„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kibírja-e a magyar társadalom immunrendszere az önkénytörvényt?

15/12/2023 18:33

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Miközben a magyar kormány az Európai Uniótól fog kapni 10 milliárd eurót, az ún. szuverenitásvédelmi törvénnyel büntethetővé teszik azt, ha pártok, civil szervezetek, illetve médiumok külföldi támogatásban részesülnek. Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa szerint éppen ezért az "önkénytörvény" elnevezés fejezi ki leginkább a jogszabály lényegét. 

2023. december 15. Megbeszéljük-részlet (2023.12.15.) Urbán Ágnes
16:23
00:00

Péntek reggel a Kossuth Rádióban Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy a szuverenitásvédelmi törvénnyel azt fogják megakadályozni, hogy a guruló dollárok eljussanak a baloldali pártokhoz, szervezetekhez, illetve a baloldali médiához. A Szuverenitásvédelmi Hivatal majd valószínűleg azokat a civil szervezeteket és médiumokat ellen fog eljárást indítani, amelyek maguk is bevallottan külföldi támogatás révén vesznek részt nemzetközi projektekben – véli Urbán Ágnes. A Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa szerint ugyanakkor ez a szempont azért álságos, mert ezen támogatások jellemzően vagy az Európai Uniótól vagy az Egyesült Államokból származnak, amelyekkel egy szövetségi rendszerbe tartozik Magyarország.

"Rettenetesen nagy hazugság az, hogy itt szuverenitásvédelemről van szó. Nem véletlen, hogy mi például az önkénytörvény kifejezést használjuk" – fogalmazott a szakértő.

Sok külföldön élő magyar nemcsak hogy követ független, hazai médiumokat, de sok esetben pénzzel is támogatja azokat. Ebből kifolyólag pedig, ha a Szuverenitásvédelmi Hivatal megnézi az adott médium bankszámláját, akkor könnyen találhat külföldről érkező támogatásokat. Ez esetekben pedig nehezen elképzelhető, hogy vizsgálgatni fogják, vajon az adott feladó rendelkezik-e magyar állampolgársággal vagy sem. Azaz bármilyen médiumot könnyen minősíthetnek a szuverenitásra veszélyes elemként – magyarázta Urbán Ágnes.  

 
Valótlanul a közmédiánál
 
Hadházy Ákos által szervezett demonstráción kivetítik a 444 Valótlanul című, karaktergyilkos kormányzati kampányokról szóló filmjét az MTVA (közmédia) székházára 2023. december 9-én. kép: Hadházy Ákos / Facebook
 
 

Ahogy arról Tóth Balázs is beszélt a szerdai Reggeli személyben, valószínűleg olyan lejáratókampányok fognak indulni szervezetek, illetve személyek ellen, mint amilyeneket a 444 Valótlanul című filmjében láthattunk. Ugyanakkor ezúttal titkosszolgálati adatgyűjtéssel is megtámogathatják a "fekete kampányokat" – mondta a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa. Hozzátette, a magyar társadalom immunrendszerén fog múlni, hogy a többség hagyja-e vagy sem, hogy a hatalom egyenként vadásszon le médiumokat, újságírókat vagy akár civileket. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Urbán Ágnessel
2023. december 15., péntek 16:20
Riporter: Bolgár György