„Klubrádió
Esti gyors

Kezdetnek nem rossz – Dési János jegyzete

13/09/2021 18:02

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Bármilyen igazságtalan mindez, ezzel együtt nincs más békés választás, mint az előválasztás – majd az ott győztesek széleskörű támogatása.

2021. szeptember 13. Esti gyors-részlet (2021.09.13. Dési János jegyzete)
03:30
00:00

Az utóbbi időszak leginkább bizalomra okot adó politikai eseménye az ellenzéki előválasztás. Minden huhogás ellenére úgy fest, életképes a dolog. Bizonyítéknak erre persze ott van már a főpolgármester-választás is. Aki győzött az előválasztáson, az nyert a választáson is. Kezdetnek nem is rossz.

Bár nem egyszerű a helyzet. A Fidesz a média döntő többségét ellopta, elhallgattatta, kivéreztette. Nagyjából csak fideszes propaganda termékek, hecclapok és karaktergyilkosságra szakosodott sajtóügyi hentes és mészárosok maradtak. Szabad választás pedig nincs szabad sajtó nélkül. És akkor nem beszéltünk még az elfoglalt államról, a korlátlan pénzekről az egyik oldalon – hiszen a lopott száz és ezer milliárdokból csak fillérek kellenek, az is sok már, és a többi.

Bármilyen igazságtalan mindez, ezzel együtt nincs más békés választás, mint az előválasztás – majd az ott győztesek széleskörű támogatása.

A vasárnap esti első miniszterelnök-jelölti vita azt mutatja, hogy eddig jól alakulnak a dolgok. A jelöltek képesek úgy vitatkozni egymással, hogy egyúttal nem vágják el annak a lehetőséget, hogy később majd a győztes mögé beállva, vele koalícióban kormányozzanak. Vagyis, csak mérsékkel estek egymásnak, ami persze azért is kellemes, mert megmutatja, normálisan is lehet vitatkozni. A Fidesznél a rend, csend, fegyelem, a kuss az irányadó. Jelszavuk vala: pofát befogni és tovább szolgálni.

Már csak ezért is meg kell mutatni, hogy az a normális, ha többféle nézet, vélemény csap össze – és aki egy kérdésben, vagy akár egy választáson felül marad, az nem uralhat mindenkit, nem úgy lesz, ahogy ő fütyül, bizony ezer más érdeket és szempontot is figyelembe kell venni.

Az is jó, hogy normális embereket lehet nézni a vitában és nem félhülye mamelukokat, nyúljás pacal bűvészeket, a kleptokrácia urait, megvásárolt zenebohócokat.

És ha a vita még kicsit óvatoskodó, a közvéleményt megosztó kérdéseket, mint a menekültügyet, kerülték is a jelöltek, lesz ez még jobb is.

És még csak egy megjegyzés. Úgy lenne igazságos, ha a miniszterelnök-jelölti vita a Partizán adásában érné el a csúcspontját. A Gulyás Márton-féle Partizán – még ha szerkesztőként néha úgy érzem, ezt vagy azt másként, jobban lehetett volna – oroszlánrészt vállalt a képviselői viták megszervezésében. Pótolhatatlan, amit tesz. Ezért is járna nekik a minden bizonnyal igen nagy nézettséget generáló vita megrendezésének a lehetősége.

2010-ben, sok-sok ok miatt, de azért is veszített az akkori koalíció, mert magára hagyta – ó de sokat tudnék erről mesélni még, mit jelent ez – a független sajtót. A mostani állapotokért a Fideszt terhel minden felelősség, de az előző vircsaft bűnlajstromát is órákig tudnám sorolni ez ügyben. Ha már most nem mutatnak szolidaritást, együttérzést még efféle jelképekben sem, akkor innen most sok szerencsét kívánok és háromig számolok magamban a továbbiak előtt.

Dési János jegyzete az Esti gyors 2021. szeptember 13-i, hétfői adásában hangzott el a szerző felolvasásában.