„Zajlik
Megbeszéljük...

Kiss Ambrus: Mintha Matolcsy kottájából játszana a miniszterelnök, ami ijesztő

28/12/2021 19:21

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A főváros általános főpolgármester-helyettese nem számított arra, amikor elvállalta a pozíciót, hogy a nála tartott házkutatással kerül majd címlapokra. Beszélt arról, hogyan működik a Fidesz köd-füst technikája. A főváros nem számít arra, hogy a kormány átutalja a fővárosi egészségügyi fejlesztésekre szánt pénzt, így szerinte az atlétikai vb-ről sem születik döntés a választásokig. Feldarabolja-e a Fidesz Budapestet?

2021. december 28. Megbeszéljük / részlet, Kiss Ambrus (21.12.29.)
17:37
00:00

A beszélgetést a lejátszóra kattintva meghallgathatja.

Kiss Ambrus, Budapest főpolgármester-helyettesét emberileg rosszul érintette a rendőrség nyomozása, és hogy házkutatást is tartottak nála. Szerinte azonban tovább kell lépni, "a valódi dolgokkal foglalkozni". Mint mondta, nem kell felülni "erre a köd és füst technikára, amit a Fidesz alkalmaz". Azaz nem létező ügyekkel megpróbálja elvonni a figyelmet más, valódi kérdésekről, mondta.

Arról is beszélt, hogy amikor elvállalta a főpolgármester-helyettesi pozíciót, meg sem fordult a fejében, hogy ennyire ki lesz téve a rendőrségnek, házkutatásnak, hogy majd lefoglalják a számítógépét. Szerinte ezért is mondta Karácsony Gergely főpolgármester, hogy a hatalom átlépett egy vonalat.

Az ügyben játszott szerepéről Kiss Ambrus azt mondta, hogy olyan emberek fogalmaztak meg vele kapcsolatos állításokat, akik maguk is elismerték, hogy nem is ismerik őt, nem találkoztak vele, de erre a Fidesz mégis felhúzott egy másfél hónapja tartó kampányt. "A célkeresztben a főpolgármester, de mindenki, aki a környékén van, az áldozata ennek".

 
Kiss Ambrus
 

 

A műsorban beszéltek arról is, hogy egy újabb "támadás" is zajlik, most Mártha Imre, a közműholding vezére a célpont, akit folyamatosan adagolva támadnak, hogy gazdag, luxusban él, drága villája és órája van. Kiss Ambrus szerint ez ugyanaz a füst és ködtechnika, amit már máshol is láthattunk, és aminek éppen ez a célja, példának mondta, hogy, lám, ebben a műsorban is keveset beszélnek a béremelésről, és milyen sokat ezekről az "ügyekről."

A fővárosi cégeknél dolgozók béremelésével kapcsolatban elmondta, hogy nem csak a BKV dolgozóiról van szó, a bérfejlesztés vonatkozik a közműcégeknél, a szociális és kulturális intézményekben dolgozókra, a rendészetnél dolgozókra, és a nyári megállapodás szerint átlagosan 15 százalékos béremelkedés várható. Azt mondta, akkor még naivan azt gondolták, hogy a kormány még egyszer nem veszi el az iparűzési adót az önkormányzatoktól. Már decemberben elfogadták a költségvetést, ami egy fél éves költségvetés Kiss szerint, mert a béremelést nem akarták elhalasztani, hogy a dolgozóik ne váljanak a politikai csaták áldozataivá. "25 ezer ember nem járhat rosszul, mert a kormány utazik a főváros adóbevételeire".

Arról is beszélt, hogy a fideszes fővárosi képviselők nem szavazták meg a költségvetést, mert hogy szerintük az még korai, majd inkább januárban vagy februárban, "nem mintha akkor több pénz lenne a kasszában", jegyezte meg Kiss. A Fidesz egyetlen módosító javaslatot sem nyújtott be a költségvetéshez, ami Kiss Ambrus szerint azt jelenti, hogy nem tartották fontosnak, vagy azt gondolták, annál jobbat nem tudnának alkotni.

Az atlétikai vb-vel kapcsolatban a főpolgármester nemrég ismét felvetette, hogy a budapesti hozzájárulás a vb-hez mégsem olyan biztos, miután a kormány csak részben teljesítette Karácsony Gergely feltételeit, és visszatartotta az egészségügyi fejlesztésekre járó pénzeket. Meddig lehet ebből a pozícióból alkudni? Kiss szerint a választásokig, mert ha nyernek, akkor erős alkupozícióba kerülnek.

A fővárosi egészségfejlesztésre jövőre is tízmilliárd forintot kellene fordítania a kormánynak, mondta, idén ezt a pénzt csak november legvégén utalta át a kormány, holott már márciusban megegyeztek a részletekről. De Kiss szerint jövőre márciusban nem fognak megállapodni, és valószínűleg, az már az új kormányra marad, mert "ezzel a kormánnyal felesleges, a pénzt is elvonták a Matolcsy által elrendelt megszorítások alapján".

Kiss emlékeztetett, hogy Matolcsy korábban azt mondta, túl nagy az államháztartási hiány és megszorításokra van szükség, erre az történt, hogy az év végére a kormány megszorít. Azt is mondta az MNB elnöke, hogy vissza kell fogni a beruházásokat, "és lám, ezután a kormány tényleg visszakozott néhány jelentősebb beruházástól". Ezt a gondolatot tovább fűzve Kiss megemlítette, hogy Matolcsy pár hete arról írt, hogy fel kellene darabolni Budapestet 2023-ig, mert így túlzottan nagy. Ezt blődségnek gondolta mindenki, "de ha megnézzük, ki a gazdaságpolitika főnöke, akkor mintha a Nemzeti Bank kottájából játszana a miniszterelnök", ami Kiss szerint "ijesztő. Félő, hogy tényleg meglépik".