„Támogassa
Reggeli gyors

Kínai minisztert fogadott Orbán, amerikai szenátorokat nem

19/02/2024 09:42

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A Budapestre látogató szenátorok elmondták, bölcsek annyira, hogy tudják, ha Orbán úgy akarja, a parlament ratifikálja a svédek NATO-csatlakozását. A miniszterelnök velük nem, de a kínai államtanácsos és közbiztonsági miniszterrel találkozott, méltatta a két ország közötti barátságot. Nemzetközi lapszemle. 

Végigfutott az amerikai sajtóban a Budapestre érkezett amerikai szenátorok bejelentése arról, hogy csalódtak a magyar kormányban. A kétpárti delegáció azért utazott ide Münchenből, hogy felgyorsítsák a svédek NATO-tagságának magyar parlamenti ratifikálását – ír erről többek között a US News and World Report, az AP hírüggynökség beszámolója nyomán. Hiába kértek találkozót a kormány tagjaitól illetve a Fidesz-képviselőktől, sehol nem fogadták őket. Az AP írt arról is, hogy a republikánus Thom Tillis és Jeanne Shaheen demokrata szenátor közösen nyújtanak be határozati javaslatot, amelyben felszólítják a magyar kormányt az azonnali ratifikálásra illetve a magyar-amerikai kapcsolatok megnyugtató rendezésére. Beszéltek a szenátorok arról is, vannak olyan bölcsek, hogy tudják: ha Orbán úgy akarja, akkor a parlament megszavazza. Rajta múlik minden. A határozattervezetben bírálják a magyar kormány feltűnően szoros kapcsolatát Oroszországgal és Kínával. Megjegyzik ugyan, hogy Magyarország megnyitotta határait az ukrán menekültek előtt, ugyanakkor igyekezett akadályozni, felhígítani az oroszokkal szembeni szankciókat. Ellenséges viszonyt alakított ki a Biden-kormányzattal arra való hivatkozással, hogy nyomást akar gyakorolni a magyar közéletre. A cikk idézi erről Szijjártó Pétert is, aki nemegyszer elmondta, hogy hiába próbálkoznak a nyomásgyakorlással, mert Magyarország szuverén ország. Ugyanakkor örül, hogy ideutaznak, mert legalább a saját szemükkel láthatják, hogy mindaz, amit a liberális amerikai média ír Magyarországról szemenszedett hazugság.

Orbán Viktor Kínában
 
 Orbán Viktor miniszterelnök az Egy övezet, egy út kezdeményezés második nemzetközi fórumának kerekasztal-beszélgetésére érkezik Pekingben 2019. április 27-én.
 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
 
 

Találkozott viszont Orbán Viktor a kínai államtanácsos és közbiztonsági miniszter, Vang Hsziahonggal pénteken. A Xinhua központi kínai hírügynökség összefoglalója szerint a magyar kormányfő külön szólt arról, hogy kiveszőben van az országok közti, egymás iránti tisztelet, de Magyarország és Kína között ez mindig megvolt és meg is lesz. A két ország közti jó barátságot méltatta. A kínai tárgyalópartner pedig úgy beszélt az Egy övezet, egy út kezdeményezésről, amely az érintett országok fejlődését fogja biztosítani. (Ennek keretében Kína mintegy 150 országgal kötött szerződést, egyre több helyen jelentkeznek azonban finanszírozási problémák.)

Orbán évértékelőjéről is beszámolt a világsajtó. Az orosz központi hírügynökség, a TASZSZ a beszéd befejezése után szinte azonnal tudósított, kiemelve természetesen a miniszterelnök oroszpárti narratívába illeszthető mondatait. Azt, hogy Orbán továbbra sem engedi belerángatni az országot a háborúba, s ellenezni fogja az újabb Oroszországgal szembeni szankciókat. A miniszterelnök szerint az EU Ukrajna-stratégiája látványosan megbukott. Továbbra sem küldünk fegyvereket Ukrajnának, mégha az a nagyhatalmaknak nem is tetszik – szögezte le.

Orbán Viktor évértékelő beszéde a Várkert Bazárban
 
 Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

Az évértékelő passzusai a nyugati médiában más hangsúlyt kaptak. Mint ahogy a Financial Times is, alapvetően azt emelték ki a tudósítások, hogy Orbán ígéretet tett a svédek NATO-tagsásának elfogadására, méghozzá a téli szünet utáni első parlamenti ülésnapon, vagyis február 26-án. Nem mennek el a tudósítások a kegyelmi botrány mellett sem, az FT például úgy fogalmaz, hogy Orbán gyakorlatilag minden felelősséget Novák Katalinra hárított, akinek elfogadta lemondását. S a tudósítások megemlítik a nagyszabású pénteki tüntetést is. A brit üzleti lap például megszólaltatott egy hatvanas férfit, aki nem titkolta, hogy eddig mindig a Fideszre szavazott, de a botrány megváltoztatta a véleményét. Most tüntetett először Orbánék ellen, s úgy érzi, a Fideszt most épp olyannak látja, mint annak idején a kommunistákat.

A DPA tudósításában azt emeli ki, hogy az évértékelő beszéde is azt tanúsítja, Orbán azt hiszi, hogy a lemondásokkal vége a kegyelmi botránynak.

 
Odakint most szörnyek járnak - Kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért. Tüntetés a Hősök terén,
 2024.02.16-án. l Fotó: Mátyus László
 
 

A pénteki tüntetésről is számtalan beszámoló született. A Political Capital elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenzéknél szélesebb tömegeket tudott mozgósítani a sok társadalmi csoporthoz, réteghez szóló demonstráció – idézte Hunyadi Bulcsút a jobboldali amerikai Fox News. Hírfolyamukba bekerült Magyar Péter egy hét alatt 2 millió megtekintést elérő, partizános interjúja is.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Orbán Viktor és Vang Hsziahong 2024 február 16-án Budapesten. Fotó: Miniszterelnöki sajtóiroda/Benko Vivien Cher