, amit akkor, de merem remélni azt, hogy jobb közszolgáltatásokat kap, mint 2019-ben."

Karácsony maga is kéri a fővárosi közgyűlés támogatását bizonyos fontos ügyekhez. "Leginkább ahhoz, hogy mutassunk nyitottságot arra, hogy az Iványi Gábor, illetve az Oltalom Egyesület által fenntartott és a budapesti hajléktalanellátásban rendkívül fontos szerepet vivő intézményeket, amelyeket eddig is támogattunk, hogy ezeket a Fővárosi Önkormányzat fenntartóként átvegye, bízva a jobb időkben, amikor adott esetben ezeket vissza tudja adni a fenntartónak."

Vitézy Dávid vezette frakció benyújtott egy előterjesztést, ő maga is ismertette ezt ma, és ez a bizonyos sok vitát kiváltott Budapesti Közlekedési Központ (BKK) rendészetének létrehozására vonatkozik. Vitézy azt szeretné, ha 365 napos, 24 órás készenléti szolgálatként jönne létre a Fővárosi Önkormányzati Rendészet létszámbővítésével legkésőbb 2025. január 1-jétől. Erről Karácsony elmondta, hogy ez is a pénzen múlhat. "Most is van a BKK által szerződtetett külsős biztonsági szolgálat, amely ellátja azokat a feladatokat, amelyek a legszükségesebbek. Innentől kezdve már tényleg igazából nem arról beszélgettünk, hogy ez van vagy nincs, hanem az, hogy akkor hogyan akarjuk ezt kibővíteni, vagy más szervezeti formában megcsinálni". Ugyanakkor hozzátette: "Ami nálam kihúzta a gyufát, hogy vannak a magyar politikai közbeszédben ilyen fájdalompontok, vagy ilyen ellenségképek, amiket a politikusok folyamatosan nyomogatnak, amikor migránsokról beszélgetünk, romákról beszélgetünk, vagy éppen hajléktalan emberekről, miközben egyébként a közbiztonsági problémákat a közösségi közlekedésben, jellemzően nem ezek az emberek okozzák. Tehát ez a fajta politikai hangulatkeltést szerintem most hántsuk le erről a dologról."

"Én nem tudok arról, hogy ilyen történne, és én egészen biztosan nem vagyok benne. Miközben miért ne lehetnék? Vagy miért ne lehetne ilyen? Ne tekintsük már valami bűnös, gonosz dolognak" - válaszolta arra a kérdésre Karácsony Gergely főpolgármester, hogy hallott-e a Magyar Péter által a Telexben tegnap emlegetett Duna Egyesületről, ami összefogná a korábbi ellenzéki képviselőket szerinte nyilván részben, vagy főleg a Tisza Párttal szemben. 

Megbeszéljük.../interjú Karácsony Gergellyel
2024. október 1., hétfő 16:45
Műsorvezető: Bolgár György