„Támogassa
Reggeli gyors

Karácsonykor is itt lesz még a járvány

2/12/2020 11:49

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A kormány a szabályok enyhítését tervezi karácsonyra, de szakemberek szerint a járvány még nem érte el a platót. Az óvatosság továbbra is indokolt.

2020. december 02. Reggeli gyors - részlet 20.12.02. Balkányi László
08:51
00:00

Egy nagy baj van a koronavírus-járványra vonatkozó számokkal, mégpedig az, hogy majdnem egy hónappal azelőtti állapotokat mutatnak. A járvány természete már csak ilyen. Egyébként magukkal, a közölt számokkal is gond van, mert Magyarországon nem végeznek elegendő tesztet, ezért nem mutatnak igazán valós képet. Ráadásul fogalmak is keverednek a sajtóban, de még néhány szakember fejében is. Balkányi László, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ korábbi munkatársa segített az eligazodásban.

A gyorstesztek alapján -amelyeket például a pedagógusoknál is alkalmaznak-, az látszik, hogy a lakosság 2-3 százaléka fertőzött, vagyis ennyi ember termeli ma is a vírust. A másik adat az átfertőzöttség, ami azt mutatja, hogy hányan estek már át a betegség könnyebb, vagy súlyosabb formáján. Ám még ez sem mutat meg mindent. Senki sem lehet biztos semmiben – jelentette ki Balkányi László.

Aki már túl van a fertőzésen, még nem biztos, hogy védett. Nem telt még el annyi idő, hogy a vírus természetét ki lehetett volna tökéletesen ismerni. Amennyiben súlyosak voltak a tünetek, akkor az illető vérében 3-6 hónapig ott van az ellenanyag a tapasztalatok szerint, de ha enyhébb lefolyású volt a betegség, akkor más a helyzet a védettséggel. Még az is lehet, hogy a volt beteg azóta is fertőző.

A tesztelési adatok, számok 2-4 héttel ezelőtti állapotokat mutatnak, az aktuális viszonyokról nem mondanak semmit, legfeljebb tendenciákat jeleznek. Jellemzőbbek azok az adatok, hogy hányan vannak kórházban, hányan szorulnak intenzív kezelésre, lélegeztetésre, hányan haltak meg. Ezekből az látszik, hogy még nem ért tetőpontára a járvány, még nincs az úgynevezett platón, ahonnan csökkennie kellene a terjedés ütemének.

Balkányi László tehát azt mondja: a védekezés, az óvatosság továbbra is fontos. Aki már átesett a fertőzésen az is újra megfertőződhet, sőt tovább is adhatja a vírust. Nincs biztos védettség. A kormány optimizmusa, miszerint jó lenne a családok számára a találkozási lehetőségeket minél szélesebb körben lehetővé tenni, nem indokolt. Az ünnepnapokon nem kellene nagy rokonlátogatásokat tenni. A több találkozás több fertőzést, több megbetegedést és végül több halálozást okoz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2020.12.02. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert