„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Konzervatív értékek a moziban – 1. rész

18/06/2023 10:32

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában a konzervativizmus filmes ábrázolásait összegyűjtő új sorozatot indítottunk; de még előtte beszélgetést hallhattak több olyan díjnyertes és közkedvelt filmről, amelyeket az idei Szánsájn Fesztiválon nézhetünk meg.

2023. június 17. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. június 17., szombat 13:30)
25:07
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Csütörtökön kezdődött az idei Szánsájn Fesztivál a Cirko-Gejzír Moziban. A most már hagyományos rendezvény sokak kedvence, hiszen ilyenkor több mint egy hónapon keresztül láthatók a mozi elmúlt éveinek legjobb filmjei, valamint az egészen friss alkotások.

A válogatásban helyet kaptak olyan fesztiváldíjas filmek, és/vagy közönségsikerek, mint a Tár, az Élősködők, a Toni Erdmann, a Rossz versek vagy a Táncterápia, valamint kultfilmek, mint a Sátántangó. Akik már részt vettek korábban a Szánsájn Fesztiválon, tudják, hogy minden jegy mellé fröccs vagy málnaszörp jár!

Egy napon több előadás is megtekinthető. 17-én például 4 filmet vetítettek a Cirkóban. A Saját lifttel a pokolba című német drámával indítottak, amelyről a bemutatása idején Deák Zsuzsi, a Cirko munkatársa mesélt. Majd sokak kedvencéről, a Szupernóva című alkotásról beszélgettünk szintén Deák Zsuzsival, ezúttal fordítói minőségében.

17-én még látható volt A négyzet, Ruben Östlund Arany Pálma díjas, elgondolkodtató műve, valamint a nem olyan régen bemutatott, és szívbemarkolóan szép A csendes lány című ír alkotás.

A fenti filmek sora csupán egy átlagos délután a Szánsájn Fesztiválon. Hasonló összeállításokkal találkozhatunk egészen július 26-ig minden egyes napon.

A műsor folytatásában új sorozatot indítottunk. Paár Ádám történész-politológussal olyan filmeket gyűjtöttünk össze, amelyek bár más-más történelmi korszakokban játszódnak, valamilyen módon mégis a konzervativizmust mint politikai eszmét mutatják be. Az első részben a Huhogók című francia drámáról beszélgettünk, amely azért kapott helyet a válogatásban, mert az eszme keletkezésének idejét, és körülményeit mutatja be. A következő hetekben a sorozat keretében még olyan filmekről is szó esik, mint a Vaslady, Az alelnök, vagy éppen a Hannibál tanár úr.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2023. június 17., szombat 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes