„Ki
Reggeli gyors/Reggeli személy

Köszönjük, jó, hogy ennyi pártunk volt, de ez így most elég volt!

27/06/2024 14:21

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

"Ezt üzenték a választók. Egy tisztességes baloldali liberális erő kellene. Amilyen lehetett volna a Momentum, de nem lett. Kellene egy baloldali párt, ami a Fidesz, a Tisza Párt, a Mi Hazánk pártokkal szemben valamilyen alternatívát tudna nyújtani" - mondta Szabó Andrea, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének igazgatója a Reggeli gyorsban. Gyurcsány Ferenc helyett lemondana, de elmondta, hogy nehéz az esetleges lemondás az olyan politikusok esetében, mint Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor és Magyar Péter, akiknek a személye összeforrt a pártjukkal.

2024. június 27. Reggeli gyors/Reggeli személy (2024. június 27., csütörtök 09:00): Szabó Andrea
42:42
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter

Az egyesült hárompárti baloldal története egyik legsúlyosabb vereségét szenvedte el 2024. június 9-én: "ez a 8 százalék körüli eredmény ez borzasztó" - mondta Szabó Andrea. Hozzátette: nincs olyan aspektusa, amit pozitívan lehetne mérlegelni, hacsak azt nem, hogy mondjuk megmaradtak az egyébként ikonikus polgármestereik, de valószínűleg nem azért maradtak meg, mert mondjuk baloldaliak voltak.

"A választók nem összefogást szeretnének, mert az ugye 2022-ben megbukott, hanem egy tisztességes, új, friss, baloldali, liberális, vagy mondjuk azt, hogy progresszív politikai erőt, amilyen lehetett volna a Momentum, de hát ez az ismert okoknál fogva, hogy 2018-ban, 2019-ben és 2022-ben is elindult, és mérsékelt sikereket ért el. Tehát valami új kellene, amelyik a két jobboldali párttal szemben, a Fidesszel, a Tisza párttal, és ugye még a tőlük jobbra álló Mi Hazánkkal szemben valamilyen alternatívát tud nyújtani. Az a helyzet, hogy az elmúlt 30 évben, tehát a rendszerváltás óta eltelt 30 évben igazándiból nem nagyon tudunk nagyon hiteles baloldali alternatíváról beszélni."

Szabó Andrea, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének igazgatója
 
Szabó Andrea, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének igazgatója
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

Megmaradt a főváros, és természetesen vidéken is nagyon szép eredményeket értek el, akár összellenzéki viszonylatban is, de hogy konkrétan ez a három párt nem szerepelt jól, ez nem képezheti vita tárgyát, szögezte le Szabó Andrea. Ilyenkor politikai szokás szerinte, hogy a vesztes pártok vezetői mérlegelik annak a lehetőségét, hogy lemondanak, és ezzel új utat engednek a mögöttük lévő párti tisztségviselőknek, és ezt megtette a három pártból kettő. "Régen a DK mellé oda kellett írni zárójelben hogy Gyurcsány Ferenc, hogy az emberek tudják, hogy miről van szó. Összekötődött ennek a pártnak és a vezetőjének a neve, mint ahogy Magyar Péter neve is a Tisza Párttal. Kevesen tudják, hogy a Tisza Párt az egyébként tisztelet és szabadság pártja. Ha Gyurcsány Ferenc lemond, avval azt mondja, hogy a párt legfontosabb identitásképző elemét kihúzzák a párt alól, és a Gyurcsány, mint név, vagy mint brand, legyen az bármilyen brand, annak már nincs húzóereje, és azok a párttagok, vagy a pártszimpatizánsok, akik ott vannak a DK-ban, többségében Gyurcsány Ferenchez, illetve Dobrev Klárához kötődnek. Ők úgy döntöttek, hogy nem mond le Gyurcsány Ferenc, és marad a jelenlegi elnökség, hogy ennek milyen következményei lesznek, ezt majd néhány hónapon belül látni fogjuk, mert megindulhat egy még nagyobb elvándorlás a DK-tól, és mondjuk az 5 százalékos küszöb szintjére, vagy az alá csökkenhetnek a pártnak a támogatottsága. Ha ez bekövetkezik, az azt jelenti, hogy rosszul döntöttek. Ha elkezd egy picit normalizálódni a támogatottság, akkor azt lehet mondani, hogy a gyurcsányi döntés az megalapozott. Ha én döntöttem volna, én lemondtam volna, és akkor azt mondtam volna, hogy jöjjenek a fiatalok."

Kicsit eltávolodva a DK-tól, ha most általánosítunk, Magyarországon nincs meg a lemondásnak a kultúrája, tehát most ha a kormánypárt oldaláról is nézzük, rengeteg olyan esetet tudnánk felsorolni, amikor normál országokban már rég lemondott volna akár a miniszter, akár a miniszterelnök. Ehhez képest meglepetés volt, hogy egyáltalán történtek lemondások az ellenzéki oldalon.

"A Fidesz oldaláról kevesebb kétségtelen a lemondásra a példa, ennek kevésbé van meg a kultúrája - mondta Szabó Andrea. - Szerintem legalább fele-fele arányban beszélhetünk arról, és az ellenzéki oldalon pedig nagyobb arányban vannak olyan esetek, amikor lemondtak pártvezetők a választási vereség után. A Fidesznél egy annyira szervezett és centrális párt van, hogy nagyon hasonló a dilemma, mint Gyurcsány Ferenc esetében, hogyha adott esetben mondjuk 2002-ben és 2006-ban egyértelműen kivették volna a párt akkori vezetéséből Orbán Viktort, nem biztos, hogy sikerült volna visszaépíteni a pártot. Tehát azért egy kicsit túlzónak tartom azt, amikor megfontolás nélkül követelik a vezetőknek a lemondását, vagy mondjuk a lefejezését, mert annak lehetnek olyan következményei, hogy a másodvonal rosszabb, mint azok a vezetők, akik ott vannak, vagy nincs is másodvonal, és akkor lehetséges, hogy az az egyszerűbb, hogyha marad az egyébként kissé megkopott legfelsőbb vezetés."

Esetleg ha Magyar Péter hibákat követ el majd a következő hónapokban, és az ellenzéki érzelmű szavazók jönnének vissza valahova, akkor jó, ha van ellenzéki párt. "Itt az a kérdés, hogy ki lesz majd a hiteles szereplő - mondta Szabó Andrea. - Nem tudjuk megmondani, hogy mi fog történni Magyar Péterrel és a Tisza Párttal. Magyar Péter felépítette magát, de bezárta a Tisza Pártot, mert a Tisza Párt jelen esetben ő egy személyben, ő az egyetlen hiteles szereplője. Tehát, ha ő hibázik, akkor a Tisza Párt hibázik. És ezért minden ő a tetőtől az alapokig, és ha ő megreccsen, akkor megreccsen az egész párt. Az ő esetében is fennáll az a probléma, ha hibát hibára halmozna, akkor tőle is elfordulhatnak a szavazók, de én nem vagyok biztos benne, hogy ebben az esetben a DK irányába mozdulnának, hanem könnyen előfordulhat az a helyzet, ami 2022 után volt, az a mély, szürke, apatikus állapot, amikor visszamennek a szavazók egy ilyen bizonytalan szürke zónába, és nem szavaznak senkire."