„Támogassa
Esti gyors

Kuncze: Orbán már 2003-ban is kétfelé osztotta az országot

2/05/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Orbán Viktor már 2003-ban, az uniós csatlakozási szerződés aláírásakor kétfelé osztotta az országot: "vannak az ő hívei, a másik fele meg nincsen" – mondta Kuncze Gábor. A volt belügyminiszter az Magyarország az Európai Unióhoz való csatlakozásának huszadik évfordulójának alkalmából osztotta meg emlékeit.

2024. május 01. Esti gyors - részlet 2024.05.01. Kuncze Gábor
13:45
00:00

2004. május 1-jén csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz. Egykori kollégánkat, Kuncze Gábort arról kérdeztük, hogyan emlékszik vissza a csatlakozásra és az azt megelőző folyamatra, aki volt belügyminiszterként részt vett az aláírási ünnepségen.

"A csatlakozási szerződést 2003 áprilisában írtuk alá Athénben, amely szerződés értelmében 2004. május 1-jén csatlakozik Magyarország" – mondta Kuncze, hozzátéve, hogy a ceremónián részt vettek az akkor még élő volt miniszterelnökök is, Boross Péter és Horn Gyula is, valamint a parlamenti frakciók vezetői, akiket az esemény tiszteletére meghívtak, mondván "ezt együtt értük el". A politikus érdekességként említette, hogy Orbán Viktor nem volt hajlandó azzal a repülővel utazni az eseményre, amelyen a delegáció többi tagja, és külön érkezett az aláírás helyszínére, az athéni Akropolisz lábánál fekvő Attalosz oszlopcsarnokba "akkor is elkülönült", nem akarta, hogy úgy tűnjön, bármi köze lehet ahhoz a kormányhoz. "Ő már akkor kétfelé osztotta az országot: vannak az ő hívei, a másik fele meg nincsen. És azóta is a saját hívei számára politizál."

Azt is megjegyezte, hogy a rendszerváltás óta minden politikus arról beszélt, hol a helye Magyarországnak, és bár a politikai erők közt sok volt a vita, abban egységes volt álláspontjuk a csatlakozás pillanatáig, hogy ez az Európai Unió. "Ez azért érdekes, mert most én nem tudok egyetlen olyan ügyet sem mondani, amiben egyetértenének a politikai erők, illetve talán egy van: dögöljön meg a szomszéd tehene is. És ezt sokkal nagyobb ünnepséggel ünnepelnék meg, ha megtörténne."

Hangsúlyozta, sok mindent el lehet mondani az EU-ról, de Magyarország "óriási nyertese" a csatlakozásnak akkor is, ha a belső politikai hibáink miatt sokan nem érzik így. "Naponta 3 milliárd forinttal többet kap Magyarország, mint amennyit befizet. Hogy aztán ezt a pénzt hogyan használjuk fel, az más kérdés. Van amikor jól, bár annak egy részét ellopják, van amikor hülyeségre költjük, de megnyugtatásul, még a hülyeségre költött pénz egy részét is ellopják."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Kuncze Gáborral
2024.05.01., szerda 18:15
Riporter: Rózsa Péter