„Klubrádió
Esti gyors

Kormányzati kommunikációs káosz – Hardy Mihály jegyzete

19/03/2021 18:05

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Tizenegyedik éve a permanens választási kampány körülményei között élünk. Hogy mindent, de tényleg mindent a rövid- és hosszútávú politikai valamint gazdasági haszonszerzés érdekeinek rendelnek alá. Mindent az határoz meg, hogy mivel lehet újabb jó pontokat szerezni a közvélemény-kutatásokban, melyik előnyös fotóval lehet címlapra kerülni az amúgy saját maguk által birtokolt újságok címlapjain, melyik videó mutat jobban majd kormányzati Facebook-poszttá átlényegülve.

2021. március 19. Esti gyors-részlet / Hardy Mihály jegyzete - 2021.03.19.
03:02
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában azon, hogy vajon miként is működik, vagy működhet Magyarország kormánya? Még pontosabban: hogyan is működik a kormány vezetője, a miniszterelnök? Vajon tényleg azt teszi-e, ami a dolga volna, azaz kormányozza az országot, vezeti a járvány elleni védekezést vagy valami egészen mással van elfoglalva? Mondhatnám, hogy nem azt teszi, ami a dolga, hanem súlyos szerepzavarban, ahogy a szakemberek mondják, diszfunkcionálisan tevékenykedik. Azaz nem működik.

Azt már lassan kezdem – önökkel együtt – megszokni, hogy tizenegyedik éve a permanens választási kampány körülményei között élünk. Hogy mindent, de tényleg mindent a rövid- és hosszútávú politikai valamint gazdasági haszonszerzés érdekeinek rendelnek alá. Mindent az határoz meg, hogy mivel lehet újabb jópontokat szerezni a közvélemény kutatásokban, melyik előnyös fotóval lehet címlapra kerülni az amúgy saját maguk által birtokolt újságok címlapjain, melyik videó mutat jobban majd kormányzati Facebook-poszttá átlényegülve. Csak azt az egyet nem tudjuk, legfeljebb csak sejtjük, hogy vajon mi is járhat az ország első emberének a fejében.

Megnyilvánulásaiból arra lehet következtetni, hogy a Soros-tervvel riogatás helyét átvette az oltási terv. A közös pont az, hogy egyiket sem látta még senki. A „migránsozás” is kissé alábbhagyott, úgy látszik ebben sincs már annyi potenciális politikai nyereség, mint korábban. Igaz ötödik éve élünk az állítólagos menekültügyi válsághelyzet körülményei között. Csak éppen migráns tömegek nincsenek sehol a láthatáron.

Az egyik új sláger a baloldal vélt oltásellenségéről szól, de lássuk be, ez azért nem egy erős kommunikációs patron a kormányfő szájából. Szó, ami szó, az ellenzéki pártok tényleg szóvá teszik a kormányzati kommunikációs káoszt, a közbizalom elvesztésének valódi okát. A régi-új aduász a kormányfő nyilvános beszédeiben a brüsszelezés. A miniszerelnök szerint Brüsszel, azaz Európai Unió „szúrta el” a vakcina beszerzést. Úgy tesz, mintha az erről szóló közös döntés alatt nem szerepelne az ő egyetértő jóváhagyása is. Különben nem lett volna közös beszerzés sem. Azt már ismerjük, amikor Brüsszelben egy kis ország túlméretes vezetője vétóval fenyeget, nem igaz?

Ez az egész brüsszelezés kezd irracionális mértéket és formát ölteni. Kicsit olyan, mintha a Puskás Akadémia egyik labdarúgója úton-útféle pocskondiázná a saját csapatát, nyilvánosan lehülyézné a vezető edzőt, becsmérelné a szponzorokat. Az ilyen beépített ellendrukker ballisztikus pályán repülne a felcsúti öltözőből.

Ami meg Európát illeti, itt jegyzem meg, hogy mi magyarok, az emberek, az Európai Unióra szavaztunk. Mert nekünk – ott a helyünk.

Hardy Mihály jegyzete a 2021. március 19-i Esti gyorsban hangzott el.