„Ki
Megbeszéljük...

Kinek érte meg túlárazott lélegeztetőket venni?

15/12/2020 21:32

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Fogynak a szakemberek Orbán Viktor környezetéből, akik pedig megmaradtak aligha mernek ellentmondani a miniszterelnöknek. Hadházy Ákos, független parlamenti képviselő szerint így lehetséges, hogy indokolatlan mennyiségű, és szakember hiányában használhatatlan lélegeztetőgépet vásárolt a kormány. A közvetítő cégek pedig járulékok alól felmentve szép profitot tehettek zsebre a beruházás során.

2020. december 15. Megbeszéljük - részlet 20.12.15. Hadházy Ákos
12:07
00:00

A napokban Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta: Magyarországon békeidőben ezer koronavírusos beteg számára van meg a kapacitás a lélegeztetésre, de a járvány első hullámában, az észak-olaszországi ellátatlan betegekről szóló híreket látva, a Magyarországra készített matematikai modellek szerinti legkedvezőtlenebb forgatókönyv esetén akár 14 ezer ember egyidejű lélegeztetésére lett volna szükség. Ezért indokolt volt a lélegeztetőgépek beszerzése.

Erre az árat sem sajnálta a kormány, több mint 300 milliárd forintot ölt ezekre az orvosi műszerekre. A 17 ezer lélegeztetőgép 90 százalékára nem volt és előreláthatólag nem is lesz szükség, de tavasszal a legrosszabb forgatókönyv szerint jártak el.

Van azonban egy súlyos ellentmondás is, Magyarország egész területén másfél-kétezer lélegeztető tud működni, mert összesen ennyi ápoló és orvos ért az üzemeltetésükhöz. Ez pedig felveti a gigaberuházás indokolatlanságát is.

Hadházy Ákos, független parlamenti képviselő szerint a beruházás optimális mennyisége nagyon egyszerű matematikai úton már tavasszal is nagyon egyszerűen kiszámítható volt, épp ezért elképzelhetetlen, hogy ennek a beruházásnak ne lett volna egyéb célja is. Épp ezért ez „egy olyan ember döntése lehetett, aki hozzászokott ahhoz, hogy csak az ő szava dönt, és igazi problémákkal még nem állt szemben”.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Hadházy ÁkosFotó: Soós Lajos / MTI
 

E tekintetben nagyon szomorúnak tartja, hogy Merkely a nevét adta ahhoz, hogy a második hullám alatt nem zárták le az országot.

A politikus hangot adott gyanújának is, hogy a miniszterelnök körül megmaradt szakemberek nem merik már elmondani neki, ha téved, vagy inkompetenciájával árt.

A beruházás Hadházy szerint teljesen irracionális. A Momentum politikusa, Babosi György – aki szakmája szerint orvostechnikai műszereket forgalmaz – birtokában van a tavaszi árajánlatok. A kormány mondhatná, hogy tavasszal azért voltak ilyen drágák a műszerek, mert nagy volt a kereslet rájuk, de az árkülönbség így két-háromszoros. Az sem tiszta, miért kellett közvetítő cégeken keresztül lebonyolítani a vásárlást. Az adatigényléssel megszerzett dokumentumok alapján valószínűleg vámot és áfát nem kellett fizetni. Így ezek a cégek a beruházás során több százmilliárdos nagyságrendű profitra tettek szert. A módszert Hadházy hadigazdálkodásnak nevezte. Hozzátette ezek a cégek mások nyomorán gazdagodnak.

A lélegeztetőkre beérkezett árajánlatok túlárazottságával kapcsolatban elmondta, hogy ez is egy olyan ügy lesz, amit egy esetleges kormányváltást követően lehet behatóan megvizsgálni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük
2020.12.15.16:45
Műsorvezető: Bolgár György