„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kemény Dénes szerint az új járvány a sportnak is betehet

10/03/2020 18:25

| Szerző: Klubrádió

Kemény Dénes, a magyar vízilabda-válogatottal három olimpiai bajnoki címet szerző volt szövetségi kapitány egyelőre úgy látja, meg lehet tartani a nyári, tokiói olimpiát, de ha Európa nagy része kiesne a koronavírus miatt, akkor valószínűleg elhalasztanák. A vízipólósoknak az okozhat igazán nagy gondot, hogy az uszodákat is be kell zárni a járvány terjedésének megelőzése miatt.

2020. március 10. Megbeszéljük / részlet, Kemény Dénes (20.03.10.)
12:15
00:00

Kemény Dénest, a magyar vízilabda-válogatott volt szövetségi kapitányát kérdeztük arról, mi történik a versenysporttal a koronavírus terjedése miatt.

A válogatottal háromszoros olimpiai bajnok edző azzal kezdte, el kellett volna kezdődnie a magyar női vízilabda-válogatottat érintő selejtezőnek Triesztben. Ez meglehetősen kérdéses, hiszen május végéig meg kellene rendeznie Olaszországnak ezt a tornát legalább nyolc csapattal, de szerinte ez nem valószínű hatvan napon belül. Közölte: felmerült, hogy Magyarország vegye át ezt a selejtezőtornát, de az olaszok is játszanának, és annak jelen helyzetben már nem örült volna a magyar egészségügy, ezért most az egész lebeg a levegőben.

Ha elhalasztanak sporteseményeket, azokat később meg lehet tartani, a sportolók fizikailag bírják majd a meccsek utólagos pótlását is. A vízilabdánál maradva: az uszodákat is bezárják, tehát csak egy csapat által használt, elkülönített, állandóan fertőtlenített uszodára lenne szükség. Egy futballistának szokatlanabb a zárt kapus meccs (ami most a Bajnokok Ligájában, több tízezer néző helyett is jön), mint egy vízilabdásnak, hogy néhány hétig nem játszik. (Teniszben más megoldást választottak, nagy tornát is mondtak már le az Egyesült Államokban, pont azért, mert nem akarták a nézők biztonságát kockáztatni.) Mindenképpen új ez a helyzet, a korábbi világjárványok idején nem volt még ilyen szintű az élsport – közölte.

Kemény Dénes optimista a nyári, tokiói olimpia megtartását illetően, mert Kínában már csökken a fertőzések száma, talán a tavasz, a melegebb idő miatt is. Remélhetőleg ez július második felére már nem fenyegeti Japánt (természetesen ezt se lehet kizárni). De ha több olyan, sportban komoly tényezőnek számító ország, mint Olaszország, nem tud csapatot küldeni a járvány miatt, akkor talán a szervezők és a főszponzorok elgondolkodnak a halasztáson. A másik ok erre az lehet, ha Japánban nem javul jelentősen a járványügyi helyzet.

Ha Európa nagy része kiesne a koronavírus miatt, akkor Kemény Dénes szerint nem lehetne megtartani az olimpiát, valószínűleg a sportvilág, az olimpiai mozgalom szolidáris lenne Európával és adott esetben akár a versenynaptárt felborítva is megrendeznék később az egészet.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Kemény Dénes/Facebook

Megbeszéljük...
2020. március 10., kedd 17:05
Műsorvezető: Bolgár György