„Klubrádió
Ha én ezt a Klubban elmesélem … !

Kit Rózsának hívunk

19/07/2020 08:12

| Szerző: Klubrádió

Nála nem válik el a televízióban mutatott arc a személyiségtől, legalábbis nem nagyon. Azért vannak dolgok, amiket a néző nem tudott, nem tudhatott Rózsa Györgyről.

2020. július 17. Ha én ezt a Klubban elmesélem … ! (2020. július 17., péntek 20:00): Rózsa György
53:18
00:00
Műsorvezetők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna

A Ha én ezt a Klubban elmesélem…! péntek esti adásának vendége a legendás televíziós, műsorvezető, szerkesztő, producer volt: Rózsa György. Kollégáin és baráti körén kívül kevesen tudják róla, hogy a mindig vidám, bolondozó műsorvezetőnek van egy másik arca is; az, amelyik rajong az operákért, az irodalomért, és megszámlálhatatlan memoritert - köztük verseket és egész színdarabokat is - tart fejben. Ágya mellett könyvhalmok állnak, esténként pedig álomba olvassa magát. Beszélgettünk a legnagyobb kedvenceiről: Shakespeare-ről, az orosz irodalomról, versekről, és persze nem nélkülözte az adás a már jól ismert Rózsa-féle sztorizást sem. Adásunk végén pedig egy kis meglepetés is várta a hallgatókat.

Rózsa György már kisgyermekkorában is arról álmodott, hogy egyszer majd bekerül a “dobozba”, azaz televíziós lesz. Akkoriban még úgy hitte, hogy a tévében szereplők mind színészek, úgyhogy ez a pálya is megkísértette egy rövid időre. Elmondása szerint mindannyiunk szerencséjére hamar rájött, hogy a televízió nemcsak színészekkel szórakoztat, úgyhogy már nagyon fiatalon szerkesztőként dolgozott a Szabadság téri épületben: akkoriban főleg gyerekműsorokban. Talán pedagógus szülei is szerepet játszottak abban, hogy gyerekkorától a világirodalom szerelmese, agya pedig, akár egy szivacs, boldogan szívta magába és jegyezte meg szó szerint azokat a verseket, idézeteket, nem egyszer komplett színdarabokat (!), amelyek valamiért hatással voltak rá.

Televízió - Hogy volt?! - Rózsa György

Ágya mellett a mai napig több mint húsz kötet pihen, ezekkel fekszik és ezekkel kel. Tudatos döntés volt részéről, hogy a 48 műsorban, amelyeket pályája során során szerkesztőként, műsorvezetőként vagy producerként készített, nem tárta fel a nézők előtt hihetetlenül széles körű lexikális műveltségét. Vitray Tamás azt mondta róla, hogy azért adta át neki a Kapcsoltam műsorvezetői székét, mert nála vált el legkevésbé a televízióban mutatott arc a valóságos személyiségtől, de ezzel együtt Rózsa György elmondta, hogy a legközelebbi barátaival folytatott beszélgetésekben korántsem az a mindig vidám és bohókás arca kerül előtérbe, amit mi nézők megszokhattunk.

Beszélgettünk arról is, hogy miért imádja annyira a gyerekeket, és hogy mit gondol a mai kereskedelmi televíziózásról, adásunk végén pedig kedvenc Sütő András-idézete is előkerül (a Csillag a máglyán című színdarabból), amit minden nehéz helyzetben, minden új műsor felvétele előtt elmondott és a mai napig elmond magában.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Fotók: MTI/MTVA/Zih Zsolt.

Ha én ezt a Klubban elmesélem!
2020.07.17. 20:00
Műsorvezető: Barna Zsuzsanna