„Klubrádió
A lényeg

Kocsis-Cake rasszizmus miatt panaszt tesz Bayerék ellen

28/11/2019 15:41

| Szerző: Klubrádió

A Médiatanácshoz fordul Kocsis-Cake Olivio párbeszédes országgyűlési képviselő a Hír TV Sajtóklub című műsora miatt, amelynek résztvevői, többek között Bayer Zsolt, a személyét gyalázta. Bíróságon folytatja az ügyet, ha a médiahatóságról visszapattan.

2019. november 28. A lényeg-részlet/Interjú Kocsis-Cake Olivióval (19.11.28.)
00:37
00:00
Már fogalmazzák a Párbeszéd jogászai azt a beadványt, amelyet a médiahatósághoz fognak eljuttatni a Kocsis-Cake Olivióról Hír TV-ben elhangzott, szerintük, rasszista kijelentések miatt.

Az érintett politikus, aki a Párbeszéd országgyűlési képviselője, a Klubrádiónak azt mondta, panaszukban részletesen levezetik, szerintük a kifogásolt tartalom miért nem összeegyeztethető a médiatörvénnyel és a demokratikus nyilvánossággal. Azt is közölte, amennyiben a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa elutasítja a kifogást, az ügyet közigazgatási per keretében folytatja.

Kocsis-Cake a Sajtóklub november 25-ei, hétfő adása miatt tesz panaszt. A műsorban Bayer Zsolt publicista, valamint Huth Gergely, a Pesti Srácok, Bencsik András, a Demokrata és Gajdics Ottó, a Karc FM vezetője hosszan szidták, gúnyolták, gyalázták a személyét. A Hír Tv-s szereplők azért vették elő, mert nem tetszett nekik, amit Trianon századik évfordulójának jövőre esedékes megemlékezései kapcsán mondott.

Az ellenzéki politikust tárgyalva – akinek édesapja bissau-guineai, édesanyja magyar – a műsorban többek között arról beszéltek, itt a bizonyíték, hogy aki megtanul magyarul, még nem lesz magyar. Miközben folyamatosan arra utalgattak, hogy Kocsis-Cake idegen, azt állították róla, képtelen átérezni mások Trianon felett érzett fájdalmát, és ezért mond olyanokat, hogy jövőre, Trianon századik évfordulóján együtt kellene megemlékezni a szomszédos országokkal. A Sajtóklub vendégei mindezt állandó sértegetések, lebarmozás, marházás közepette adták elő.

 
Bayer Zsolt, Kocsis-Cake Olivio
Forrás: MTI
 

A Kocsis-Cake elleni Hír TV-s támadás apropója a politikus egyik előző heti felszólalása volt. A Political Capital november 20-ai konferenciáján arról beszélt, szerinte hogyan kellene megemlékezni jövőre Trianonról. „ … a megemlékezésnek elemének kellene lenni, hogy valahogy a szomszédos országokat is bevonjuk. Nyilván nagyon nehéz, hiszen románoknál, horvátoknál, ami nálunk gyász nap, az náluk ünnepnap. Ebből a szempontból nehéz ezt összehozni, de ezt a kihívást kell teljesíteni” – mondta a konferencián.

A politikus szerint tehát egyáltalán nem arról beszélt, hogy együtt kellene ünnepelni Trianont a környező országokkal, hanem azt, hogy be kellene őket is vonni az előkészítésbe. Ez alatt azt értette hogy egyeztetni kell velük, és tájékoztatni őket, hogy „mi nem a feszültséget akarjuk kelteni, nem vissza akarjuk foglalni az országukat, hanem méltóképpen meg akarunk emlékezni Trianonról, és méltóképpen szeretnénk megemlékezni a külhoni magyarokról, és felhívni a figyelmet, hogy szeretnénk, ha ők ott békében, nyugodtan tudnának élni”.

Kocsis-Cake megjegyezte, Bayer Zsolt, „a fő verőlegény” két éve nála sokkal messzebbre ment, amikor kifejezetten arról beszélt, hogy Trianonról együtt kellene megemlékezni a szomszéd országokkal, és ő lenne a világ legboldogabb embere, ha ez sikerülne.

Az ügy előzményeiről itt olvashat! A kifogásolt videó mellékelve.

A lényeg/Interjú Kocsis-Cake Olivióval
2019. november 28., csütörtök 14.00