„Támogassa
Esti gyors

Komáromi: Amit Pintér és Takács csinál, gyilkosság

23/01/2024 08:10

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A parancsuralmi és rendőri módszerek miatt aligha válik vonzóbbá a háziorvosi szakma és a rendszer sem működik jobban – állítja Komáromi Zoltán. A DK egészségpolitikusa szerint "amit Pintér Sándor és Takács Péter csinál, az egyszerűen gyilkosság".

2024. január 22. Esti gyors - részlet 2024.11.22. Komáromi Zoltán
09:31
00:00

A Népszava birtokába jutott egy az érdi háziorvosoknak küldött levél, amiben a mentőszolgálat helyi vezetője azt írja: azokat, akik nem jelentkeznek ügyelni, listázzák, és más megyébe vezényelhetik őket.

„Amikor elkezdték bevezetni az új háziorvosi ügyeleti rendszert, és rábízták az Országos Mentőszolgálatra, amelyik egyébként a saját feladatait sem tudja ellátni, elmondtuk, hogy Budapesten és Pest megyében lesz probléma” – mondta az Esti gyors hétfői adásában Komáromi Zoltán orvos, a Demokratikus Koalíció egészségpolitikusa. Példaként emelte ki, ha egy Dunaharasztiban működő házi gyermekorvost ügyeletbe osztanak, baj esetén el kell jutnia az ügyelet helyszínére: Ceglédre, Vácra, vagy Érdre. Az valószínűtlen, hogy az orvosnak nincs autója, de az már sokkal elképzelhetőbb, hogy kora miatt nem szívesen vezet éjszaka. Másik probléma is felvetődik: El tudja-e vinni a szülő hirtelen belázasodott gyerekét valamelyik ügyeletre?

„Pest megye óriási terület, amelyet nem lehet három ügyeleti központtal megoldani” – foglalta össze.

Kifejtette, nem lehet egy évtizedek óta megszokott, nagyjából működő rendszer finanszírozását, amelyet az önkormányzatok is százmilliós értékben segítettek, áthelyezni a mentőszolgálat fennhatósága alá, hogy ők oldják meg.

Ironizálva megjegyezte, hogy az átszervezés kommunikációs kampányára sem volt pénz, mert fontosabb volt százmilliárdokat a „kék plakátokra” elszórni.

Hozzátette azt is, hogy amikor ezt szóvá tették kifogásaikat a döntéshozóknak, akkor „jó belügyminisztériumi szokás szerint” megfenyegették őket, hogy más megyébe helyezik át őket. Ezt a bánásmódot Komáromi gusztustalannak és méltánytalannak tartja. A háziorvosok több mint fele betöltötte hatvanadik életévét. Ilyen helyzetben könnyen dönthetnek úgy, hogy inkább nyugdíjba mennek. Arra is kitért, hogy ezzel a katonai, rendőri modellben a háziorvosok képzése nem vált vonzóvá. 1992-ben indult a háziorvosi rendszerben a rezidens szakképzés. Akkor 80 helyre 240 jelentkező, és ebből adódóan várólista volt. A jelenlegi 140 képzési helyre jelentkeznek 50-55 kolléga. A tavalyi adatok szerint csak ketten vállaltak praxist, azok közül, akik elvégezték a képzést. Ez pedig a szakma megszűnésével fenyeget.

„Tudomásul kellene venni, hogy ezzel a parancsuralmi rendszerrel nem lehet rendet tenni ebben az országban” – mondta hozzátéve, így nem fog működni a háziorvosi rendszer. „Amit Pintér Sándor és Takács Péter csinál, az egyszerűen gyilkosság” – utalt Komáromi a belügyminiszterre, és az egészségügyi államtitkárra aki a politikus állítása szerint sokkal jobban el van foglalva azzal, hogy "glóriát rajzoljon a saját feje köré", mint hogy megoldja a problémát.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Komáromi Zoltánnal
2024.01.22., hétfő 18:15
Riporter: Dési János