„Klubrádió
Esti gyors

Magyar György: Az előválasztás egyik legfontosabb célja, hogy felébressze az ellenzéki szavazókat

25/08/2021 20:12

| Szerző: Klubrádió/szg

Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke szerint szépen, ütemesen megy minden a három napja kezdődött előválasztáson. Hallottak róla, hogy van, aki már összegyűjtötte, de még egyik jelölt se adta le az ajánlásokat. Hangsúlyozta: az egész egyik legfontosabb célja, hogy felébressze az ellenzéki szavazókat.

2021. augusztus 25. Esti gyors - részlet 21.08.25. Magyar György
06:43
00:00

Magyar György ügyvédet, a Civil Választási Bizottság elnökét az előválasztásról kérdeztük az Esti gyorsban. Azt mondta: szépen, ütemesen megy minden. Három napja lehet gyűjteni az ajánlásokat, a miniszterelnök-jelölteknek 20 ezerre, az egyéni képviselőjelölteknek pedig 400-ra van szükségük. Jelezte, hivatalos értesítést egyik bizottság se kapott arról, hogy valaki már leadta volna az ajánlóíveket, de hallották, hogy bizonyos jelöltek már összegyűjtötték ezeket. Péntek-szombat körül határozhatnak erről, ha ellenőrzik és meglesz az érvényes ajánlásszám.

A körzetek körülbelül 10 százalékában nincs vetélkedés. Magyar György elmondta: ahol csak egy induló van, ott is lehet szavazni a miniszterelnökjelölt-jelöltekre, vagyis fontos a részvétel. De ha csak egy „favorit” maradt, a legitimációját neki is meg kell szereznie. Hiszen az előválasztásnak az a lényege, hogy aki indul a 2022-es választáson, azt ne csak a pártok, hanem az állampolgárok is alkalmasnak tartsák.

Szóba került, hogy egy mikropárt jelöltjét, Ecsenyi Áront felszólították arra, hogy hagyjon fel a szabálytalan ajánlásgyűjtési gyakorlattal. A Magyar Hang cikke szerint az illető interneten kér hozzájárulást ahhoz, hogy más nevében aláírhassa az ívet. Őt magát is felhívták ezzel kapcsolatban, és ugyanúgy azt mondta a telefonálónak, hogy hagyja ezt abba, ugyanis nem válik hivatalossá az a jelölés, amit az illető nem maga tesz. Ajánlani csak személyesen lehet, az ajánlóíven csak az ajánló ember adatai szerepelhetnek, nem a jelölté. Tehát szerinte ez tévedés és felhívták rá a jelölt-jelölt figyelmét. Az illető indulását elfogadta a bizottság, mert megfelelt a játékszabályoknak, de ha ilyen módszereket alkalmaz, azt nem fogják tudomásul venni, ha szembe megy az általános elvekkel, megállapodásokkal.

Az előválasztás egyik legfontosabb célja, hogy felébressze az ellenzéki szavazókat. Keresik azt, aki (minden bizonnyal) Orbán Viktor legalkalmasabb kihívója lesz. A Civil Választási Bizottsággal azon vannak, hogy legyenek viták (a Klubrádió is érdeklődik a közvetítésről), az emberek megismerjék a jelöltek személyiségét, programját. Arról lesz szó a vitákon, hogyan tudják leváltani azt a rendszert, amit már a harmadik választáson nem sikerült, mert nem volt meg az együttműködés, szétszavazott az ellenzék, és a Fidesz negyvenvalahány százalékkal kétharmadot szerzett – mondta Magyar György.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2021. augusztus 25., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor